Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SCANDALUL PROTOCOALELOR continuă. SENATORII cer ajutorul CCR

Avatar

Publicat

in

Sesizarea PNL și USR referitoare la Legea privind declasificarea unor documente va fi discutată pe 19 decembrie de către Curtea Constituțională a României.

Senatorii PNL și USR au trimis o sesizare de neconstituționalitate referitoare la Legea privind declasificarea unor documente.

„Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară în domenii supuse reglementării exprese prin lege organică, apreciem că întreaga procedură de adoptare a legii a fost fundamental viciată, legea trebuia să fie adoptată cu majoritatea cerută de Constituţie pentru legile organice şi va solicităm să constataţi că Legea privind declasificarea unor documente este neconstituţională întrucât încalcă prevederile art. 52 alineatul (2), ale art. 73 alineatul (3) literele (e), (h), (k) şi (l), precum şi prevederile art. 76 alineatul (1) şi cele ale art. 118 alineatul (2) din Constituţia României, republicată”, se arată într-un comunicat de presă trimis de PNL.

PNL şi USR susţin că, prin modul în care a fost redactată, legea are un caracter individual, întrucât nu reglementează relaţiile sociale dintr-o anumită materie, ci are ca obiect principal declasificarea şi lipsirea de efecte juridice a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, a actelor subsecvente acesteia, precum şi desecretizarea planurilor de cooperare realizate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi Serviciul Român de Informatii în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 4 februarie 2009 şi a tuturor protocoalelor şi acordurilor de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, SRI, DNA, DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă ICCJ.

Semnatarii sesizării apreciază că actul normativ contravine principiului constituţional al egalităţii în drepturi.

„Desecretizarea sau declasificarea unor documente se va face prin raportare la textul de lege, în acest caz, art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care prevede necesitatea adoptării unui act de reglementare secundară. În aceste condiţii, derogarea de la procedură printr-o reglementare de nivel principal, cum este legea, reprezintă o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Pronostic îngrijorător pentru români: Ce se va întâmpla cu sumele de bani trimise din străinătate

Avatar

Publicat

in

De

România, SANCȚIONATĂ de CE cu proceduri de infringement pe mediu, privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ludovic Orban, despre alegeri: Nu există niciun fel de risc pentru a crește răspândirea virusului

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că alegerile și campania electorală nu vor provoca o creștere a numărului de persoane infectate. Prim-ministrul a mai spus că alegerile trebuie să fie organizate pentru ca persoane precum Iordache și Weber să nu mai ajungă în fruntea unor instituții.

Premierul Ludovic Orban a spus că alegerile parlamentare nu îi vor pune pe oameni în pericol dacă respectă regulile anti-COVID. Șeful Guvernului a mai declarat că în cazul în care scrutinul programat pentru 6 decembrie nu se va desfăşura, persoane ca Florin Iordache și Renate Weber vor fi instalate în continuare în fruntea instituțiilor cheie ale statului.

„Derularea campaniei electorale nu reprezintă niciun risc suplimentar, privitor la răspândirea virusului. În cazul în care candidații respectă regulile, nu există niciun fel de risc pentru a crește răspândirea virusului. Ziua în care organizăm procesul de vot este organizată de asemenea natură încât omul să poată merge în siguranță la vot. Este nevoie de alegeri parlamentare, îi îndemn pe oameni să-şi pună întrebarea: o mai vor pe Renate Weber în fruntea Avocatului Poporului? Dacă nu o să facem alegeri, Renate Weber o să rămână în fruntea Avocatului Poporului şi o să fie în continuare responsabilă pentru sesizări la Curtea Constituţională care au dus la creşterea dramatică a numărului de infectări. Mai vor ca oameni ca Florin Iordache să ajungă în fruntea instituţiilor statului? Dacă nu mai vor ca oameni ca Florin Iordache să ajungă în fruntea instituţiilor statului, este nevoie de alegeri. Mai vor ca PSD-ul să căsăpească economia, să inventeze noi şi noi acte normative care să ducă România înspre faliment şi înspre prăpastie economică? Dacă nu mai vor, atunci este nevoie de alegeri. Democrația înseamnă alegeri”, a spus premierul României pe Facebook.

Ludovic Orban a mai spus că alegeri sunt organizate în această perioadă și în alte țări, exemplul cel mai bun fiind scrutinul prezidențial din Statele Unite ale Americii.

„În toate țările europene s-au organizat alegeri, indiferent că au fost alegeri prezidențiale, parlamentare sau locale, au fost organizate la termen. În Statele Unite, deşi Statele Unite se confruntă cu cel mai mare număr de infectări, se organizează alegerile prezidenţiale, pentru că asta înseamnă democraţia, înseamnă puterea cetăţeanului de a decide viitorul României. Din 4 în 4 ani, cetăţeanul transferă puterea pe care o deţine către corpul reprezentativ ca să ducă România în direcţia pe care vrea cetăţeanul să o ducă. Astăzi, PSD-ul duce România într-o direcţie contrară voinţei care există astăzi în societatea românească”, a precizat Ludovic Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend