Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șapte moduri neașteptate în care sancțiunile occidentale au afectat viața în Rusia

Publicat

in

Poate că sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina nu au dus la prăbușirea economică dramatică pe care unii au prezis-o, dar au avut totuși un impact de anvergură. Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, iar penuria de bunuri, accesul limitat la servicii și alte restricții schimbă încet-încet viața de zi cu zi în moduri uneori surprinzătoare.

La nouă luni de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, The Moscow Times a identificat șapte moduri neașteptate în care sancțiunile s-au făcut simțite:

Rușii rămân fără dulciurile tradiționale

Fabrica de dulciuri rusească din orașul Perm, în munții Urali, și-a schimbat metodele de lucru din cauza sancțiunilor. Șeful fabricii declara în octombrie că fabrica, una dintre cele mai mari din regiune, a fost forțată să-și schimbe rețetele pentru unele dintre produsele sale, ca urmare a sancțiunilor.

„Sunt materii prime care nu pot fi produse în Rusia. De exemplu, boabele de cacao nu cresc aici. Obținerea multor astfel de materii prime a devenit problematică. ”, a spus el într-un interviu pentru un ziar local.

De asemenea, pe lângă schimbarea rețetelor, fabricile trebuie să găsească noi echipamente de lucru după ce furnizorii din Italia, Germania și Regatul Unit și-au închis operațiunile cu Rusia.

Internet tot mai lent

Viteza internetului mobil a scăzut în medie cu 0,6 megabiți pe secundă, față de aceeași perioadă din anul trecut, conform unui studiu făcut public, în martie, de o agenție de analiză rusească. Problemele cu internetul vor deveni tot mai serioase în Rusia, în condițiile în care giganții europeni din domeniul comunicațiilor au plecat din Rusia, iar modernizarea rețelelor devine tot mai dificilă. Unii operatori ruși și-au modificat frecvențele folosite în rețelele 3G pentru a le folosi la servicii LTE 4G, scria, luna trecută, ziarul pro-Kremlin Izvestia. Experții spun, însă, că această tactică nu va soluționa problema pe termen lung.

Se închid crematoriile

Un crematoriu important din provincia rusească Voronej s-a închis forțat, recent, ca urmare a defectării singurei sale instalații, produsă în Cehia. Este puțin probabil ca acest crematoriu să se redeschidă prea curând, având în vedere că instalația defectă nu poate fi înlocuită cu alta – Uniunea Europeană a interzis exportul de astfel de bunuri spre Rusia.

Conform presei locale, specialiștii ruși încearcă să repare echipamentul, însă nu știu cât va dura operațiunea. Conform The Moscow Times, echipamente similare sunt folosite în zeci de orașe din toată Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg sau Novosibirsk.

Rutele de transport public sunt anulate

Operatorii de transport public din 84 de orașe rusești au anulat peste 200 de trasee de autobuz și troleibuz anul acesta. Unul dintre motive este acela că sancțiunile au perturbat lanțurile de aprovizionare rusești și au produs un impact dramatic asupra producătorilor ruși de autovehicule.

Activitatea uzinei Tihvin din regiunea Leningrad, de exemplu, a fost oprită vreme de peste două luni, în vară, din cauza faptului că a rămas fără piese esențiale produse în SUA.

Fără noi buletine

Autoritățile ruse au renunțat la speranțele de a-și reforma sistemul de cărți de identitate. Guvernul rus a început încă din 2013 un proiect de schimbare a sistemului de acte de identitate. Kremlinul intenționa chiar să înceapă testarea unor noi carduri de plastic în unele regiuni, în accest an, însă sancțiunile occidentale au dus la înghețarea proiectului pe termen nedeterminat.

Printre motivele pentru care s-a renunțat la acest proiect este lipsa de materii prime provocată de sancțiunile occidentale – Rusia nu poate să producă suficiente cipuri și suficient plastic pentru a produce aceste carduri.

Crește numărul clădirilor goale

Numărul de spații și de clădiri goale în Rusia continuă să crească în condițiile în care un număr mare de retaileri pleacă din Rusia. Clădirile de birouri și mall-urile sunt tot mai goale pentru că nu mai are cine să le ocupe.

Procentul de spații goale în mall-urile din Moscova este estimat că va ajunge la 17% până la sfârșitul anului. De asemenea, 12% dintre toate clădirile de birouri din Moscova, vor fi goale până la finalul anului.

Piloții ruși nu mai au unde să-și încheie instructajele

Piloții ruși au tot mai puține opțiuni pentru a se antrena și a-și termina instructajele, în condițiile în care compania turcă Turkish Airlines a blocat accesul piloților ruși la aparatele lor de antrenament și simulare.

Interdicția a fost impusă ca urmare a temerilor Turkish Airlines că va fi supusă și ea sancțiunilor Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene.

Decizia turcilor este dramatică pentru piloții ruși, în condițiile în care aparatele speciale de antrenament nu sunt disponibile nici în Rusia, nici în alte state apropiate de aceasta, conform experților citați de The Moscow Times.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Propunere a Comisiei Europene privind vize pe patru ani pentru studenţii din Marea Britanie pentru a studia sau a lucra în UE

Publicat

in

De

Comisia Europeană propune deschiderea unor convorbiri post-Brexit cu Marea Britanie pentru a oferi din nou oportunitatea persoanelor cu vârsta între 18 şi 30 de ani de a studia şi a lucra peste hotare, informează Rador Radio România.

Vicepreşedintele Executivului comunitar a descris planul drept un prim pas ambiţios, dar realist, de a reconstrui punţi pentru tineri.

Propunerea Comisiei Europene nu ar reinstitui libertatea de circulaţie, ci ar oferi studenţilor vize pe patru ani pentru a studia, lucra sau călători într-o ţară din Uniunea Europeană, la alegerea lor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Anunț uriaș de la Ministerul Economiei: Afaceriștii din Qatar vin să sondeze piețele din România

Publicat

in

De

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan-Radu Oprea a anunţat că, în timpul dialogului purtat cu Ministrul Comerţului şi Industriei al Statului Qatar, Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani, a identificat posibilităţi de colaborare pentru companiile româneşti, iar un exemplu ar fi interesul Qatar Airways de a crea un centru de mentenanţă în Doha şi de a integra companiile româneşti în lanţul lor de aprovizionare cu piese de schimb.

„În cadrul vizitei delgaţiei Guvernului României conduse de premierul Marcel Ciolacu am întâlnit comunitatea românească de aici, datorită căreia numele României este asociat cu seriozitatea şi profesionalism. Statul Qatar poate deveni un partener extrem de important pentru ţara noastră. Discuţiile purtate cu oamenii de afaceri qatarezi, cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al Statului Qatar, ne-au oferit ocazia pentru a prezenta oportunităţile unor investiţii solide, de peste 15 mld. dolari, în economia românească. Oamenii de afaceri din Qatar şi-au exprimat interesul de a investi în mari proiecte de infrastructură şi energie, dar şi în cel al turismului”, a scris Ştefan-Radu Oprea, joi pe Facebook.

Companiile românești au undă verde spre Qatar

„În timpul dialogului purtat cu Ministrul Comerţului şi Industriei al Statului Qatar, E.S. Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani am identificat posibilităţi de colaborare pentru companiile româneşti”, iar „un exemplu ar fi interesul Qatar Airways de a crea un centru de mentenanţă în Doha şi de a integra companiile româneşti în lanţul lor de aprovizionare cu piese de schimb”.

„Am invitat o delegaţie de experţi pentru a cunoaşte companiile româneşti din acest domeniu, dar şi pentru a identifica posibilităţile de asigurare a mentenanţei aeronavelor Qatar Airways în România”, a completat Oprea..

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend