Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Scandal TOTAL între INSP și o federație din Sănătate privind decesul unei asistente medicale din Botoșani – ‘Avem obligaţia să îi facem dreptate colegei’

Publicat

in

Decesul unei asistente medicale de la Botoșani a creat vâlvă între Federația ,,Solidaritatea sanitară” și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), deoarece acesta din urmă a rectificat cauza morții cadrului medical. Inițial asistenta medicală fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, dar rectificarea schimbă cauza decesului, scoțându-l din această categorie, potrivit 360medical.ro.

Lenuța Buta în vârstă de 46 ani lucra ca asistentă medicală în Secția de boli infecțioase a SJU Mavromati Botoșani. La sfârșitul lunii aprilie a fost confirmată pozitiv cu COVID-19, iar la câteva zile și soțul acesteia. Starea asistentei medicale s-a înrăutățit și a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Sfânta Parascheva” din Iași.

Advertisements

Potrivit Federației Solidaritatea Sanitară, Lenuța Buta este cel de-al treilea cadru medical din spitalul botoșănean care a murit de COVID-19. În data de 25.05.2020, Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au anunțat o rectificare la codul deces 1178, adică al asistentei medicale.

,,Deși inițial fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, rectificarea schimbă cauza decesului, scoțându-l din această categorie. Din informațiile furnizate public de fratele decedatei, O. C., reiese următoarea succesiune: 23.04 internată, 24.04 transferată la Iași, 2 teste pozitive la început și testul 3, în ziua a 12- a, pozitiv ; au urmat 2 teste negative pe 19.05 și 20.05, iar pe 23.05 a decedat. A decedat în același spital, anunțul oficial inițial precizând că nu avea comorbidități. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a precizat public că este vorba de un deces cauzat de SARS-CoV-2”, scrie Solidaritatea Sanitară pe pagina sa de facebook.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Filiala din Botoşani a sindicatului solicită Institutului Naţional de Sănătate Publică  şi Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani să reanalizeze codul de deces al asistentei medicale. Conform Agerpres, Daniel Bulboacă, preşedintele filialei Botoșani a Federației Solidaritatea Sanitară, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuţa Buta, ,,deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative”.

Acesta este de părere că, atâta timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contactarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.

Noi avem obligaţia să îi facem dreptate colegei noastre

,,Noi avem obligaţia, cel puţin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, aşa cum este şi pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului. Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, aşa cum este în definiţia din caz. În opinia noastră, nu ştiu cum au gândit autorităţile. Suntem revoltaţi. E puţin spus că suntem revoltaţi. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaş băiatului colegei noastre decedate”, a afirmat Bulboacă.

Șefa Secţiei de boli infecţioase, Valentina Morcov, susţine, la rândul ei că este nedrept ca decesul asistentei de 46 de ani să fie pus pe seama altei boli decât coronavirus.

,,Pacientul nu s-a externat la domiciliu vindecat şi a murit după aceea. A murit la câteva zile de la negativare, dar încă era internat în spital şi a murit din cauza afectării pulmonare în infecţia cu coronavirus”, a declarat Valentina Morcov.

Potrivit Legii 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19, urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul COVID-19 beneficiază de dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului; dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea; scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Cazul asistentei de la Botoșani nu este singular

Sindicaliștii susțin că situația Lenuța Buta nu este singulară, exemplificând cu un alt caz tot din județul Botoșani. O asistentă medicală,  șef în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale al Spitalului Județean Mavromati, în vârstă de 58 de ani, a fost diagnosticată inițial COVID-19 și, din cauza stării grave, a fost internată pe secția de reanimare a SJU Mavromati Botoșani pe data 07 aprilie 2020. A fost intubată și ventilată mecanic și a beneficiat de tratamentul specific pacienților COVID-19.

,,La sfârșitul lunii aprilie a fost testată și au fost obținute trei teste negative consecutive.  În consecință, a fost considerată ca nemaifiind infectată SARS-CoV-2. Deoarece starea de sănătate era în continuare alterată (a fost indicată o pneumonie specifică pacienților intubați), a fost transferată la Spitalul Dorohoi pentru continuarea tratamentului. După câteva zile, respectiv, în noaptea de 10 spre 11 mai, a decedat. Acest al doilea caz nu apare in informațiile oficiale, însă este precizat în platforma de monitorizare https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/ sub codul de deces nr. 972.01 deoarece a decedat după cazul 972 si nu a mai fost raportată ulterior în informările oficiale ale GSD și MS”, arată Federația.

În acest moment, numărul deceselor în rândul salariaților din Sănătate a ajuns la 17. Una din 6 persoane infectate cu noul coronavirus este salariată  din Sănătate, raportul dintre rata mortalității salariaților din sănătate și rata generală a mortalității generată de COVID 19 pentru grupa de vârstă 18-65 ani fiind de 2,63, arată ultimele date ale sindicatului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dosarul Black Cube: Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DIICOT

Publicat

in

De

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, dat în urmărire, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul “Black Cube“, în legătură cu spionarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi. O firmă israeliană a încercat să spargă corespondența online a lui Kovesi. Cercetările au început în 2016.

Trei angajaţi ai firmei israeliene Black Cube – Yossi Barkshtein, Ron Weiner şi David Geclowicz – au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii români, ei primind în instanţă condamnări cu suspendare.

Advertisements

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Daniel Dragomir este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, în formă continuată, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi instigare la violarea secretului corespondenţei, în formă continuată.

Daniel Dragomir a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. A fugit din România în luna iunie, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, într-un alt dosar de fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Citește și: Cristian Tudor Popescu, după ce s-a aflat că Andreea Esca are coronavirus: 3 întrebări i-aș adresa .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

O familie de romani, la revenirea in Italia, a fost testata si s-a constatat ca membrii au…

Publicat

in

De

Noi focare în Veneto, care sunt monitorizate de regiune. Multe dintre noile cazuri sunt importate după întoarcerea dintr-o călătorie în străinătate. La 10 iulie, a fost descoperit un mic focar în cadrul unui grup familial de origine română, care este rezident în Verona. După cum a relatat Ulss 9 la Azienda Zero, o femeie, după ce soțul ei a acuzat simptome atribuite Covid, si a efectuat un test vineri, 10 iulie, în privat, și a fost pozitiv.

Bărbatul se simțise rău cu o zi înainte, joi, înainte de rezultatul testului soției sale și se dusese la camera de urgență, unde a fost testat pozitiv.

Advertisements

În prezent, bărbatul este internat în spitalul Borgo Roma. Contactele strânse au fost puse în carantină (10 persoane locuiesc în casă) și a fost programată o nouă programare în aceste ore pentru a efectua teste suplimentare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend