Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Scandal fără precedent în Consiliul Local – S-a cerut demisia primarului

Publicat

in

Scandal, păreri şi chiar ţipete. Acestea au fost ingredientele de bază ale şedinţei legislativului municipal Curtea de Argeş la sfârşitul săptămânii trecute când a trebuit votat bugetul pentru acest an. Cum proiectele de hotărâre au fost unele delicate, consilierii nu s-au lăsat cu una cu două şi, unii dintre ei au părut că, în sfârşit, se gândesc la binele argeşenilor. Ce au rezolvat până la urmă, şi mai ales spre binele cui, aflaţi din reportajul care urmează.

Concedierea în masă – mărul discordiei

Prima problemă cu adevărat delicată pe care au discutat-o aleşii noştri s-a referit la persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, însoţitori ce ar trebui concediaţi în masă, din lipsa banilor, aşa cum de altfel v-am mai informat în numerele anterioare ale ziarului nostru.

Deschiderea acestui subiect a avut-o primarul Nicolae Diaconu care a încercat să explice faptul că de la bugetul de stat au fost viraţi mai puţini bani decât anul trecut, drept pentru care nu sunt suficiente fonduri pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Mai nimeni nu a înţeles cum se fac calculele şi care sunt legile în schimb, mulţi dintre consilieri au înţeles că, sub nici  o formă nu se poate vorbi de concedierea colectivă. Ce a ieşit? Un scandal de proporţii, discuţii din care nimeni n-a mai înţeles nimic şi mai ales acuze.

„Domn primar, dacă nu sunteţi în stare, daţi-vă demisia”

Ca să înţelegeţi mai bine de ce o şedinţă de consiliu aduce mai mult cu o reprezentaţie au unor circari, ar trebui să vă spunem că, în încăpăţânarea lor de a demonstra că le pasă de persoanele cu handicap, unii consilieri au uitat de legi şi proceduri. „Puteţi da câţi bani vreţi şi unde vreţi numai că trebuiesc luate sumele din fondul de salarii, nu de la alte capitole”, a încercat să explice directorul economic al primăriei, Gheorghe Florescu. Nu a înţeles însă nimeni nimic aşa că, mai toţi consilierii au ţipat ca banii să fie luaţi de la proiectul pentru sistematizarea pe verticală a primăriei, de la fântâna arteziană şi parcul de 13 miliarde.

Sume, buget de stat, formule de calcul, deja prea mult pentru unii care au considerat că primarul nu ştie să conducă. „Domnule primar daţi-vă domnule demisia dacă nu sunteţi în stare. Domnule Florescu, dacă ne arătaţi hârtia prin care aţi cerut Direcţiei de Finanţe bani, hârtia în care le-aţi spus că ne-au dat prea puţin şi nu ne ajung, eu îmi cer scuze…”, spunea năvalnicul Bugeac. Cum nici o hârtie de acest gen nu a fost prezentată, nici discuţiile nu s-au încheiat deşi nu au avut nici un sfârşit constructiv. În cele din urmă, primul edil şi directorul economic au găsit o soluţie care va fi adoptată în şedinţa ordinară din această săptămână dar care presupune reducerea salariilor tuturor funcţionarilor publici din Curtea de Argeş, fapt ce va stârni cu siguranţă noi scandaluri.

Fântâna cu Swarovsk a picat de pe listă

Un alt punct deosebit de delicat a fost cel al aprobării proiectului privind sistematizarea pe verticală a primăriei, mai precis amenajarea unui parc şi a fântânii arteziene din faţa primăriei. „Să lăsăm fântâna cu Swarovsk şi să ne vedem de treburile noastre”, a ţinut să spună colegilor PSD-istul Vasile Sabie. Nici PRM-iştii nu au fost de acord cu ideea unei astfel de investiţii şi nici vicele Vasilescu nu a arătat că la Curtea de Argeş ar fi vreo alianţă cu PSD-ul. „Mai bine facem canalizări, străzi în cartiere, nu cred că e vremea de astfel de investiţii” a spus acesta. Cât despre ideea de la care a pornit acest proiect, unii spun că ar aparţine şefului biroului Investiţii, lui Constantin Porceanu, cel care de fapt ar lua hotărârile privind soarta investiţiilor în urbea noastră. În cele din urmă, ideile vicelui au fost agreate, deşi nu în totalitate de către consilieri, aşa că s-au aprobat 7 miliarde pentru canalizare menajeră pe strada Valea Iaşului, iar restul de 6 au trecut în fondul de rezervă, cel puţin până la găsirea unei întrebuinţări mai bune.

Maşinile au fost aprobate – şoferul are cu ce se plimba

În tot vacarmul creat de consilieri, în final, pentru că problema persoanelor cu handicap părea a fi rezolvată, consilierii au aprobat şi bugetul. Cu tot cu maşina de tăiat „frunză la câini”, aşa cum a fost denumită în timpul şedinţei, cerută de SPGC, cu tot cu autoturismele noi ale primăriei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Vin banii de la Ministerul Dezvoltării! Peste 200 milioane de lei, pentru investiții realizate prin PNDL

Publicat

in

De

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a transmis vineri că a virat suma de 212.946.806,67 lei, în vederea decontării facturilor pentru 246 de obiective de investiții realizate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Astfel, pentru etapa I a fost plătită suma de 35.078.798,17 lei pentru 25 obiective aflate în execuție, iar pentru etapa a II-a a programului, au fost decontate 177.868.008,50 lei pentru 221 proiecte de investiții.

Situația plăților efectuate este disponibilă pe site-ul MDLPA, la link: https://mdlpa.ro/pages/plati.

În cadrul celor două etape ale PNDL, listele obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora sunt publice și pot fi consultate accesând pagina de internet a ministerului, secțiunea Lucrări Publice, Programul național de dezvoltare locală, rubrica Obiectivele de investiții, iar transferurile lunare sunt publicate în secțiunea Plăți

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

I se pregătește ceva lui Alexandr Lukașenko? Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia: ‘Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici în Belarus, organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului în Ucraina și sprijinirea Ucrainei’

Publicat

in

De

„Desigur, uneori ai chef să renunți la o parte din povara responsabilităților. Dar știi că nu poți face asta”, spune Svetlana Țihanovskaia, într-un interviu exclusiv pentru Current Time pentru a marca doi ani de la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, pe care ea și susținătorii ei cred că le-a câștigat.

La câteva zile după ce alegerile fraudate i-au oferit al șaselea mandat autocratului Alexandr Lukașenko, care conduce țara neîntrerupt din 1994, agenții de securitate au forțat-o pe Țihanovskaia să plece din țară.

De atunci, ea trăiește și lucrează în Lituania, făcând lobby pentru țara ei, pentru ca Occidentul să nu-l recunoască pe Lukașenko și a devenit chipul global al ambițiilor democratice ale țării sale.

„Suntem o organizație politică, așa că purtăm discuții cu politicieni din diferite țări”, a spus ea despre biroul ei din Vilnius.

„Avem o singură agendă – eliberarea prizonierilor politici [în Belarus], organizarea unor noi alegeri, oprirea războiului [în Ucraina] și sprijinirea Ucrainei”, spune ea.

Țihanovskaia îndeamnă opoziția să rămână pașnică. Kolesnikova, dosar penal

Guvernul lui Lukașenko a susținut invazia masivă rusă a Ucrainei, iar Țihanovskaia consideră că, dacă Ucraina este capabilă să respingă atacul, reacția politică împotriva războiului nepopular din Belarus ar putea fi fatală pentru Lukașenko și „mașinăria represivă enormă a regimului său dictatorial”.

„Rezultatele acelui război le vor oferi Belarusului și belarușilor șansa de a trece la următoarea etapă și de a pune țara pe drumul către democrație”, a declarat ea pentru Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA.

În timp ce i-a lăudat pe „partizanii curajoși și remarcabili” din Belarus, care se opun războiului și pe voluntarii belaruși din Ucraina, care „apără onoarea” ambelor țări, Țihanovskaia a spus că înțelege sentimentul de vinovăție pe care mulți belarușii îl simt în legătură cu războiul, pe care îl consideră „o consecință a tăcerii noastre”, care i-a permis lui Lukașenko să rămână la putere timp de zeci de ani.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020, Țihanovskaia, profesoară și traducătoare fără experiență politică, a ajuns neașteptat pus în prim-planul opoziției democratice din Belarus.

Când soțului ei, popularul blogger Serghei Țihanovski, i s-a interzis să candideze la președinție și, ulterior, a fost arestat, Țihanovskaia i-a preluat misiunea și campania.

Mai târziu, toate campaniile opoziției i s-au alăturat și s-au adunat în jurul candidaturii sale formând o alianță fără precedent, care părea să ofere belarușilor speranțe reale de schimbare pașnică după mai bine de un sfert de secol sub conducerea autoritară a lui Lukașenko.

Când rezultatele alegerilor, confiscate de puterea de la Minsk, l-au arătat pe Lukașenko victorios cu mai mult de 80% din voturi, fapt improbabil și imposibil, sute de mii de belaruși din toată țara au ieșit în stradă, primind replica extrem de violentă a forțelor de securitate.

Chemând la dialog, Țihanovskaia spune că Belarusul s-a trezit

Mii de oameni au fost bătuți, arestați, torturați și chiar omorâți, iar jurnalişti, activişti şi opozanți ai regimului au fost arestaţi.

Treptat, protestele s-au stins sub atacul violent al guvernului, iar Lukașenko și-a menținut puterea fără a face nicio concesie opoziției.

„În 2020, toată lumea credea că momentul prăbușirii guvernului a sosit, pentru că era imposibil să ignori atât de mulți oameni care protestau și luptau”, spune Țihanovskaia.

„Dar se pare că am subestimat cruzimea regimului și dorința lor de a se agăța de putere prin orice mijloace. Dar era evident pentru toată lumea că nimeni nu mai vrea să trăiască sub acel regim”.

În decembrie 2021, Serghei Țihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi susținut răsturnarea violentă a guvernului.

Țihanovskaia spune că nu a mai auzit de el din clipa în care a fost transferat la închisoare după încheierea procesului său.

„Copiii i-au trimis recent primele scrisori de când a fost mutat în închisoare. Așteptăm răspuns. În curând va fi ziua lui”, a spus ea.

„Sper cu adevărat că oamenii, în special belarușii care au părăsit țara și sunt puțin mai liberi, vor trimite o avalanșă de scrisori”, a adăugat ea.

„Când a fost în arest în timpul procesului său nu i s-au dat scrisorile. Știu că oamenii scriu, scriu mult, dar scrisorile nu le sunt livrate.”

Țihanvoskaia spune că biroul ei continuă să lucreze cu diaspora belarusă, acum extinsă, pentru a se „reorganiza și coordona astfel încât să lucreze nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru Belarus, pentru belaruși. Astfel încât activitatea lor să ofere puțin mai multă energie oamenilor care rămân în ţara. Ca să nu fie uitat nimeni”.

„Încercăm”, a adăugat ea. „Poate, cu pași mici și nu în modul în care noi înșine am dori să o facem, dar încercăm să facem ceva. Suntem, însă, destul de restricționați. Nu suntem fizic în Belarus. Nu suntem la putere acolo și nu controlăm poliția. Dar încercăm să facem tot ce putem.”

Svetlana Țihanovskaia se întâlnește cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun

Ea a adăugat că uneori aude critici că nu face suficient sau că „doarme”.

„Dar, în ciuda acestui lucru, continui să lucrezi”, a insistat ea. „Da, nu poți să faci totul. Nu poți să mergi acolo și să deschizi ușile închisorii. Sunt multe pe care nu le poți face în circumstanțe atât de restrânse. Dar continui să-ți faci treaba”, mai spune Svetlana Țihanovskaia, conform romania.europalibera.org.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend