Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schizofrenia și tulburarea bipolară ar putea fi detectate cu ani înainte de apariția afecțiunilor

Publicat

in

Riscul de schizofrenie și tulburare bipolară ar putea fi detectabil cu ani înainte de începerea tulburărilor, potrivit unor noi cercetări, potivit 360medical.ro.

Un studiu internațional condus de University College Dublin, și finanțat de Health Research Board, a constatat că 50% dintre persoanele care au dezvoltat aceste tulburări de sănătate mintală au participat la servicii specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (CAMHS) în copilărie.

Publicate în revista World Psychiatry, descoperirile sugerează posibilitatea de intervenție timpurie și chiar a prevenției, potrivit profesorului Ian Kelleher, de la Școala de Medicină UCD, care a condus studiul care a fost realizat în colaborare cu Institutul finlandez pentru sănătate și asistență socială (THL).

„Schizofrenia și tulburarea bipolară apar de obicei la vârsta adultă timpurie și pot avea un impact devastator asupra persoanelor afectate, precum și asupra familiilor acestora”, declarat profesorul Ian Kelleher.

„Descoperirile noastre arată că jumătate dintre persoanele care dezvoltă aceste boli au ajuns la CAMHS (servicii specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți), la un moment dat în copilărie, de obicei cu mulți ani înainte de a dezvolta schizofrenie sau tulburare bipolară”, a precizat profesorul.

Specialiștii spun că intervenția timpurie este cheia pentru a îmbunătăți rezultatele persoanelor cu boli mintale grave.

„Aceste constatări demonstrează oportunitățile enorme de a oferi o intervenție mult mai timpurie, chiar și în copilărie, prin dezvoltarea serviciilor specializate de intervenție timpurie în cadrul serviciilor de sănătate mintală existente pentru copii și adolescenți”, a mai spus profesorul Keller.

Schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli mintale grave care afectează aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume. Ambele tulburări sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă și sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de dizabilitate, și eforturi financiare atât la nivel personal cât și al sistemelor de sănătate.

De asemenea, se știe că intervenția timpurie duce la rezultate mai bune pentru persoanele afectate de aceste tulburări.În noul studiu, cercetătorii au folosit registrele de asistență medicală din Finlanda pentru a urmări toate persoanele născute în 1987 de-a lungul copilăriei și adolescenței și a vedea dacă, între naștere și vârsta de 17 ani, au participat vreodată la CAMHS.

Folosind identificatori unici pentru pacienți, cercetătorii au putut să urmărească toți acești indivizi până la vârsta de 28 de ani și să vadă cine a fost diagnosticat cu schizofrenie sau tulburare bipolară.

Ei au descoperit că riscul de psihoză sau tulburare bipolară până la vârsta de 28 de ani a fost de 1,8% pentru persoanele care nu au participat la CAMHS. Pentru persoanele care au participat la CAMHS în ambulatoriu, în adolescență, riscul a fost de 15%, iar pentru persoanele care au fost internate într-un spital CAMHS pentru adolescenți, riscul a fost de 37%.

„Această cercetare arată puterea registrelor electronice de asistență medicală de a răspunde la întrebări importante despre sănătatea umană și boli”, a spus profesorul Mika Gissler, THL.

„Demonstrează modul în care datele din registrul de asistență medicală pot fi utilizate pentru a înțelege mai bine căile către boli mintale grave, de la copilărie la vârsta adultă, și pentru a identifica oportunități critice pentru intervenția timpurie”, a mai spus el.

„Știm că este esențial să intervenim cât mai curând posibil pentru a preveni unele dintre cele mai grave efecte ale acestor boli. Dar, în mod ideal, am dori să putem interveni chiar înainte de apariția bolii, pentru a o preveni cu totul”, a spus profesorul Ian Kelleher, subliniind importanța intervenției timpurii pentru aceste tulburări.

Aceste constatări evidențiază posibilitatea de a interveni mult mai devreme decât o facem în prezent, chiar și în copilărie și adolescență, pentru a preveni apariția acestor boli psihice grave, a mai spus profesorul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA (CNN)

Publicat

in

De

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina.

„Unul dintre lucrurile pe care vi le puteți imagina este că rușii încearcă să găsească o rampă de ieșire, care ar fi o falsă rampă de ieșire, adică: să avem o încetare a focului, să înghețăm lucrurile pe loc, să obținem un conflict înghețat, să nu negociem niciodată cu privire la teritoriul pe care l-au cucerit și pe care continuă să îl dețină. Odihnă, refacere, regrupare și din nou atacuri”, a declarat Antony Blinken la un eveniment organizat luni seară de Wall Street Journal.

Oficialul american a explicat că o astfel de situație ar putea avea loc dacă Rusia nu reușește să „să determine poporul ucrainean să se predea”, ceea ce este posibil datorită rezistenței incredibile de care au dat dovadă ucrainenii.

„Acest lucru se va termina și se va termina aproape sigur cu diplomație, cu o negociere. Dar ceea ce cred c trebuie sa urmărim este o pace dreaptă și durabilă. Nu o pace falsă”, a spus Antony Blinken. Doar aproximativ o treime din cei 300.000 de ruși chemați în serviciul militar activ au fost mobilizați pe deplin, a adăugat Antony Blinken, care a subliniat capacitățile slabe ale celor care s-au alăturat luptelor.

„Au forțe care sunt abia antrenate, slab echipate, neechipate pentru iarnă, care sunt aruncate în acest amestec – și este teribil. Nu sunt, în general, unități deosebit de eficiente”, a subliniat oficialul american.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Noi pedepse ireale pentru încălcarea Hijab-ul: Avertisment prin sms și blocarea contului bancar

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului iranian a dezvăluit planul guvernului pentru pedepse alternative – inclusiv financiare – pentru a încerca să forțeze femeile să poarte hijab în public, în ciuda protestelor masive din întreaga țară pe această temă, infromează rferl.org.

Hossein Jalali, membru al Comisiei Culturale a parlamentului iranian, a declarat că, în cadrul noului plan, acțiunile poliției moralității vor fi limitate, permițând utilizarea unor metode mai puțin intruzive pentru asigurarea respectării legii.

„Este posibil să se notifice purtătoarele care nu poartă hijab sub forma unui mesaj text că nu au respectat regula hijabului și că trebuie să respecte legea”, a declarat Jalali într-un interviu acordat presei iraniene.

El a adăugat că, după două avertismente, guvernul va trece la blocarea contului bancar al contravenientului ca modalitate de pedepsire a acestuia. El nu a explicat cum intenționează guvernul să recunoască identitatea celor care se presupune că încalcă legea hijabului.

Problema a declanșat proteste masive în întreaga țară după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliției. Ea a fost reținută de poliția morală pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau eșarfa de pe cap, în mod necorespunzător.

Guvernul a răspuns la cele aproape trei luni de tulburări cu forțe mortale, încercând să reprime una dintre cele mai profunde provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979.

De la izbucnirea tulburărilor, poliția morală a fost mai puțin vizibilă în orașe. Cu toate acestea, statutul lor este neclar, deoarece procurorul-șef al țării a declarat în weekend că faimoasa forță a fost închisă, pentru ca apoi să revină asupra acestui lucru spunând că este o decizie a Ministerului de Interne, care are jurisdicție asupra forței.

La 5 decembrie, un purtător de cuvânt al poliției pentru moralitate a declarat că misiunea unității de poliție s-a încheiat și că ar trebui folosite noi metode pentru a pune în aplicare legea obligatorie a țării privind hijab-ul, însă ministerul în sine nu a comentat această problemă.

Hijab-ul – acoperământul pe cap purtat de femeile musulmane – a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste nouă ani după Revoluția Islamică din 1979, iar Jalali a declarat că nu se va da înapoi de la planul hijab și castitate stabilit de stat.

„Îndepărtarea de hijab înseamnă o retragere a republicii islamice”, a adăugat Jalali. Agenția de știri activistă HRANA a declarat că, până la data de 29 noiembrie, cel puțin 459 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 64 de minori, în timp ce forțele de securitate încearcă să înăbușe disidența generalizată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend