Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Să vorbeşti în public nu e atât de greu pe cât pare. Să faci din cuvânt o artă, aceasta este de fapt puterea

Avatar

Publicat

in

„La început a fost cuvântul” şi cuvântul a fost atât de important încât pe seama lui şi prin puterea lui s-au dezvoltat imperii. Aşa a apărut arta cuvântării, acea artă care te aşează pe locul din faţă al societăţii, o poziţie deloc de neglijat fie şi numai amintind de ceea ce spunea Aristotel –„ …Când omul nu mai este membru al societăţii devine fie animal, fie zeu” şi cum despre exitenţa zeilor nu avem dovezi…

Dar a vorbi nu este sufiecient căci nu înseamnă a transmite ceva iar a vorbi unui public devine retorică  sau aşa cum îl definea oratorul roman Quintilian „arta de a vorbi bine”.

Oamenii au văzut din cele mai vechi timpuri că puterea stă în cuvânt şi că puterea cuvântului este atât de mare încât face diferenţa între împărat şi cerşetor.

Dacă în antichitate se vorbea despre oratorie sau retorică, în timp, „arta de a vorbi bine” s-a tranformat în ceea ce astăzi numim „public speaking”. În această noţiune sunt incluse toate tipurile de discursuri, fie că este vorba despre discurs politic, motivaţional, de prezentare, de bilanţ sau orice alt tip de discurs.

Dar fiind o artă are nevoie de un maestru pentru a putea fi stăpânită. Acesta este specialistul în public speaking. Pentru cititorii noştri am stat de vorbă cu un astfel de specialist . Este vorba despre trainerul Mihaela Ionescu.

Rep – Cu ce mă ajută public speaking-ul ?

Mihaela Ionescu- Întrebările aparent simple sunt de fapt cele mai grele iar „ de ce” este de fapt esenţa întrebărilor. Într-o lume a informaţiei fiecare dintre noi avem nevoie de a ne dezvolta capacitatea dea  discuta în primul rând, de a comunica mai întâti cu tine însuţi şi cu aproapele tău iar pentru a-ţi descoperi şi îmbunătăţii calităţile mai întâi trebuie să ai o gândire deschisă şi apoi să faci pasul spre dezvoltarea prin comunicare.

Rep- Poate mai mult decât oricând trăim într-o lume a informaţiei care poate, în egală măsură să creeze prosperitate sau haos. Poate să dezvolte economiile unor state  sau să fie scoase din ecuaţia lumii, tări întregi doar pe seama unor informaţii vehiculate în spaţiul public. Să fie vorba în „despre arta de a vorbi bine” în acest public speaking?

Mihaela Ionescu – Există comunicatori care susţin că aceste cursuri sau sesiuni de public speaking s-ar adresa oricui. Eu nu cred că e chiar aşa pentru că ai nevoie de minimum de cunoştinţe pentru a înţelege  importanţa şi puterea cuvântului. Apoi, e foarte important să ştii unde vrei să ajungi, pe ce nivel vrei să te poziţionezi. Am avut la cursurile mele de la elevi, la studenţi si până la directori de companii multinaţionale care aveau nevoie să prezinte în public rapoarte sau alte informaţii. Public speaking- ul este pentru oricine care îi înţelege importanţa şi pentru oricine doreşte să se dezvolte. Prin intermediul lui se pot învăţa şi tehnici de selectare a informaţiei astfel încât să nu fim victime sigure ale unor manipulări grosolane. Aici aş avea ca exemplu tendinţa tot mai accentuată a oamenilor de a se folosi de metode empirice şi a-şi administra automedicaţie sau de a lua de bună o informaţie pusă pe piaţă de nespecialişti.

În cursurile de public speaking eu vreau să-i fac pe oameni să înţeleagă că este extrem de important să-şi exprime ideile în mod liber şi să nu se lase inhibaţi de reacţiilor celor din jur atât timp cât ideilor lor sunt suficient şi puternic argumentate. Într-o primă etapă este foartă importantă structurarea unui discurs, apoi învingerea emoţiei sau a spaimei de a vorbi în public urmând ca pe final vorbirea liberă şi coerentă să reprezinte o caracteristică a celui care a participat la sesiunile de public speaking.

Rep – În ceea ce priveşte vorbirea în public, cea mai mare angoasă este reprezentată de teama de a nu fi judecat de cei cărora te adresezi, teama de ridicol. Acest lucru apare şi din cauza lipsei de toleranţă. Să fie posibilă dezvoltarea, prin public speaking şi a acestei trăsături care pentru anumiţi subiecţi este una cognitivă? Cu alte cuvinte, toleranţa faţă de cel care ţine un discurs se poate învăţa într-un astfel de curs?

Mihaela Ionescu- Asta e cea mai bună întrebare căci în cursurile de public speaking nu este vorba despre mine, ci despre cei cărora te adresezi, despre cei care vor să treacă pe un alt nivel educaţional şi emoţional în egală măsură. Nu este uşor să ţii un discurs în faţa a câtorva sute de oameni, toţi cu ochii pe tine, căci emoţiile devin copleştioare dar există tehnici de transformare a unor emoţii de inhibiţie în emoţii constructive. Una dintre ele ar fi să-ţi creezi o realitate în care în locul acelor sute de oameni să existe doar unul singur şi atunci reactivitatea emoţională se modifică. Există însă şi multe alte exemple. Cel mai important lucru este însă faptul că acest curs se desfăşoară într-un mediu prietenos, feedback- ul pe care îl primeşte fiecare cursant este fie apreciativ, fie constructiv. Niciodată nu scoatem în evidenţă lucrurile negative, căci acestea duc la inhibiţii iar inhibiţiile omoară creativitatea.

mihaela-ionescu2

Rep- Este adevărată idea potrivit căreia comunicarea deficitară duce la pierderea unor angajaţi de mare valoare chiar în companii cu pretenţii?

Mihaela Ionescu – Am lucrat 10 ani într-o companie multinaţională şi pot să spun cu toată responsabilitatea că există mulţi oameni care pleacă din aceste firme dar nu părăsesc multinaţionala ci îi părăsesc pe managerii care nu sunt capabili să comunice întrucât leadershipul este încă doar o noţiune de Dex pentru mulţi dintre ei . Din păcate, noi nu am ajuns la o mentalitate de învingător, nu suntem încă perfect conştienţi de ceea ce suntem şi astfel aşteptăm mereu validări. Şi acest tip de comportament apare încă din primii ani de viaţă când copilul aşteaptă să fie validat mai întâi de proprii părinţi, apoi de educatori şi învăţători, fără să fie învaţati să ştie să vorbească şi să se cunoască pe ei înşişi şi să se autovalideze prin felul în care se dezvoltă. Şi dacă există greşeli important este să mergi mai departe, să depăşeşti momentul, să nu rămâi blocat iar dacă totuşi nu poţi să treci singur peste ceea ce te împovărează, cere ajutor.

Rep- Dacă tot am ajuns la perioda copilăriei, ar fi  interesant să aflăm cât de informaţi sunt părinţii cu privire la beneficiile dezvoltării capacităţilor copiilor de a vorbi liber, în faţa unui public.

Mihaela Ionescu – În acest moment derulăm cu suces astfel de cursuri în Bucureşti şi am început şi în Piteşti dar mai ales în învăţământul privat. Dincolo de rigiditatea învăţământului de stat mai există şi o oarecare inerţie din partea părinţilor pentru că trebuie să se ştie că am întâlnit părinţi care confundau vorbitul cu arta discursului, care îşi inhibau proprii copii din dorinţa de a nu fi „bătuţi la cap prea mult” . Eu sunt de părere că ar trebui să se îngrijoreze mai degrabă atunci când copiii lor nu vorbesc şi nicidecum atunci când li se pare că vorbesc prea mult. Copiii au un potenţial remarcabil pentru a-şi dezvolta arta de a vorbi bine, totul e să fie lăsaţi şi susţinuţi de părinţi.

Rep- Cât de important ar fi ca şi sistemul nostru de învăţământ să ţină ritmul cu lumea întreagă, să iasă din rigiditatea şi inerţia care par a-l devora ?

ionescu-londra

Mihaela Ionescu- Am fost de curând în Londra şi am cunoscut o parte a sistemului de învăţământ britanic. Ce mi-a atras atenţia în mod deosebit este faptul că elevii lor pleacă la şcoală total relaxaţi, fără a fi împovăraţi cu zeci de cărţi şi caiete, pe care le ţin în dulapurile din şcoală. . Merg cu bicicletele şi nu cu maşinile şi stau acolo până la ora 16. Ei nu au teme. Temele lor nu au nicio legătură cu temele noastre. Ei au proiecte pe care le prezintă şi le susţin. În felul acesta sunt învăţaţi să creeze, să vorbească în public, să-şi susţine şi argumenteze ideile. Proiectele sunt în egală măsură un mijloc de a dezvolta spiritul de echipă şi colaborarea, toleranţa şi competiţia constructivă cu alte cuvinte şcola le dă aripi şi îi învaţă să zboare. Asta îmi aminteşte, gândindu-mă la felul nostru de a înţelege educaţia,  de povestea elefantului de la circ, închis într-un ţarc , legat cu un lanţ subţire de un biet ţărus. Elefantul nu pleca de acolo deşi dacă ar fi ştiut ce putere zace în el ar fi mutat circul cu totul numai că antrenorii de la circ îl învăţaseră să fie slab. Ne naştem liberi şi aşa ar trebui să trăim dar din lipsă de orizont trăim în lanţuri.

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Klaus Iohannis: ‘Lupta se desfășoară pe două fronturi, pe zona de prevenție și în spitale’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în prezent în spitalele din ţară sunt 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii.

După discuții, președintele a declarat, în ziua în care au fost raportate încă 104 decese din cauza coronavirusului, că România are, în acest moment, are 3.065 de paturi de terapie intensivă, iar la nivelul Bucureștiului vor fi create, în următoarele 10 zile, încă 123 de paturi suplimentare pentru ATI.

”Lupta se desfășoară pe două fronturi, pe zona de prevenție și în spitale, acolo unde bolnavii au nevoie de îngrijire și de tratament de specialitate. Am dorit să am o discuție cu experți de terapie intensivă. Mi-au prezentat resursele de la ATI la nivel național, paturi dotate cu aparatură și personal.

Ministerul Sănătății a achiziționat paturi, ventilatoare și aparatură, iar acum avem 3.065 de paturi de terapie intensivă, pentru toți pacienții, 2.252 de ventilatoare.

Planul strategie pe perioada următoare prevede deschiderea de noi unități de terapie intensivă, în locații nou construite. Am solicitat date despre București și vom avea, în 7 spitale, o extensie a capacității de terapie intensivă, iar în maximum 10 zile vom avea 123 de paturi suplimentare de terapie intensivă. Așadar, autoritățile au acționat și au planuri bine puse la punct.”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci., informează stiripesurse.ro

Citește și:

SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

Vești bune! Se dau bani pentru o nouă categorie de români

Întârzierea Guvernului, pe timp de criză, îi costă pe români! Băncile au început să pună popriri pe conturi, în plină pandemie

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Apartamente de închiriat în Cluj – Spațiul locativ trebuie să fie asigurat

Avatar

Publicat

in

Când cauți apartamente de închiriat în Cluj, ai o misiune destul de grea. Și asta pentru că oferta este variată, la fel ca și paleta de prețuri. Însă, unul dintre criteriile principale trebuie să fie asigurarea spațiului locativ.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) a stârnit numeroase controverse. Deși este un produs ușor de înțeles, aceasta poate aduce surprize, multe dintre ele neplăcute. Și neplăcerile apar la solicitarea despăgubirilor, la nevoie.

Ce este PAD și de ce este necesară

Asigurarea obligatorie, pentru apartamente de închiriat în Cluj și nu numai, prevede acoperirea daunelor provocate de calamități naturale, precum cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren. Dar nu include și pagubele cauzate de furtuni, din punctul de vedere al asiguratorilor. Chiar dacă acestea distrug fațada sau acoperișul.

PAD se încheie exclusiv pentru locuințe, implicit pentru apartamente de închiriat în Cluj și în țară. Atenție! Dacă apartamentul a fost folosit ca punct de lucru sau sediu social al unei firme, este posibil să nu vă fie plătită despăgubirea! În plus, dacă aveți și un garaj exterior în proprietate, acesta nu este inclus în polița de asigurare obligatorie, decât numai dacă încheiați una separat cu acest scop.

Așa se face PAD pentru apartamente de închiriat în Cluj

Pentru apartamente de închiriat în Cluj sau în țară asigurate, la înstrăinarea imobilului există anumite condiții. La înstrăinarea imobilului, cumpărătorul va încheia o nouă PAD pe numele lui. Atunci, vânzătorul își poate recupera suma plătită până acel moment, după ce depune o cerere la societatea care l-a asigurat. Mai există și posibilitatea ca vânzătorul să-i solicite cumpărătorului contravaloarea primei de asigurare plătite. Apoi, vor merge la asigurator pentru a întocmi un act adițional prin care se precizează schimbarea beneficiarului poliței de asigurare.

Când vorbim despre apartamente de închiriat în Cluj și nu numai, PAD nu include și răspunderea față de vecini. Așa că cea mai vândută poliță facultativă se referă la răspunderea civilă față de terți. Aceasta presupune despăgubirea vecinilor în cazul unor evenimente provocate de asigurat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend