Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sărbătorile zilei de 23 ianuarie

Avatar

Publicat

in

Sărbătorile zilei de 23 ianuarie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic

Greco-catolice
Sf. m. Clement şi Agatanghel

Romano-catolice
Ss. Emerenţiana, fc. m.; Ildefons, ep.

Sfântul Sfinţit Mucenic Clement şi Sfântul Mucenic Agatanghel sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la 23 ianuarie.

Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 250, în timpul împăratului Valerian (253-259), în Ancira (astăzi Ankara), aflată în ţinutul Galatei (regiune antică a Asiei Mici, situată între Capadocia, Pont şi Bitinia).

Tatăl său era închinător la idoli şi a murit la scurt timp după naşterea sa. Mama Sfântului Clement, Sofia, era creştină, hrănindu-l pe el mai mult cu dreapta credinţă, decât cu laptele. L-a adus la Hristos, luminându-l cu Sfântul Botez şi i-a dat numele Clement, care în limba greacă, înseamnă “mlădiţă de vie”.

La vârsta de 12 ani a rămas orfan şi de mamă. A fost luat spre creştere de o prietenă a mamei sale, cu numele tot Sofia. Împreună cu mama sa adoptivă, Sfântul Clement strângea în casa acesteia copii săraci şi abandonaţi, pe care îi hrăneau, îi îmbrăcau şi le dădeau educaţie.

Pentru covârşitoarea lui înţelepciune, şi după doi ani de când urcase prima treaptă clericală, Sfântul Clement a fost hirotonit episcop al cetăţii sale natale, la vârsta de 20 de ani.

În vremea persecuţiilor împotriva creştinilor a suferit chinuri mari şi o lungă perioadă de timp a fost de multe ori întemniţat şi supus unor suferinţe de neînchipuit pentru a se lepăda de credinţa sa în Hristos.

Despre cât de mult au suferit Sfântul Clement şi Sfântul Agatanghel, istoricul bisericesc grec Nichifor Callist spunea că: “De la zidirea lumii, pe toţi cei ce pentru Dumnezeu au pătimit chinuri, ori în ce fel de chin, prin foc, prin fier, prin pietre, prin lemne şi cei ce cu fiarele s-au luptat şi prin închisori mult timp s-au chinuit şi prin diferite feluri de morţi, în pământ, în apă şi în văzduh s-au sfârşit, şi cei ce au fost pierduţi de ger şi de arşiţă mare, şi ori cu ce alte chinuri şi pedepsiri s-au lipsit de viaţă, pe toţi aceia i-au întrecut Sfântul Clement împreună cu Sfântul Agatanghel, prin pătimirile lor cele multe”. (sursa: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract de 2,57 milioane euro pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale tip tanc în Olanda

Avatar

Publicat

in

De

Constructorul de nave fluviale Şantierul Naval Orşova a anunţat marţi că a încheiat un contract de 2,57 milioane euro pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale tip tanc cu zona cargo de inox, în Olanda.

“Şantierul Naval Orşova informează acţionarii şi pe toţi cei interesaţi asupra faptului că societatea a încheiat un contract extern pentru construcţie navă fluvială în legătură cu care se fac urmatoarele precizări: Natura actelor încheiate: contract comercial cu livrare intracomunitară (Olanda); Obiectul contractului: 1 contract comercial pentru construcţia şi livrarea unei nave tip tanc cu zona cargo de inox”, precizează compania, fără a menţiona numele companiei cu care a încheiat contractul, potrivit news.ro.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu s-a dezlănțuit la adresa lui Radu Tudor: ‘Oligofrenul emitent’

Valoarea totală a contractului este de 2,575 milioane euro.

“Termene şi condiţii de plată: un avans din valoarea contractului, pe bază de scrisoare de garanţie bancară de restituirea avansului, iar restul de plată pe bază de acreditiv documentar, după sosirea navei la locul de predare”, mai arată compania.

Şantierul Naval Orşova (SNO) are o capitalizare de 47,7 milioane lei.

Compania a realizat în 2020 venituri totale operaţionale de 72,98 milioane lei, cu 9,43% mai mari decât în 2019 (66,69 milioane lei). Profitul net s-a ridicat la 4,65 milioane lei, în creştere de la 3,2 milioane lei în 2019.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

BREAKING – O fată de doar 18 ani a murit din cauza Covid-19. Presiune URIAȘĂ pe secțiile de ATI

Avatar

Publicat

in

De

O fată de doar 18, din Galați, a murit din cauza Covid-19. Pacienta avea și comorbidități asociate.

Până astăzi, 21.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Citește și: Guvernul strânge şurubul: Se anunţă noi restricţii la nivel naţional, după prelungirea stării de alertă (surse)

În intervalul 08.03.2021 (10:00) – 09.03.2021 (10:00) au fost raportate 93 de decese (56 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

91 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 sunt internate la ATI.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend