Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sărbătorirea Unirii Principatelor Române este INTERZISĂ la Iași

Publicat

in

Manifestările oficiale de la Iaşi dedicate aniversării Unirii Principatelor Române, programate duminică, se vor desfăşura într-un cadru restrâns, fără discursurile politicienilor şi fără tradiţionala horă a Unirii.

Potrivit Primăriei ieşene, manifestările de la Iaşi din 24 ianuarie se vor desfăşura într-un cadru restrâns, pe fondul pandemiei de coronavirus, scrie news.ro.

Citește și: Mesaj de la Muntele Athos, în privința vaccinului anti-Covid: ‘Este produs forțat, în condițiile în care lipsesc încă multe informații despre biologia coronavirusului’

Ceremoniile sunt programate în Piaţa Unirii din Iaşi şi vor debuta la ora 11.30, prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a unor coroane şi jerbe de flori din partea partidelor politice, asociaţiilor şi altor organizaţii civice.

Va avea loc şi o slujbă religioasă, ceremonial la care vor lua parte ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Iosif Păuleţ, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Nu cred că anul viitor vom mai avea o altă campanie de vaccinare

După încheierea Te Deum-ului, va urma depunerea de coroane de către oficialităţi atât la monumentul din Piaţa Unirii, cât şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Biserica Trei Ierarhi, eveniment în cadrul căruia va fi săvârşită şi o slujbă de pomenire de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Nu vor fi discursuri ale politicienilor ca în alţi ani, iar la finalul manifestărilor nu va avea loc tradiţionala horă a Unirii.

Citește și: Raed Arafat: ‘Pentru școli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea’

Manifestările oficiale organizate la Iaşi de Ziua Unirii adună în centrul oraşului în fiecare an mii de oameni. Anul trecut, la manifestări a fost prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Caz incredibil: Alina Gorghiu anunță că fiul lui Sever Mureșan refuză să fie repatriat din Franța, după ce a fost condamnat la pușcărie

Publicat

in

De

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat joi, despre fugarul Adrien Stephane Mureşan, că la primul termen s-a consemnat lipsa de consimţământ a acestuia de a fi predat autorităţilor din România iar noul termen acordat de instanţa din Franţa este 5 iunie.

Ministrul Justiţiei a declarat că din informaţiile pe care i le-au furnizat colegii de la Parchetul general din Paris, la primul termen s-a consemnat lipsa de consimţământ a domnului Mureşan de a fi predat autorităţilor din România.

”Avocaţii persoanei în cauză au solicitat încă un termen pentru a se lua la cunoştinţă de mandatul european, între timp s-a făcut şi solicitarea de traducere a mandatului european în limba franceză. Noul termen acordat de instanţa din Franţa este 5 iunie, urmând ca la acest termen să se depună un memoriu, probabil, cel puţin aşa a comunicat echipa de avocaţi, prin care să se conteste valabilitatea mandatului de arestare, prin invocarea unor încălcări ale dreptului la un proces echitabil. Vom vedea ce apărări va formula echipa fugarului, ce informaţii necesare de la statul român, de la ANP, de la instanţele din România”, a arătat Gorghiu.

Adrien Mureșan a fost dat în urmărire generală și s-a predat în Franța

Adrien Stephane Mureşan a fost dat în urmărire generală după ce, în 11 august 2023, magistraţii Curţii de Apel Braşov l-au condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Acesta s-a predat săptămâna trecută, la Paris. Mureșan e acuzat că a lovit intenționat 12 mașini la Brașov.

În 2017, el a fost protagonistul unui alt episod controversat, în cartierul Militari din București, când s-a urcat pe o macara și a amenințat că se sinucide. Nemulțumit că nu primise banii de la cei pentru care executase lucrări de construcții, a coborât după 10 ore de negocieri.

Citeste mai mult

NATIONAL

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Publicat

in

De

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă, a anunțat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV), transmite Reuters.

Sticle de vin productie Domaine du DaleyFoto: Hotnews

Organizația cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puțin decât în 2022 și cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, și crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producție și distribuție mai mari, care s-au transferat în creșteri de prețuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susține OIV.

Scăderea a fost deosebit de mare în China, cu un minus de 25%. La începutul secolului, consumul de vin crescuse brusc odată cu extinderea clasei de mijloc, însă în ultimii cinci ani s-a redus cu mai mult de 60%, la 6,8 milioane hectolitri din cauza restricțiilor provocate de Covid-19 și de presiunea prețurilor care au tendința să se răsfrângă mai mult asupra piețelor recente, precum China, a spus John Barker, directorul general al OIV.

În ce privește comerțul internațional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât prețul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producției de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheț timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viței de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 – 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă față de anul 2022, astfel că a pierdut în fața Franței poziția de lider mondial.

Pentru 2024 se estimează o creștere a producției în emisfera sudică, în Australia și Argentina, dar va sub nivelul mediu din intervalul 2018-2023. O primăvară rece și un cules târziu va face ca producția în Chile să scadă pentru al treilea an consecutiv, reducerea fiind în medie de 17%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend