Conecteaza-te cu noi

Culte

Sărbătoarea parohiei brașovene Lisa

Publicat

in

The document has moved here.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Cum să ai grijă de tine într-un mod spiritual, dar practic

Publicat

in

De

Știm deja cu toții că deși trăim cu toții pe același pământ, fiecare alege ce vrea să facă cu viața lui, iar apartenența la o comunitate este mult mai importantă decât am putea crede. Fiecare dintre noi este liber să facă ce vrea și să ducă o viață așa cum o crede el mai potrivită. Cu cât suntem mai fericiți, cu atât vedem cum în jurul nostru se schimbă tot felul de lucruri deoarece reușim să privim viața într-un mod plăcut și o îmbrățișăm așa cum este ea.

Dar tu cum crezi că se desfășoară viața într-o mănăstire? Sau cum consideri că își trăiesc viața persoanele care sunt ceva mai spirituale decât altele? Cred că putem noi să îți oferim răspunsul oferindu-ți câteva rânduri despre două lecturi pe care le poți încerca.

Leacuri Mănăstirești

Așa cum îți povesteam în paragrafele de mai sus, viața duhovnicească poate fi mult mai asemănătoare cu viața obișnuită decât am putea noi să credem. Chiar dacă o măicuță nu folosește aceleași metode vindecare ca un doctor obișnuit, asta nu înseamnă că ele nu au efect sau că nu sunt corect. Ba chiar, aceste lucruri ne sunt dovedite și științific în cartea Leacuri Mănăstirești, scrisă de Mariana Borloveanu. Această carte nu cuprinde doar unele leacuri păstrate pentru sute de ani, cu plante crescute și iubite de comunitatea bisericească, dar și rețete de tot felul ce pot imediat să îți binecuvânteze gusturile. 

Știm deja și că mănăstirile și-au dezvoltat propriile sisteme și ecosisteme pe care le folosesc pentru a trăi și pentru a se autosusține în locurile atât de retrase de lume. Dar ce înseamnă cu adevărat un ecosistem al unei mănăstiri? Înseamnă că oamenii care trăiesc acolo încearcă să fie cât mai independenți și să găsească o cale prin care să își cultive hrana, își croiesc un stil de viață sănătos și profită cu tot sufletul de o viață plină de smerenie, rugăciune și liniște.

Învățăturile Sfântului Porfirie Kavsokalivitul

Cunoscătorii vor fi foarte fericiți să vadă că în aceste paragrafe pomenim și numele Sfântului Porfirie Kavsokalivitul. Pentru cine nu știe, Sfințenia sa a fost unul dintre duhovnicii de la muntele Athos, iar majoritatea celor care au ajuns până la mănăstirea Sfântul Gheorghe de pe muntele Athos au putut chiar să fie în preajma locului unde Porfirie Kavsokalivitul a adormit prin trecerea sa la domnul. Așadar, ce învățături ne-a lăsat Sfântul Porfirie Kavsokalivitul?

O colecție întreagă, un pachet întreg de volume pline de sfaturi și experiențe. Iată ce volume ai putea cumpăra la un pachet avantajos: Rugăciune și Pocăință, Despre viața duhovnicească, Creșterea și Educarea copiilor, Despre boală și mângâiere, Pentru viața de familie. Acesta sunt doar câteva dintre volumele pe care le poți găsi scrise sub numele Sfințeniei sale.

Concluzie

Acestea sunt cele mai bune și interesante lucruri pe care ți le putem spune despre cum să ai mai multe grijă de tine fiind un om spiritual și mult mai civic. Până la următoarele sfaturi, încearcă să duci o viață cât mai fericită!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Duminica Floriilor – tradiții, obiceiuri și superstiții | Cine își serbează numele în Duminica Floriilor

Publicat

in

De

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr.

Astfel, oamenii, auzind de venirea lui Isus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie în ziua de Florii.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.

Obiceiuri în Duminica Floriilor la sate

Obiceiurile din ziua de Florii au legătură în general cu bunul mers al vieții și al treburilor, iar la sate oamenii păstrează o serie dintre aceste obiceiuri menite să atragă binele și să asigure o bună continuitate a evenimentelor din viața acestora.

Astfel, în ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.

Superstiții în Duminica Floriilor. Ce se spune despre vreme de Florii.

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înfloare ca pomii.

Sărbătoriții zilei de Florii. Cine își serbează numele în Duminica Floriilor.

Ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica. Se sărbătoresc astfel cei cu numele de Florin, Florina, derivate ale acestora, cât și cei numiți după denumirea vreunei flori, de exemplu: Violeta, Viorica, Brândușa, etc.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend