Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SCANDALUL VACCINURILOR Două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor au fost importate din UE

Avatar

Publicat

in

Uniunea Europeană a exportat de la începutul lui decembrie în Regatul Unit circa 21 de milioane de doze de vaccin anti-COVID produse pe teritoriul său, ceea ce reprezintă două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor, potrivit unor date europene comunicate joi, relatează AFP.

Între 1 decembrie 2020 şi 25 martie 2021, UE a exportat în total 77 de milioane de doze spre 33 de ţări – fără a lua în calcul contribuţiile sale la iniţiativa internaţională Covax în favoarea ţărilor defavorizate – a anunţat într-o postare pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.ro.

Din acest total, 21 de milioane de doze au ajuns în Regatul Unit, ceea ce reprezintă o parte substanţială din cele 31 de milioane de doze pe care Londra susţine că le-a administrat până în prezent cetăţenilor săi, a declarat o sursă europeană.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

De cealaltă parte, UE nu a primit nicio doză produsă pe teritoriul britanic.

Dornic să accelereze campaniile de vaccinare în contextul celui de al treilea val al pandemiei, Bruxellesul a decis miercuri să înăsprească condiţiile de export de vaccinuri spre ţările care produc ele însele vaccinuri anti-COVID sau a căror populaţie este deja vaccinată în mare parte, în numele “reciprocităţii”.

Citește și: Avocatul Poporului cere clarificări de la Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu și Raluca Turcan în legătură cu plata gărzilor pentru personalul medical și gărzile obligatorii neplătite

În cadrul unui mecanism de control introdus la sfârşitul lui ianuarie, 380 de autorizaţii de export au fost emise între 1 februarie şi 24 martie, pentru 43 de milioane de doze de vaccinuri spre 33 de ţări, din care în jur de zece milioane au ajuns în Regatul Unit.

Până în prezent, Cei 27 au primit în total 88 de milioane de doze, din care au administrat 63 de milioane. Circa 19 milioane de persoane din UE sunt acum complet vaccinate (după ce au primit cele două injecţii necesare), respectiv 4,3% din populaţie, potrivit unui bilanţ al AFP.

Citește și: Marcel Vela, executat pe model Radu Gavriș! (Opinie)

În primul trimestru al anului, UE va primi în total circa 65 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 10 milioane de doze Moderna şi 30 de milioane AstraZeneca, din cele 120 de milioane pe care laboratorul suedezo-britanic le-a promis iniţial.

În al doilea trimestru, cei 27 se aşteaptă să primească cel puţin 360 de milioane de doze, dintre care 200 de milioane BioNTech-Pfizer, 35 de milioane Moderna, 55 de milioane Johnson&Johnson, precum şi 70 de milioane de doze AstraZeneca, din cele 180 de milioane prevăzute iniţial în contract.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre alegerile prezidențiale din 2024: ‘De Ludovic Orban cred că nici mie, nici doamnei Gabriela Firea nu ne este frică să fim contracandidații dânsului’ .

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Premierul Cîţu, după prima zi de relaxare a restricţiilor: ‘O zi care a început wow și se termină la fel’

Avatar

Publicat

in

De

Florin Cîţu afirmă că prima zi de relaxare a rescţiilor a fost una “wow”. Premierul scrie pe Facebook, după participarea la un spectacol de teatru la care au avut acces doar persoanele vaccinate, că iubitorii de cultură au înţeles că singura soluţie este vaccinare.

“O zi care a început wow și se termină la fel.

Mi-a făcut o mare plăcere să merg, în această seară, la evenimentul-pilot, “Dineu cu proști”, la Teatrul Național București.

Astfel de spectacole sunt posibile pentru că și iubitorii de cultură au înțeles că singura soluție este vaccinarea”, scrie Cîţu pe Facebook.

Cîţu începuse ziua de sâmbătă în acelaşi stil “wow”.

“Cum este pentru voi prima zi fară mască în spații deschise?

Eu deja am făcut o plimbare la prima ora până la cafea și a fost wow.

Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați înțeles să respectați toate regulile și mai ales pentru că vă vaccinați.

Astăzi ne bucuram toți de primul pas important din revenirea la normalitate pentru că am lucrat împreună în acest an dificil.

Vă mulțumesc. Urmează 1 iunie”, a scris Cîţu, sâmbătă dimineaţa.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Franța a ajuns deja la 20 de milioane de persoane vaccinate

Avatar

Publicat

in

De

Franţa a depăşit sâmbătă pragul de 20 de milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, chiar înainte de relaxarea constrângerilor sanitare miercuri, 19 mai, prin redeschiderea magazinelor, teraselor şi incintelor culturale, potrivit AFP şi La Tribune, arată Agerpres.

Anunţul a venit de la preşedintele Emmanuel Macron şi de la primul ministru pe Twitter.

După un debut haotic, campania de vaccinare s-a accelerat. “20 de milioane de francezi vaccinaţi!”, a scris premierul Jean Castex pe Twitter. “Tuturor celor care s-au mobilizat pentru a atinge acest obiectiv: mulţumesc pentru angajamentul vostru şi excepţionala voastră mobilizare. Tuturor compatrioţilor noştri eligibili care nu sunt încă vaccinaţi: mergeţi la sante.fr.”( platforma pentru vaccinare), a adăugat el.

Numărul exact al persoanelor vaccinate cu prima doză nu este cunoscut pentru moment. Potrivit ultimelor cifre publicate vineri seara, 19.706.931 de persoane primiseră cel puţin o injecţie şi 8.705.141 persoane primiseră şi rapelul, adică 13% din populaţia totală şi 16,6% din populaţia adultă.

În cursul dimineţii, Jean Castex s-a declarat “optimist în mod rezonabil” că sâmbătă va fi atins obiectivul de 20 de milioane, în cursul unei vizite la centrul de vaccinare din Porte de Versailles din Paris.

Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să atingă pragul de 20 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză în 15 mai, iar apoi de 30 de milioane peste o lună.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

“Este un moment foarte important pentru întreaga ţară pentru că aceasta întăreşte perspectivele ieşirii din criză care sunt de asemenea consolidate de evoluţia datelor epidemiei ce regresează peste tot” în Franţa, a adăugat Jean Castex.

“Obiectivul următor este de 30 de milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi este posibil”, a insistat premierul, în timp ce campania va fi deschisă pentru toţi adulţii fără distincţii de vârstă din 15 iunie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend