Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sancțiunea inteligentă: plafonarea prețului gazelor de import din Rusia

Publicat

in

Ideea plafonării la nivel european a prețului gazelor naturale importate din Rusia nu e o idee nouă după 24 februarie (a apărut ca opțiune de analizat și în planul Repower EU din 18 mai), dar acum, cred eu, se poate pune și în practică mult mai ușor și cu efecte imediate.

Otilia NutuFoto: Hotnews

  1. Știm deja că UE importă aproape 40% din gaz din Rusia, așadar, ne considerăm foarte dependenți de gazul rusesc. Mult mai puțin se discută de faptul că, la rândul ei, UE reprezintă peste trei sferturi din exporturile totale de gaz rusesc. Dacă reușim să vorbim pe o singură voce în relația cu Gazprom, suntem cel puțin pe poziții egale de negociere. Suntem noi dependenți de ei, dar și ei de noi, ba chiar în mai mare măsură. Tactica Gazprom – pe care am văzut-o chiar lunile acestea la lucru, dar a fost aplicată dintotdeauna – e să ”joace” câte o țară contra alteia, împiedicând o poziție comună la nivel european. Din cauza dependenței de exporturile către UE, Gazprom își poate permite oprirea totală doar selectiv, țară cu țară, șantaj punctual, cu care ne va lovi doar atunci când ne doare mai tare; pur și simplu, lovitura închiderii totală a robinetului către Europa ar fi mult mai puternică pentru Kremlin decât pentru noi. De altminteri, Gazprom taie gazul lunile acestea în diverse țări într-un fel în care chiar are de câștigat. Reduce puțin cantitatea livrată (nu-i o problemă să te joci cu 1-2-3 miliarde de metri cubi, care contează pentru câte o țară mică luată individual, față de exporturile totale ale Gazprom către UE de 150), dar prețurile gazului din restul de contracte, în cea mai mare parte legate de prețurile spot, sar rapid în sus și Gazprom încasează per total mai mult.
  2. Dacă interzicerea totală a importurilor de gaz rusesc e mai dificilă, pentru că întotdeauna se va găsi câte un stat care să spună că ar fi lovit prea dur economic și nu se poate obține consens la nivel european, alternativa inteligentă e să găsim o măsură la care nimeni n-are argumente legitime să se opună. Până la urmă, populiștii pro-Putin din diverse state membre n-au alt argument decât faptul că ”supărarea” Rusiei ar însemna energie mai scumpă sau lipsă pentru consumatorii proprii. Asta e retorica lui Orban: avem nevoie de energie ieftină și sigură, UE nu ne ajută, să nu supărăm Rusia. Dar cum s-ar putea opune pe față la o condiție a Comisiei să se plafoneze prețul gazului de import al Gazprom? Mai mult: cum mai poate da vina Orban pe Bruxelles că nu ține cont de nevoile poporului maghiar și ale economiei maghiare?
  3. În toată această poveste, Gazprom și-a tăiat singur craca de sub picioare în două feluri. Primul, a încălcat unilateral contractele în vigoare solicitând plata în ruble de la clienții săi. De asta zic că e mai ușor să plafonăm acum prețul decât ar fi fost înainte. Nu există niciun motiv pentru care Comisia să aibă vreun scrupul să plafoneze prețurile chiar în contractele existente, atâta timp cât e clară lipsa de scrupule de partea cealaltă și nerespectarea înțelegerilor contractuale. Al doilea, Gazprom nu ne-a creat doar nouă probleme încă din toamna trecută limitând drastic livrările pe conducte (cu excepția Nord Stream și Turk Stream) și vânzând din vară gaz din depozitele de înmagazinare din Europa – de aceea am intrat în iarnă cu prea puțin gaz și au explodat prețurile. Gazprom a putut face asta doar umplându-și acasă propriile depozite, care și acum sunt pline ochi. Gazprom pur și simplu nu mai are unde înmagazina gazul pe care îl extrage, nu mai are unde vinde și n-o face deja (vinde la capacitate maximă spre Turcia, Belarus, China, LNG etc. dar de mai mult n-are conducte și infrastructură). Așa că va fi pus în fața a două variante: fie închide bună parte din producție, fie vinde europenilor în termenii și la prețurile impuse unitar la nivel european. Reducerea producției existente costă enorm, sondele închise se pot redeschide cu greu și durează, deci Gazprom n-are altă șansă decât să accepte prețul dictat de europeni. Acesta e, de altminteri, și motivul pentru care embargoul pe gazul rusesc chiar pe termen limitat ar fi fost o sancțiune devastatoare. Citeste intregul articol pe Contributors.ro

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ronnie O’Sullivan a vorbit cu HotNews.ro despre presiunea fantastică de dinaintea CM de Snooker – Cine este personajul cheie din spatele „geniului neînțeles”

Publicat

in

De

Un succes la Crucible l-ar ajuta pe Ronnie O’Sullivan să doboare cel mai important record din snooker, cel al titlurilor mondiale câștigate. Aflat în fața uneia dintre marile provocări ale carierei, cel supranumit „The Rocket” a vorbit cu HotNews.ro despre presiunea fantastică care-i apasă pe umeri și despre cine este personajul cheie care-l ajută din punct de vedere mental înainte de participarea la Campionatul Mondial de la Sheffield.

Ronnie O’SullivanFoto: Mark Stephenson / Zuma Press / Profimedia

>> PREZENTARE Ronnie O’Sullivan, față în față cu istoria – Tot ce trebuie să știi despre CM Snooker 2024

  • Campiontul Mondial de Snooker va avea loc în perioada 20 aprilie – 6 mai, la Sheffield, în „Crucible Theatre”. Zi de zi, HotNews.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente. Competiția poate fi urmărită în direct pe canalele Eurosport.

Ronnie O’Sullivan, o carieră spectaculoasă presărată și cu episoade de depresie, alcool, droguri și suspendări

Ronnie a făcut de toate de-a lungul carierei, problemele sale mai vechi cu alcoolul, drogurile, jignirea unor arbitri și suspendarea de doi ani de zile primită în 1996 după participarea la Campionatul Mondial fiind cunoscute de către pasionații acestui sport.

A trecut, de asemenea, și prin episoade de depresie, iar schimbările de dispoziție i-au influențat în unele momente inclusiv evoluțiile de la masa de snooker.

„Geniul cu probleme” a ajuns la 48 de ani și este (încă) lider mondial. Va lua cu asalt Teatrul Crucible și va fi nevoit să se descurce din nou cu presiunea mare care se va abate asupra sa din toate direcțiile.

L-a avut alături pe celebrul Steve Peters în pregătirea mentală pentru Campionatul Mondial din acest an, dar până la urmă tot singur va fi nevoit să se lupte cu „demonii” interiori la masa de joc.

Ronnie recunoaște că perioada următoare va fi una infernală din punct de vedere mental, dar vrea să transforme această presiune într-una pozitivă. Nu de alta, dar „un jucător fericit este un jucător periculos”, așa cum chiar el a mărturisit pentru HotNews.ro, într-o intervenție realizată cu ajutorul Eurosport.

>> Surpriză mare la CM Snooker: Neil Robertson, eliminat dramatic în calificări

Steve Peters, psihoterapeutul din spatele succesului lui Ronnie O’Sullivan

După cucerirea titlului mondial din 2013, Ronnie avea un discurs aparte de mulțumire pentru Steve Peters.

Cel care a fost aproape de perfecțiune pe durata Mondialului de la Crucible din urmă cu peste zece ani recunoștea că rezultatul fantastic nu ar fi fost posibil fără ajutorul substanțial primit de la Steve.

Chiar și unii dintre cei mai mari campioni (care arată în atâtea rânduri tărie de caracter în sportul pe care-l practică) pot fi vulnerabili și au nevoie de ajutor pentru a găsi calea întortocheată spre succes.

„Dacă mi-aș permite, l-aș ține alături pe Steve 24/24, șapte zile din șapte pe săptămână”, transmitea Ronnie O’Sullivan după ce a triumfat în 2013 la Crucible.

Steve Peters este un nume cunoscut în elita sportului din Regat, el lucrând de-a lungul timpului cu echipa de ciclism a Marii Britanii, cu Liverpool, cu naționala de fotbal a Angliei, dar și cu cei mai importanți atleți din UK în vederea participărilor la Jocurile Olimpice.

Cartea care l-a facut celebru pe Steve Peters – „The Chimp Paradox”.

„Fericirea lui Ronnie este mai importantă decât orice turneu câștigă. A făcut tot ce i-am zis de-a lungul timpului. Știe că în mine poate avea încredere, iar asta îl face să fie liniștit”, a fost răspunsul lui Peters după ce l-a ajutat pe „The Rocket” să cucerească două titluri mondiale consecutive (2012 și 2013).

Acum, Ronnie se află din nou în lumina reflectoarelor (așa cum a fost de altfel toată cariera), iar așteptările sunt mari.

„Cred că, evident, există presiune, dar cred că este o presiune pozitivă. Cred că ajută faptul că lucrez la partea mentală, lucrurile pe care le-am făcut cu Steve Peters în acest an.

Mereu mi-au plăcut turneele, Campionatele Mondiale, atunci când am lucrat alături de Steve, nu neapărat strict pentru un turneu, ci pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a fi într-o dispoziție bună. Un jucător fericit este un jucător periculos.

În acest an am început să lucrăm doar de o săptămână, dar cred că voi fi mai pregătit să abordez turneul. Dacă nu voi juca bine, dacă poate nu voi pătrunde în turneu atât cât mi-aș dori, voi fi dezamăgit, dar voi merge mai departe. Poate că adversarul meu va juca bine și voi privi înainte către următorul an.

Cred că e important să ai acest mindset, pentru că e ușor să fii dezamăgit de tine, să ajungă presiunea la tine, să te gândești că acest turneu este tot ce contează – într-un fel așa este, dar nu e totuși în totalitate așa.

Ajungi să te gândești că dacă nu ai un turneu grozav ești un jucător slab, ajungi să nu mai ai încredere. E foarte ușor să gândești așa, dar dacă reușești să eviția asta, vei putea avea o abordare și o perspectivă mai sănătoase” – Ronnie O’Sullivan pentru HotNews.ro.

Viața bate filmul – Câteva pasaje mai puțin cunoscute din viața lui Ronnie O’Sullivan

Ronnie a uimit lumea snookerului după ce a triumfat la UK Championship la vârsta de doar 17 ani. Victoria avea însă să fie umbrită de intrarea tatălui său în pușcărie (pentru crimă, după ce a înjughiat o persoană de culoare într-o cârciumă: a fost eliberat 18 ani mai târziu, în 2010). A fost o lovitură puternică pentru Ronnie, cel pentru care tatăl său era un adevărat mentor.

Mai mult decât atât, adolescentul O’Sullivan avea să fie lovit de încă o dramă: în închisoare a ajuns și mama sa (pedeapsă de un an de zile, din cauza unor probleme cu fiscul). A fost un moment de cotitură pentru Ronnie, cel care dintr-o dată s-a trezit faimos, dar singur. În plus, O’Sullivan a fost nevoit să aibă grijă și de sora sa Danielle, care avea opt ani la acel moment.

Problemele din familie l-au destabilizat, iar până la consumul de alcool și droguri a mai fost doar un mic pas de făcut.

La Campionatul Mondial din 1996 a insultat un arbitru, iar pedeapsa a fost una pe măsură: doi ani de suspendare și o amendă de 20 de mii de lire sterline.

Un alt episod care a produs rumoare în lumea snookerului a avut loc în 1996. După ce a fost învins categoric de Ronnie, Alain Robidoux a refuzat să dea mâna la finalul meciului cu adversarul său.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Canadianul s-a simțit batjocorit de un rival care a folosit un stil de joc neobișnuit: a alternat loviturile de mâna dreaptă cu cele executate cu stânga, o premieră pentru lumea snookerului.

În 1998 a fost depistat pozitiv la scurt timp după ce a triumfat la Irish Master – fumase marijuana. A fost deposedat de titlu.

Nici Stephen Hendry (cel mai mare rival al carierei) nu a scăpat de atacurile verbale ale lui Ronnie. „N-are decat sa se intoarca la viata lui meschina”, a punctat „The Rocket” într-un interviu. Interesant este că nu și-a cerut niciodată scuze.

La începutul acestui an, Ronnie a câștigat The Masters, iar la conferința de presă a avut un derapaj verbal la adresa lui Ali Carter (cel pe care tocmai îl învinsese).

„Să joci snooker împotriva lui este un coșmar, nu este un om plăcut. Să-și facă ordine în viața lui de c***t”, este doar o mică parte din discursul lui O’Sullivan la adresa lui Carter.

Cariera lui Ronnie O’Sullivan în cifre

Are 1139 de victorii și 347 de înfrângeri. Procentajul victoriilor este de 74,93%.

Deține recordul turneelor pe puncte câștigate: 41.

Se află pe primul loc (la egalitate cu Stephen Hendry) la numărul de Campionate Mondiale câștigate: 7 (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020 și 2022). Vorbim despre epoca modernă a snookerului începută în 1969.

Ultimul break maxim (147 de puncte) l-a reușit în sezonul 2018-2019.

De altfel, O’Sullivan deține recordul de breakuri maxime bifate în carieră: 15. Este urmat de John Higgins (13) și Stephen Hendry (11).

A adunat din premiile din snooker £14,047,534, iar sezonul cu cei mai mulți bani câștigați este 2023-2024, cu £966,300.

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia pregătește ceva puternic: odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile lui Putin vor fi greu de oprit

Publicat

in

De

Trupele rusești intensifică presiunea asupra forțelor ucrainene epuizate, pregătindu-se să cucerească mai multe teritorii în acest sezon de primăvară și vară. Odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente grele pot fi folosite pentru a se deplasa rapid spre pozițiile cheie din zona rurală, scrie adevarul.ro.

În condițiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet de ajutor vital al SUA pentru Kiev a fost amânat în Congres, Rusia a folosit din ce în ce mai mult bombe planoare ghidate prin satelit ca să lovească forțele ucrainene, afectate de penuria de trupe și de muniție, se arată într-o analiză Associated Press.

În pofida avantajului Moscovei în ceea ce privește puterea de foc și numărul soldaților, o ofensivă terestră masivă ar fi riscantă și – după cum apreciază deopotrivă bloggerii militari ruși și alți experți – inutilă, dacă Rusia se poate limita la atacuri mai mici de-a lungul liniei frontului astfel încât să epuizeze și mai tare armata ucraineană.

„Este potențial o pantă alunecoasă prin care se ajunge la un fel de moarte prin o mie de tăieturi sau, în esență, la moarte prin o mie de ofensive localizate”, a subliniat Michael Kofman, expert militar la Carnegie Endowment, într-un podcast recent. Dacă rușii rămân la multiplele lor încercări de avans de-a lungul frontului, a spus el, „în cele din urmă ar putea găsi din ce în ce mai mult teren deschis”.

Contraofensiva de vara trecută a Ucrainei a fost sortită eșecului atunci când unitățile ucrainene care avansau au fost prinse în capcana vastelor câmpuri minate rusești și masacrate de artilerie și drone. Rușii nu au niciun motiv să facă aceeași greșeală.

Armata ucraineană, extrem de expusă

content-image

În noiembrie anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ordona forțelor sale să construiască tranșee, fortificații și buncăre în spatele liniei frontului de peste 1.000 de kilometri, dar analiștii spun că lucrările s-au desfășurat într-un ritm lent, lăsând anumite zone neprotejate.

„Dacă liniile de apărare ar fi fost clădite în avans, ucrainenii nu s-ar fi retras în această manieră”, a subliniat expertul militar ucrainean Oleg Jdanov. „Ar fi trebuit să săpăm tranșee pe tot parcursul toamnei iar asta ar fi stopat avansurile rusești. Acum totul este expus, ceea ce face ca totul să fie foarte periculos”, a argumentat el.

Într-un podcast recent, Kofman a mai spus că Kievul este „destul de în urmă în ceea ce privește înfigerea eficientă în tranșee pe tot frontul” și că „Ucraina nu are linii secundare bune„.

După ce au cucerit fortăreața ucraineană Avdiivka, trupele rusești se apropie de orașul situat pe un deal Ceasiv Iar, ceea ce le-ar permite să se deplaseze ulterior spre Sloviansk și Kramatorsk, orașe-cheie aflate în partea controlată de Kiev a regiunii Donețk din estul Ucrainei. Rusia a anexat ilegal Donețk și alte trei regiuni în 2022, iar Kremlinul consideră că este prioritar să controleze în întregime această regiune.

Jdanov a evidențiat că Ucraina nu are puterea de foc necesară pentru a respinge atacurile rusești.

„Au promis că o linie defensivă la 10 kilometri în spatele Avdiivka, unde trupele noastre ar putea ajunge și săpa, dar ea nu există”, a spus el.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa,, a tras un semnal de alarmă în fața Congresului săptămâna trecută, avertizând că Ucraina va fi depășită de Rusia cu 10 la 1 în materie de muniție în câteva săptămâni dacă Congresul nu aprobă ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina.

Ucraina, în bătaia puștii

content-image

După ce a obținut un nou mandat în urma alegerilor din martie, președintele rus Vladimir Putin a promis că va crea o „zonă sanitară” menită să protejeze regiunile de frontieră ale Rusiei de bombardamentele și incursiunile ucrainene.

Putin nu a oferit detalii, dar bloggerii militari ruși și analiștii de securitate s-au gândit că, alături de un avans lent în regiunea Donețk, Moscova ar putea încerca să captureze și al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, pe care Rusia a încercat și nu a reușit să îl cucerească în primele zile ale războiului.

Ca un posibil semn al unui atac iminent asupra Harkovului, un oraș de 1,1 milioane de locuitori situat la aproximativ 30 de kilometri sud de graniță, Rusia a intensificat loviturile asupra centralelor electrice din zonă, provocând daune semnificative și pene de curent.

Ucraina nu are suficientă apărare aeriană pentru a proteja Harkovul și alte orașe, iar atacurile constante ale Rusiei fac parte din strategia Moscovei de a îl „sufoca” prin distrugerea infrastructurii și silirea locuitorilor să părăsească orașul, a apreciat analistul Jdanov.

Generalul-locotenent în retragere Andrei Gurulev, în prezent membru al comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a recunoscut că capturarea Harkovului este o provocare majoră și a prezis că armata va încerca să îl încercuitască.

„Poate fi învăluită și blocată”, a spus el, adăugând că luarea Harkovului ar deschide calea pentru un avans în adâncimea teritoriului ucrainean și ar necesita mai multe trupe rusești.

După ce ordinul lui Putin de „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști în toamna anului trecut s-a dovedit atât de nepopular încât sute de mii de persoane au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, Kremlinul a încercat o abordare diferită: A promis salarii relativ mari și alte beneficii pentru a-și întări forțele cu soldați voluntari. Mișcarea pare să fi dat roade, deoarece ministrul apărării, Serghei Shoigu, a declarat că armata a recrutat 540.000 de voluntari în 2023.

„Nu există planuri pentru un nou val de mobilizare. Ne descurcăm foarte bine cu capacitatea de luptă pe care o avem”, a declarat Viktor Bondarev, adjunctul șefului comisiei pentru afaceri de apărare din camera superioară a parlamentului, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Zelenski, vizită postul de comandă al trupelor care apără Ceasiv Yar

content-image

Volodimir Zelenski a anunțat vineri că a vizitat un post de comandă folosit de trupele care apără orașul Ceasiv Yar din estul țării, vizat în prezent de trupele rusești, relatează Reuters. Acesta a transmis pe rețeaua X că a vizitat și un pluton medical al parașutiștilor și a inspectat construcția de fortificații. „Trebuie depuse toate eforturile în acest sens”.

Kievul și-a intensificat eforturile de construire a liniilor de apărare, în condițiile în care oficialii au avertizat că Rusia ar putea pregăti o ofensivă de amploare în această primăvară sau în vară, notează Reuters.

Nu este limpede cât de aproape era postul de comandă de Ceasiv Yar, un oraș poziționat strategic pe teren înalt și care ar putea deveni locul unei bătălii importante în următoarele săptămâni.

O înregistrare video din timpul deplasării împărtășită de Zelenski a surprins un semn de intrare în orașul Sloviansk, la aproximativ 30 km de Ceasiv Yar, care a cunoscut recent încercări intensificate de avans din partea trupelor ruse.

Șeful armatei ucrainene a declarat că Rusia își propune să captureze orașul până în luna mai, cu scopul de a pregăti terenul pentru noi avansuri în regiune.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend