Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SANITAS promite iureș în Capitală: protest cu peste 10.000 de persoane, la ușa premierului Ciucă

Publicat

in

Federaţia SANITAS organizează, miercuri, un miting de protest în Capitală, la care sindicaliştii anunţă că aşteaptă peste 10.000 de participanţi. Încălcarea ”sistemică” a prevederilor din Legea salarizării şi lipsa dialogului social sunt principalele revendicări ale sindicaliştilor.

”Federaţia SANITAS din România organizează, miercuri, 15 iunie 2022, un miting de protest la care şi-au anunţat participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată ţara, angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, anunţă sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:

1. Aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;

2. Asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate;

3. Eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială;

4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Programul protestului SANITAS:

• 10.00 – 11.00: adunare publică în Piaţa George Enescu

• 11.00: deplasarea coloanei de membri SANITAS până în Piaţa Victoriei

• 12.00 – 13.00: protest în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului

”În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.

Potrivit acestuia, majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018 şi acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor.

”Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus faţă de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii şi să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial”, a mai afirmat preşedintele Federaţiei SANITAS.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

FOTO – Accident rutier grav pe A1, în sensul spre București: 7 victime anunțate, după un carambol cu 5 mașini; a intervenit elicopterul SMURD

Publicat

in

De

Un accident rutier grav a avut loc pe A1, în sensul spre București.

„Accident rutier cu 5 autoturisme implicate pe Autostrada A 1, km 12 sensul spre București.

Acționăm cu o autospecială de stingere cu apa și spumă, o descarcerare, sase echipaje SMURD, UTIM și elicopterul SMURD.

Pana la acest moment sunt 7 victime

O victima, conștientă, a fost descarcerata și preluata de elicopterul SMURD”, transmite ISU.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 13, pe sensul către București, în zona localității Ciorogârla, județul Ilfov, s-a produs o coliziune în care au fost implicate trei autoturisme, o autoutilitară de transport marfă și un microbuz. Potrivit primelor date, patru persoane au suferit leziuni, fiind evaluate medical la fața locului.

Traficul rutier este oprit în totalitate pe sensul către Capitală pentru a permite intervenția echipajelor MAI. Se estimează reluarea normală a circulației în 30-45 de minute”, transmite centrul Infotrafic.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bernadette Szocs şi Andreea Dragoman s-au calificat în optimi la CE de tenis de masă, la simplu feminin

Publicat

in

De

Sportivele Bernadette Szocs şi Andreea Dragoman s-au calificat, joi, în optimile de finală ale probei de simplu feminin din cadrul Campionatului European individual seniori de tenis de masă, conform news.ro.

Szocs a trecut de Georgina Pota (Ungaria), scor 4-0 (11-7, 11-7, 11-8, 11-3).

Dragoman a învins-o pe suedeza Linda Bergstrom, scor 4-1 (11-9, 4-11, 16-14, 11-9, 11-7).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend