Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schimbări importante în 2021! Toți cei care încasează pensii sunt vizați

Publicat

in

Legislația actuală a pensiilor permite ca pensia pentru limită de vârstă să fie cumulată cu alte venituri fără a impune o limită de valoare.

În cursul acestui an, există o regulă care se va schimba.  Noul act normativ va intra în vigoare la 1 septembrie.  Cumulul pensiilor cu alte venituri nu va fi interzis,însă se va raporta diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta.

Mai exact, noul lege stabilește două excepții pentru cumularea pensiilor în sistemul public cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie:

– soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;

– persoana care s-a pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea cumula pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Pe de altă parte, spre deosebire legislația în vigoare până la 1 septembrie, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc), scrie Avocatnet.

Asta înseamnă că se vor putea cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente (de exemplu, pe PFA), pentru care se datorează aproape întotdeauna CAS:

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– venituri din activități independente;

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– indemnizații de șomaj;

– indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
penalizări (pensia anticipată simplă) și va exista numai cea cu penalizări (pensia anticipată parțială).

Citeste mai mult

NATIONAL

Doliu în magistratură: judecătorul Murgoci Luca Aurelian Marian a încetat din viață / Nici nu împlinise 40 de ani

Publicat

in

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat decesul judecătorului Luca Aurelian Marian Murgoci.

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profundul regret pentru încetarea din viață a domnului MURGOCI LUCA AURELIAN MARIAN, judecător în cadrul Curții de Apel București, și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească”, a anunțat CSM.

Aurelian-Marian Murgoci-Luca activa la Curtea de Apel Bucuresti din 2021, iar anterior fusese presedintele Judecatoriei Sectorului 5.

De asemenea, judecatorul Murgoci-Luca era vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Citeste mai mult

NATIONAL

Predoiu: De duminică, persoanele care călătoresc în Schengen nu vor trece prin controlul de frontieră

Publicat

in

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, începând din data de 31 martie, nu vor mai fi efectuate controale la frontierele aeriene și maritime ale țării pentru persoanele care călătoresc între statele membre ale spațiului Schengen. Cu toate acestea, verificările documentelor de călătorie vor continua la frontierele terestre, indiferent de destinația călătoriei, a precizat ministrul liberal, citat de News.ro.

„Ideea de bază a spaţiului Schengen o reprezintă garantarea dreptului la trecerea liberă a frontierei interne. Concret, în ceea ce priveşte frontierele aeriene şi maritime, începând cu 31 martie anul acesta, persoanele care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. O persoană care călătoreşte cu avionul, spre exemplu, de la Bucureşti la Roma sau orice stat şi oraş european, membru al spaţiului Schengen, nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră, în aeroporturile de plecare şi de sosire. Rămân în aeroport controale de securitate care sunt obligatorii în orice ţară, iar apoi pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare, fără a se mai opri la ghişeele Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor”, a afirmat Cătălin Predoiu, vineri la Radio România Actualităţi.

El a adăugat că „personalul Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră, va fi prezent permanent în incinta aeroporturilor şi porturilor, şi vor efectua acţiuni poliţieneşti punctuale şi aleatorii, inopinate, pentru a verifica situaţia legală a persoanelor, ori de câte ori există indicii, aparenţe, suspiciuni sau informaţii despre posibile fapte ilegale”.

Nu se renunță la controlul de la frontiere

Întrebat dacă a luat în calcul şi eventualele riscuri pe care le poate presupune ridicarea controalelor la frontieră pentru zona Schengen, ministrul Predoiu a răspuns: „Sigur, despre asta vorbeam şi anume de faptul că, deşi nu mai există aceste controale, Poliţia de Frontieră îşi menţine vigilenta şi ori de câte ori avem informaţii sau indicii, suspiciuni că există posibilitatea trecerii frauduloase a frontierei, vor fi efectuate aceste controale, aleatoriu cum spuneam, pe baza acestor informaţii, pe baza acestor suspiciuni, strict acolo unde este cazul, acolo unde avem astfel de indicii şi informaţii”.

„Nu e vorba de un control sistemic, este vorba de un control care se face pentru împiedicarea trecerii frauduloase a frontierei şi este în conformitate şi în concordanţă cu Codurile Schengen, cu regulile privind acquis-ul comunitar Schengen. Şi în alte state se fac astfel de controale”, a completat ministrul Afacerilor Interne.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend