Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scene dramatice la procesul primului soldat rus judecat în Ucraina- Văduva bărbatului ucis l-a confruntat: ”Spune-mi, te căiești? De ce ați venit aici?”

Publicat

in

Primul proces în care soldatul rus Vadim Șișmarin este judecat pentru crime de război a fost reluat joi la Kiev, ședința începând cu o scenă dramatică în care militarul a fost confruntat cu văduva bărbatului ucis, relatează BBC.

Sergentul rus Vadim SisimarinFoto: Efrem Lukatsky / AP – The Associated Press / Profimedia

Soldatul în vârstă de 21 de ani a pledat vinovat la acuzația potrivit căreia a ucis un civil neînarmat, care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

Kateryna Shelipova, văduva lui Oleksandr (62 de ani), a apărut în fața instanței și l-a întrebat pe soldatul rus ce a simțit atunci când i-a ucis soțul și dacă să căiește pentru crima comisă.

Soldatul a replicat că și-a admis vinovăția și a cerut iertare. ”Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”, a adăugat acesta.

Kateryna Shelipova a continuat.

”Spune-mi, te rog, de ce ați venit aici? Să ne protejați?”, l-a întrebat femeia, făcând trimitere la declarațiile lui Vladimir Putin care argumenta invazia din Ucraina prin nevoia de a proteja populația țării. Putin vorbea despre nevoia de ”denazificare„ a Ucrainei, referindu-se la guvernul de la Kiev.

”Să ne protejați de cine? M-ai protejat de propriul meu soț, pe care l-ai ucis?”

Soldatul a păstrat tăcerea.

Corespondentul BBC spune că astfel de scene dramatice sunt, în marea parte, esența acestor procese pentru crime de război, ideea fiind de a-i forța pe soldați să privească drept în față la ceea ce au făcut și durerea pe care au provocat-o, ignorând toate regulile războiului care, teoretic, îi protejează pe civili.

Miercuri, Kateryna povestea corespondentului BBC că, de fapt, îl compătimește pe soldatul rus, deși nu îi va putea ierta niciodată crima.

Femeia a fost martoră a crimei de război, auzind împușcăturile atunci când soldatul a tras în soțul ei. Imediat după aceea l-a văzut pe soldatul Sișimarin prin poarta casei sale, ținând în mână arma crimei.

La scurt timp, a găsit trupul lui Oleksandr zăcând în stradă. ”Pierderea soțului meu este totul pentru mine. El era protectorul meu”, a mărturisit femeia.

Vadim Sișimarin pretinde că nu a dorit să-l împuște mortal, dar a executat ordinele superiorilor, el însuși fiind amenințat de un alt soldat în cazul în care refuza să facă ceea ce i se ordonă.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Dragoș Damian îi dă dreptate lui Kelemen Hunor: ‘Totul acum vine din import și România este vulnerabilă în toate felurile’

Publicat

in

De

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, reacționează la comparația făcută de Kelemen Hunor între România și Ungaria. După ce vicepremierul a afirmat că statul român nu mai controlează ceea ce înseamnă industria de petrol, spre deosebire de Ungaria, unde statul deține industria și în acest fel poate reduce mai ușor prețul la combustibili, Dragoș Damian prezintă tabloul mai amplu al situației în care se află industria românească.

„Domnul Kelemen Hunor are dreptate.

Am pierdut controlul industriilor de energie, de mâncare, de chimie, de apărare – adică nevoile de bază ale unei țări – și suntem obligați să aducem totul din import.

Am închis 7000 de fabrici care până în 1995 erau vârfuri ale industriei internaționale, exportam peste tot autovehicole agricole și de transport, echipamente industriale de chimie, produse chimice, apărare etc.

Cluj-Napoca era cel mai mare exportator de ceramică, Sibiu de covoare, Lugoj de mătase, București de electronice, ca să enumăr doar orașele în care am trăit și despre care știu că fabricile respective au fost închise și în locul lor au apărut mall-uri, clădiri de birouri sau rezidențiale.

Dar toți românii pot confirma cum s-au închis fabrici în orașele în care trăiesc. Nu am pus nimic în locul acestor fabrici, totul acum vine din import și România este vulnerabilă în toate felurile, sperând că la o adică ne ajută UE.

Mai mult, închizând structuri industriale am lichidat școli, licee, facultăți, am distrus tot sistemul de educație care era cuplat la piața muncii.

Ungaria a investit în tehnologie, a avut strategii industriale în zone de progres, cel mai bun exemplu este industria sănătățîi, unde țara este aproape independentă de importuri.

Întrebarea este cum poate Domnul Kelemen Hunor să îi convingă pe Domnii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu că avem nevoie urgență de industrializare strategică și de industrie de energie, mâncare, chimie și apărare și cum poate atrage noi investitori dacă aducem în discuție taxarea progresivă, taxa de solidaritate și taxa windfall, termeni care pun pe fugă orice companie care ar putea fi interesată să investească în România”, afirmă Dragoș Damian, într-un comentariu transmis redacției stiripesurse.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Primarul Kievului, prezent la summitul NATO, cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este cheia pentru ca pacea să revină în Europa”

Publicat

in

De

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, prezent marţi la summitul NATO de la Madrid, a cerut ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să „accelereze” livrările de arme către Ucraina, considerând acest sprijin necesar pentru „revenirea păcii” în Europa, relatează Agerpres.

Primarul Kievului, Vitali KlitschkoFoto: Profimedia Images

„Ne aşteptăm” ca summitul NATO să permită „accelerarea” livrărilor de arme către armata ucraineană, a declarat Vitali Klitschko, întrebat de jurnalişti cu privire la aşteptările sale faţă de acest summit.

„Avem nevoie de sisteme antirachetă. Vedem că în fiecare zi rachetele ruseşti ne distrug oraşele, ucid civili, distrug infrastructura”, a continuat fostul boxer, alături de fratele său Vladimir Klitschko.

„Sprijinul pentru Ucraina este cheia ca pacea să revină în Europa”, a continuat primarul Kievului, dând asigurări că invadarea ţării sale de către Rusia nu a fost „un război împotriva armatei ucrainene”, ci „împotriva populaţiei” ucrainene.

„Trebuie să izolăm Rusia”, a pledat fratele său Vladimir, condamnând atacul de luni asupra unui centru comercial din Kremenciug, la 330 de kilometri sud-est de Kiev, care a făcut cel puţin 18 morţi şi aproximativ 40 de dispăruţi.

„Lumea trebuie să înveţe să acţioneze rapid: trebuie să oprim armata lui Putin în Ucraina acum”, şi „indiferent de costuri” în materie de „trupe, arme defensive şi arme ofensive”, a insistat fostul campion la box.

Circa 40 de şefi de stat şi de guvern sunt prezenţi la summitul de la Madrid, care trebuie să acţioneze pentru a întări NATO pe flancul său estic în faţa ameninţării ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa miercuri prin videoconferinţă în cadrul acestui summit.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend