Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

SCENARIU DE GROAZĂ: Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru ar ceda ? 

Avatar

Publicat

in

– În 20 de minute Curtea de Argeş şi Valea Danului ar fi acoperite în totalitate de ape. În 72 minute viitura de 12 metri va lovi Piteştiul
– Ultimele reparaţii au fost facute in 1975.  Barajul mai are garanţie 55 ani

Aşa cum anuntam in urma cu o săptămână, barajului Vidraru a ajuns la aproape 93 % din nivelul normal de retenţie, înregistrând cel mai mare volum din ultimii ani, ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimele zile. Cel mai probabil, nivelul său va mai creşte în zilele următoare. Pe fondul acestei informații dar mai ales având în vedere faptul că, după mulți ani, statul a alocat bani pentru reparații consistente a gigantului de beton, pe diverse canale media a apărut informația că structura arcului care satăvileşte milioane de metri cubi de apa ar fi șubrezită de trecerea anilor și de mișcările pământului din ultimele 3 decenii. De aici și până la scenarii apocaliptice nu a mai fost decât un pas dar… care este adevărul ?

Scenariile oficiale arata Apocalipsa !

Cu toate astea, dacă barajul ar ceda ar face ravagii, apocalipsa s-ar abate asupra Argeşului. Datele oficiale susţin că, în situaţia în care barajul Vidraru ar ceda, viitura ar atinge 12 metri înălţime în Piteşti, iar oraşul Curtea de Argeş ar fi acoperit de ape în 20 de minute. După cum se ştie, în Argeş se află cel mai înalt baraj din ţară, Vidraru, al doilea ca mărime din România şi al cincilea din Europa. Ce s-ar întâmpla dacă barajul Vidraru s-ar sparge, fie din cauza supraîncărcării, în urma ploilor, fie din cauza unui cutremur? Răspunsul oficial al autorităţilor la această întrebare este că barajul Vidraru a fost făcut să reziste la un cutremur de 9 grade Richter şi mai are garanţie încă 55 de ani de acum încolo. Însă, conform “Planului de Apărare al Argeşului”, împotriva dezastrelor, dacă s-ar întâmpla ca barajul Vidraru să se rupă, peste Argeş ar veni Apocalipsa.

Localităţi şterse pe pe faţa pământului

Într-un minut, apele ar acoperi Arefu, în patru minute Valea Iaşului şi în 13 comuna Albeştii de Argeş. Iată ce localităţi ar fi şterse de apele de pe harta judeţului, dacă, Doamne fereşte, barajul Vidraru s-ar rupe, dar şi în cât timp. În comuna Arefu, apele scăpate din chinga barajului ar ajunge într-un minut. Aici ar dispărea sub ape cabana „Casa Argeşeană”, ruinele cetăţii Radu Negru şi satele Căpăţâneni-Ungureni şi Căpăţâneni-Pământeni. Ar urma comunele Corbeni şi Valea Iaşului, unde apa ar ajunge în patru minute. În 13 minute, cele peste 450 de milioane de tone de apă din baraj pot acoperi centrala Hidroeletrică şi comuna Albeştii de Argeş.

Oraşul Curtea de Argeş ar fi acoperit în totalitate de ape

Milioanele de tone de apă ajung în 20 de minute la Valea Danului şi în Curtea de Argeş. Din cauza poziţionării acestui oraş, apele l-ar acoperi în totalitate, viitura atingând peste 25 de metri înălţime. Scenariul apocaliptic continuă. Pradă apelor ar cădea comuna Băiculeşti, în 30 de minute, Merişani, în 41 de minute, Budeasa, în 53 de minute, şi Bascov, în 66 de minute.

În Piteşti, viitura ar atinge 12 metri în 72 de minute de la ruperea barajului

În Piteşti, apele ar pătrunde în 72 de minute, la o eventuală spargere a barajului Vidraru, iar viitura ar avea 12 metri înălţime. Ar fi inundate cartierele Găvana, Eremia Grigorescu, Popa Şapcă şi Tudor Vladimirescu, ultima localitate inundată fiind comuna Mărăcineni.

Ultimele reparatii ale barajului au avut loc in 1975

Temerile că ceva ar fi in neregula la baraj au apărut, din nou, la inceputul acesteui an când Hidroelectrica a anunţat că demarează licitaţie publică internaţională pentru proiectul de Retehnologizare al Amenajării Hidroenergetice Vidraru. Suma de bani pusa la dispoziţie de statul român pentru aceste lucrari, circa 20 milioane de euro, arata amploarea lucrarilor. Coroborată şi cu anunţurile apocaliptice ale televiziunilor de ştiri care susţin că, in curand, va avea loc marele cutremur, firesc, atât specialiştii în protecţia civila cât și persoane “bune de gură” au lansat diverse scenarii, care mai de care mai horror. Ziarul nsotru a cules zilele acestea informații atât de la ISU, de la specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului cât și de la foști directori ai Hidroelectrica Curtea de Argeș. Astfel, potrivit acestora din urmă, nu se pune problemă că barajul să fie fisurat și nici șanse că acesta să se rupă prea curând.”E drept, ultimele reparații la Vidraru au avut loc acum câteva decenii bune, mai exact în 1975. Ce va pot spune este că nu are cum să fie nicio fisură în structira de beton, am auzit și eu zvonuri de acest gen. Este așa de bine construit încât nici mișcările tectonice nu îl pot face să se fisureze. Practic, acel arc de beton culiseza între pereții stâncoși sau, dacă vreți, se mulează în așa fel încât să nu existe pericol de rupere sau spargere. Totul a fost gândit, nu pentru 10, 20 ci pentru cel puțin 100 ani. Scenarii apocaliptice au fost și vor mai fi dar, părerea mea, doar ISU poate să le facă publice prin date concrete bazate de cifre concrete la care să atașeze și măsuri de lăut în cazurul în care aceste scenarii ar putea deveni realitate”, ne-a declarat Constatin Metehoiu, fost director Hidroelectrica. La rândul sau, reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului spun că prin modul lor de construcție, barajele de genul celui de la Vidraru s-ar putea rupe doar în cazul unor seisme de peste 8 grade pe scară Richter.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Simona Bucura Oprescu: “PSD va înființa Fondul Național de Dezvoltare Locală”

Avatar

Publicat

in

De

Simona Bucura Oprescu: “PSD va înființa Fondul Național de Dezvoltare Locală” Simona Bucura Oprescu, deputat în Parlamentul României din anul 2012 până în prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului. Are o viziune clară privind administrația publică locală, deoarece începând cu anul 2004 a fost consilier județean, apoi vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. Una dintre principalele sale preocupări în Parlament a fost și va fi cea legată de îmbunătățirea condițiilor de trai din toate localitățile României.

“În activitatea mea de deputat, una dintre măsurile pentru care mă bucur foarte mult că au fost adoptate în Parlament este Programul Național de Dezvoltare Locală. Vom merge și mai departe. La fel ca și în perioadele în care am fost la guvernare, și pentru perioada 2021-2024 punem accent pe creșterea nivelului de trai prin dezvoltare regională și locală.
Prin voință politică, PSD va înființa Fondul Național de Dezvoltare Locală din al cărui buget vor fi finanțate lucrări pentru a îmbunătăți condițiile de trai în toate comunele și orașele României.
Din acest Fond vor fi făcute investiții pentru:

  • reabilitare drumuri, străzi, poduri, pasaje
  • rețele de alimentare cu apă și canalizare
  • conformarea la țintele obligatorii asumate privind salubrizarea localităților
  • construcția sau reabilitarea căminelor culturale
  • construcția sau modernizarea de baze sportive.

Mereu când PSD a fost la guvernare românii au dus-o mai bine. De aceea este important să conștientizăm cu toții faptul că modul în care votăm influențează direct modul în care trăim!”, declară Simona Bucura Oprescu.

Realizat de Klanar Imob Tour SRL la comanda PSD – Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Nicolae Dinică: “Echipa PSD are soluții pentru salvarea României!”

Avatar

Publicat

in

De

Primar al comunei Corbeni, licențiat în Teologie, Nicolae Dinică este și masterand în Administraţie Publică și Putere Executivă. Afirmă că principala sa preocupare în Parlament va fi îmbunătățirea vieții românilor.
“Acum când trăim într-o perioadă delicată generată atât de criza sanitară, cât și de cea de guvernământ, trebuie să ne preocupe mai mult ca oricând găsirea oportunităților pentru bunăstarea semenilor. În ceea ce mă privește, am ales să servesc oamenii în cele mai altruiste moduri, atât ca îndrumător spiritual și sprijin pentru suflete, cât și ca prim-gospodar al așezării Corbeni, iar acum în onoranta ipostază de a face parte din cea mai performantă echipă a PSD Argeș care candidează pentru Parlamentul României. Pentru mine și colegii mei oamenii sunt pe primul loc! Echipa PSD are soluția pentru salvarea României! Avem cele mai eficiente măsuri pentru Dezvoltarea Regională, vom susține simplificarea procedurilor pentru accesarea Fondurilor UE și instituirea Registrului Național al Investițiilor publice, iar educația, sănătatea, păstrarea și crearea locurilor de muncă, soluții eficiente pentru activitățile HORECA, modernizarea infrastructurii medicale, modernizarea localităților prin utilități și infrastructură rutieră vor fi mereu în prim-planul preocupărilor noastre.”, declară Nicolae Dinică.

Realizat de KLANAR IMOB TOUR srl la comanda PSD – Organizatia Județeană Argeș, cod unic de identificare mandatar financiar: 11200020

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend