Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schemă Ponzi cu criptomonede: Țeapa de 90 de milioane de dolari dată de Stefan, un tânăr de 24 de ani

Publicat

in

Un tânăr de 24 de ani din SUA a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare după ce a creat o schemă Ponzi cu criptomonede. Pierderile investitorilor depăşesc 90 de milioane de dolari.

Investitorii lui Stefan Qin au crezut că au găsit o afacere sigură – Virgil Sigma, un hedge fund care generează profituri de 500% prin exploatarea diferenţelor de preţ din rândurile criptomonedelor regăsite pe 40 de exchange-uri internaţionale, scrie Bloomberg, citat de ZF.

În schimb, tânărul de 24 de ani – un geniu al matematicii, după cum se autointitulează – a folosit banii pentru a-şi construi un stil de viaţă opulent, incluzând aici un penthouse în Manhattan de 23.000 de dolari pe lună şi o serie eşuată de investiţii imobiliare şi de tip ICO (proiecte de oferte iniţiale de criptovalute). Autorităţile federale din SUA spun că tânărul a înşelat peste 100 de oameni, paguba totală ajungând la peste 90 de milioane de dolari.

Deşi o parte din victimele lui Qin au declarat că acesta ar trebui să stea în spatele gratiilor pentru o perioadă cât mai lungă de timp, o instanţă de judecată din Statele Unite l-a condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare.

„Qin a ales în mod deliberat şi conştient această modalitate de a-şi înşela investitorii, inclusiv crearea de extrase de cont false. Acest tip de delict «cu guler alb» este la fel de devastator pentru victime ca orice alt fel de infracţiune şi ar trebui pedepsit în mod sever”, spune judecătoarea Valerie Caproni, scrie mediafax.ro.

Peste zece investitori i-au scris judecătoarei, notând aici câţiva oameni care şi-au pierdut economiile de-o viaţă din cauza lui Qin şi un cetăţean australian care a renunţat la facultate pentru a fonda Virgil Sigma Fund LP în 2017 (companie încorporată în Insulele Cayman). O femeie citată de Bloomberg a declarat că a rămas fără casă în urma schemelor efectuate de tânăr.

Qin susţine că a dezvoltat un algoritm special de tranzacţionare numit Tenjin, care ar putea obţine profituri prin cumpărarea de criptomonede pe un exchange şi vânzarea lor la un preţ mai mare pe o altă platformă. La scurt timp după ce a creat Virgil, Qin susţinea că fondul producea randamente anuale de 500% în 2017.

The Wall Street Journal, cel mai puternic ziar de business din lume, i-a redactat un profil în 2018, perioadă în care tânărul gestiona 23,5 milioane de dolari. Până în 2020, tânărul strânsese deja peste 90 de milioane de dolari.

El a creat hedge fund-ul în primul an de facultate, folosind un algoritm despre care credea că este „o maşinărie uimitoare de făcut bani”

„Însă lucrurile au început să se înrăutăţească, iar oamenii au început să devină suspicioşi cu privire la promisiunile mele”, spune Qin, care se confruntase iniţial cu o potenţială sentinţă de 20 de ani de închisoare.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

SUA au lansat un apel către comunitatea internaţională să susţină participarea Taiwanului în cadrul instituţiilor ONU

Publicat

in

De

SUA au lansat marţi un apel către comunitatea internaţională, invitând-o ‘să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului’ în cadrul instituţiilor ONU, în pofida rezistenţei din partea Chinei, relatează AFP şi Reuters.

‘Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic’, a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că contribuţia sa este necesară pentru a face faţă ‘unui număr fără precedent de provocări mondiale’.

Într-un comunicat care riscă să suscite iritarea Chinei, secretarul de stat american afirmă că participarea Taiwanului la sistemul ONU ‘nu este o problemă politică, ci o chestiune pragmatică’.

‘Excluderea Taiwanului subminează activitatea importantă a ONU şi a agenţiilor sale’, a insistat Blinken.

Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: ‘Da, noi avem un angajament în acest sens’, a declarat el.

Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita ‘ambiguitate strategică’. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac, informează Agerpres.ro.

China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.

Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat, potrivit AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

EȘEC Lumea nu a tras ‘învăţămintele potrivite’ din pandemia de COVID-19 / RAPORT

Publicat

in

De

La un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puţin şi nu a reuşit să înveţe din greşelile sale, a avertizat marţi un organism internaţional de supraveghere, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Dacă primul an al pandemiei COVID-19 a fost definit de un eşec colectiv de a lua în serios pregătirea şi a acţiona rapid pe baza ştiinţei, al doilea (an) a fost marcat de inegalităţi profunde şi un eşec al liderilor de a înţelege interdependenţa noastră şi de a acţiona în consecinţă”, a indicat Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (GPMB).
Acest organism independent creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială denunţă într-un raport publicat la Berlin eşecurile persistente în ceea ce priveşte răspunsul mondial la pandemie.

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidenţă o lume ”inegală, divizată şi iresponsabilă”.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătăţii de la Berlin, acest raport vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de coronavirus în întreaga lume se apropie de cinci milioane, potrivit unui bilanţ AFP.

Având în vedere supramortalitatea asociată în mod direct şi indirect COVID-19, OMS estimează că bilanţul deceselor la nivel global ar putea fi de două până la trei ori mai mare.

”Ruşine profundă”

Din peste şase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din ţările sărace au fost vaccinaţi cu schema completă, a denunţat la începutul acestei luni şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

”Progresele ştiinţifice din timpul (pandemiei de) COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie”, a declarat copreşedintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefaţa raportului.

”Cu toate acestea, trebuie să simţim o ruşine profundă în faţa multiplelor tragedii – tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în ţările cu venituri reduse, generaţia de copii privaţi de educaţie, zdruncinarea economiilor şi sistemele sanitare”, potrivit expertului senegalez în asistenţă umanitară.

Milioanele de decese asociate pandemiei nu sunt ”nici normale, nici acceptabile”, dar ”din păcate, există puţine dovezi că tragem învăţămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020, GPMB a declarat că pandemia a scos deja în evidenţă cât de puţin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre, în pofida avertismentelor conform cărora epidemiile de mare amploare sunt inevitabile.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend