Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sărbătorile zilei de 6 aprilie

Avatar

Publicat

in

Sărbătorile zilei de 6 aprilie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul şi Platonida

Greco-catolice
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium

Romano-catolice
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, cel care a fost episcop de Sirmium în timpul domniei împăratului roman Diocleţian (284-305), este pomenit de Biserică, în fiecare an, la 6 aprilie.

Potrivit unui Act martiric, Sfântul Irineu era episcop în scaunul de la Sirmium şi a fost judecat şi condamnat la moarte de Probus, guvernatorul provinciei.

Cetatea Sirmium se afla în provincia romană Pannonia Inferioară, lângă Singidunum (Belgradul de astăzi) şi era reşedinţa împăratului persecutor al creştinilor Galeriu, ginerele lui Diocleţian.

Printre creştinii arestaţi şi aduşi la judecată în provinciile dunărene ale Illyricului s-a numărat şi Irineu, tânărul episcop al cetăţii Sirmium, care era căsătorit şi avea copii mici.

La porunca de a jertfi zeilor, guvernatorul s-a lovit de refuzul stăruitor al tânărului episcop. Pentru aceasta, Sfântul Irineu a fost supus la chinuri, aruncat în închisoare şi din nou chinuit. A fost tăiat de ostaşi cu sabia şi a fost aruncat în râul Sava, în ziua de 6 aprilie a anului 304.

* Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 aprilie.

S-a născut în Frigia, părinţii săi au fost Alexandru, ostaş, şi Sinezia, fiica unui îmbunătăţit preot. La vârsta de 12 ani a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi completa studiile.

Sfântul Euthie a ales însă viaţa monahală. A fost hirotonisit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani. Iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi duhovnic al monahilor.

În acest timp a fost convocat, în anul 553, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav şi l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina, cu puţin timp înainte de începutul reuniunii.

În această calitate, de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, la care au participat 165 de episcopi, care a pus capăt ereziei nestoriene.

După mai mulţi ani de păstorire a fost scos însă din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani în post şi rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul. (surse: basilica.ro; vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Regatul Unit acordă statut deplin de ambasador reprezentantului UE, după luni de refuz datorită Brexitului

Avatar

Publicat

in

De

Regatul Unit a acceptat să acorde statut deplin de ambasador reprezentantului UE la Londra, după luni de refuz în urma Brexitului, au declarat miercuri cele două părţi, relatează AFP.

Acordul a fost anunţat după o întâlnire a ministrului de externe britanic Dominic Raab şi a şefului diplomaţiei UE Josep Borrell, pe marginea unei reuniuni a G7 la Londra, scrie Agerpres.ro.

”Acordul se bazează pe bunăvoinţă şi pragmatism”, au indicat ei într-un comunicat comun.

”Ambasadorul UE va avea un statut în conformitate cu cel al şefilor de misiuni de stat, inclusiv aprobarea şi prezentarea scrisorilor de acreditare şefului statului”, se arată în comunicat.

”Personalul delegaţiei UE se va bucura de privilegiile şi imunitatea necesare pentru a funcţiona eficient”, au adăugat sursele citate.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 şi la sfârşitul unei perioade de tranziţie de 11 luni a renunţat la toate normele europene prin părăsirea la 31 decembrie a pieţei unice şi a uniunii vamale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Măsurile cuprinse în Programul de Convergenţă respectă recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene

Avatar

Publicat

in

De

Memorandumul privind Programul de Convergenţă al României pentru perioada 2021 – 2024, care urmează să fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice şi bugetare în cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European a fost aprobat de Guvern miercuri, iar măsurile cuprinse în cadrul acestuia răspund recomandărilor specifice de ţară pentru România, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Conform sursei citate, programul adoptat prezintă traiectoria şi măsurile necesare pentru consolidarea finanţelor publice într-o manieră sustenabilă şi echilibrată, care să nu afecteze capacitatea României de a sprijini economia şi de a promova investiţiile, ca modalitate de susţinere a unei creşteri economice durabile, scrie Agerpres.ro.

Programul de Convergenţă are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare şi prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024.

Potrivit estimărilor, recuperarea economică va fi completă în acest an, iar ritmul anual de creştere pe termen mediu se va apropia de 5%, susţinută de bugetele în creştere pentru investiţii publice. Nivelul datoriei publice este estimat să rămână la un nivel sustenabil, sub valoarea de referinţă de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, în condiţiile reducerii graduale a deficitului bugetar către un nivel inferior plafonului de 3% din PIB în 2024.

De asemenea, programul reflectă investiţiile planificate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se aşteaptă să genereze o contribuţie anuală pozitivă la creşterea economică pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.

Începând cu anul 2020, România face obiectul Procedurii de deficit excesiv – din cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere, ca urmare a depăşirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB în anul 2019. Comisia Europeană urmează să reevalueze în această lună situaţia bugetară a României pe baza informaţiilor transmise prin Programul de Convergenţă şi ne aşteptăm la o analiză pozitivă din partea acesteia, iar recomandările specifice de ţară din acest an să reflecte obiectivele noastre de politici economice.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend