Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Satul din România unic in lume, cu un drum de 10 km de marmură. Mai are un singur locuitor

Publicat

in

Satul Alun este unul dintre cele mai ciudate locuri din judeţul Hunedoara. Mai are un locuitor, în acte, o mănăstire din marmură, dar şi un drum din marmură de circa zece kilometri, unic în România.

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Ultima casă, cu numărul 104, a fost construită în anii ’60, în apropierea carierei de marmură de la marginea Alunului.

De atunci, din „satul înmărmurit“, cum îi spun localnicii din aşezările învecinate, au început oamenii să migreze, iar în prezent, singurul care a rămas nedezlipit de Alun este Gheorghe Gheorghesc.

„Satul are o vechime de aproape 300 de ani, poate şi mai mult, iar în vremea tinereţii mele, era unul dintre cele mai mari din zonă. Avea o şcoală cu internat, în care învăţau copiii din tot Ţinutul Pădurenilor, dar şi din Hunedoara.

Iar localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Aşa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii“, povesteşte Gheorghe Gheorghesc.

Erau hore în sat, nedei”

Drumul de marmură se opreşte însă în pădure, unde este continuat de unul forestier, aproape impracticabil cu maşina în ultimii ani.

Cititi mai multe pe www.mistere-romania.info

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Recenzorii din Argeș vor fi plătiți! A fost adoptată Hotărârea de Guvern referitoare la alocarea sumelor necesare

Publicat

in

De

În județul Argeș au ajuns 5527 mii lei. Cei mai mulți recenzori au fost în Pitești. Primăria Municipiului Pitești va primi, pentru plata lor, 954 mii lei. Este cea mai mare sumă din județ. Și recenzorii din Curtea de Argeș vor fi plătiți iar pentru asta vor fi virați 224 mii lei. Și la Mioveni s-a lucrat. Aici vor fi virați 240 mii lei, iar la Câmpulung vor ajunge 229 mii lei, tot pentru plata celor care s-au ocupat de recensământ.

Banii alocați sunt suficienți pentru plățile necesare în toate cele 102 localități. Rog toate instituțiile implicate să facă toate demersurile necesare pentru ca acești bani să ajungă la oameni cât mai repede.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Urmează zile grele pentru Republica Moldova! Rusia ar putea închide robinetul de gaz! Vicepremier, pentru Bugetul.ro: ‘Nu avem un răspuns ferm din partea Gazpromului’

Publicat

in

De

Federația Rusă, prin Gazprom, ar putea după data de 1 octombrie să înceteze aprovizionarea cu gaz a Republicii Moldova. Conform unor surse oficiale ale Bugetul.ro, Republica Moldova este dependentă 100% de gazul rusesc. Potrivit informațiilor noastre, consumul anual de gaz al Republicii Moldova este de 1 miliard de metri cubi – 80% din gazele naturale fiind consumate iarna. Până la 1 octombrie, Gazprom a solicitat un audit al datoriilor pe care le are Modovagaz față de gigantul rus. Guvernul Republicii Moldova a solicitat o prelungire a termenului dat de ruși, dorind ca auditul să fie realizat până în luna ianuarie 2023. Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat, pentru Bugetul.ro, că auditul este în proces și că va fi gata până la finalul lunii ianuarie 2023. Spînu ne-a precizat că, până în acest moment, Republica Moldova nu are un răspuns ferm din partea Gazpromului, cu privire la prelungirea termenului de predare a auditului.

Vezi și EXCLUSIV Vicepremierul Republicii Moldova, după mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin: ‘Urmărim cu îngrijorare evenimentele din Ucraina. Avem un conflict înghețat în zona transnistreană’

Eugen Dinu: Știu că trebuia să fie făcut acel audit (n.r. – auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom)…

Andrei Spînu: În august a fost semnat contractul.

E.D: Ce s-a mai întâmplat cu acele negocieri cu Gazprom?

Andrei Spînu: Nu avem un răspuns ferm din partea Gazpromului. Așteptăm ce va face în zilele următoare, după 1 octombrie. Auditul este în proces și va fi gata la finalul lunii ianuarie anul viitor.

E.D: Există riscul ca Gazpromul să înceteze aprovizionarea Republicii Moldova cu gaz rusesc?

Andrei Spînu: Acest risc a fost permanent în ultimul an și vedem că și țările din Europa au trecut prin aceeași situație, când Gazpromul a decis limitarea sau sistarea livrărilor de gaz.

Vezi și ‘Pentru a reduce dependența de Federația Rusă, ne dorim un contract pe termen lung cu România’ – Interviu EXCLUSIV cu vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu

În acest moment, conform surselor oficiale ale Bugetul.ro, Guvernul Republicii Moldova vrea să asigure încălzirea cu păcură, într-un procent de 40%.

De asemenea, se bazează pe cele 39 de milioane de metri cubi de gaze pe care le are deja stocate în România. Republica Moldova cumpără gazul din România la prețul pieței, nu la prețul plafonat.

Citește AICI interviul pe care l-am realizat cu vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu! 

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend