Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

S-au incheiat pregatirile – 8 caini sunt gata sa va salveze in cazul unei avalanse

Publicat

in

10347187_1106506096057218_2680752821671894859_nLa finele saptamanii trecute , dupa noua zile de pregatire si testari , cele sase echipaje canine inscrise in Stagiul National de Formare al Unitatilor Canine pentru Interventia la Avalansa, au sustinut examenul final. Echipaje canine participante la aceasta actiune au fost evaluate initial si testate timp de trei zile, in luna ianuarie, de catre Jeanlou Eberhardt si Jordy Mege, specialisti in salvarea montana si pregatirea cainilor de salvare din avalansa din Franta , in cadrul unei actiuni de pregatire organizata de catre Salvamont Arges si Salvamont Savoia la Cota 2000 Transfagarasan, toate fiind considerate apte sa intre in stagiul final de pregatire si testare.
Standardul necesar, identic cu cel francez, cuprinde deplasarea pe schiuri sau rachete de zapada catre zona de interventie, accesul echipajului mixt in zonele dificile prin mijloace alpine (rapel, lansare) si descoperirea a doua victime, bine ingropate in zapada.
Stagiul a fost organizat de catre Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania impreuna cu Salvamont Arges, la cabana Capra pe Transfagarasan, in judetul Arges. Proaspetii absolventi sunt: Pascu Dumitru (SV) cu Erik, rasa Malinois; Robert Kovacs (MS) cu Tas, Ciobanesc Belgian; Dan Duca (AG) cu Haiduc, rasa Ciobanesc german; Ion Sanduloiu (AG) cu Dara, rasa Border Collie; Lucian Kieltsch (SB) cu 12728759_1106506052723889_9221185878218255008_nGun, rasa Labrador; Cristian Brecica (CS) cu Xara, rasa Malinois. Au participat si exemplificat si ceilalti doi caini specializati in salvarea din avalansa din Romania: Helios (brevetat de Ministerul de Interne din Franta si ANENA) condus de Ion Sanduloiu si Vreni, primul caine brevetat de catre ANSMR, anul trecut. condus de Cristian Brecica.
In acest moment, corpul de conductori pentru caini de avalansa din tara noastra este format din sase conductori cu un total de opt caini brevetati , acestia fiind singurii caini cu o astfel de pregatire din Romania.
Toti cei sase conductori au calificarea de salvator montan, cerinta obligatorie in acest domeniu, intrucat schiul, tehnicile alpine de acces catre si in avalanse, precum si cunoasterea detaliata a procedurilor de interventie la avalansa sunt elemente care trebuiesc stapanite la un nivel superior, anterior intrarii in scoala canina.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Rectificarea bugetară, un subiect greu de discuții la nivelul Coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Anca Dragu: ‘Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni’

Publicat

in

De

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), a anunțat că rectificarea bugetară ar putea avea loc cel mai rapid în următoarele două săptămâni.

„Rectificarea bugetară a fost discutată în linii foarte mari la nivelul coaliţiei. Discuţiile continuă la nivelul Guvernului. Din câte ştiu eu, ministerele au trimis cam toate execuţia bugetară. Sper ca această rectificare să aibă loc într-un orizont de una-două săptămâni. Am văzut draftul acestei rectificări şi pot să vă spun că avem investiţii record. Este pentru prima dată când de la Ministerul Transporturilor nu se taie bani, ci se alocă şi noi sperăm ca Guvernul să găsească chiar mai mult de 300 de milioane cât apare acum în acest proiect de rectificare”, a afirmat Dragu, la Senat.

Potrivit acesteia, pe partea de investiţii lucrurile stau „foarte bine” în ceea ce priveşte execuţia bugetară.

„Dacă ne uităm, avem pe primul trimestru o creştere investiţiilor, în general, şi publice şi private, de 11,7% faşă de anul trecut. Asta înseamnă că creşterea economică semnificativă pentru România se bazează foarte mult pe investiţii. (…) Noi sperăm să se găsească ceva fonduri suplimentare (pentru Ministerul Transporturilor). Sumele cerute au fost de peste 2 miliarde. Deci undeva în jurul acestei sume, cred că ar fi fezabil. Dar, daţi-mi voie acum să vorbesc şi ca fost ministru de Finanţe, nevoile sunt foarte mari şi întotdeauna ai şi nişte constrângeri bugetare”, a adăugat Anca Dragu, conform agerpres.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Au fost comandate dosare la DNA pentru unii lideri ai PNL? Klaus Iohannis: ‘Dacă aș avea semnale că există așa ceva, aș fi intervenit demult’

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu împărtășește ideea de dosare la comandă pentru unii lideri ai PNL ”Dacă aş avea semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit demult”.

„Pun astfel de declaraţii pe tema ascuţirii luptei de tip campanie electorală. Dacă aş avea semnale că există aşa ceva (dosare la comandă – n.r.) aş fi intervenit demult. Lupta este o luptă internă pentru voturi în PNL şi o competiţie politică întotdeauna face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale. Şi cam aşa putem să interpretăm, mai mult nu e”, a spus şeful statului.

Întrebat cum vede acuzaţiile unor lideri ai PNL, Iohannis a afirmat că le priveşte ca „pe o campanie politică cu anumite accente mai stridente”.

„Dar, în esenţă, aşa se desfăşoară o campanie electorală – cu acuzaţii la adresa competitorilor, cu acuzaţii diverse la adresa celeilalte echipe. Trebuie să privim lucrurile destul de relaxat şi natural. Guvernarea nu a suferit din motiv de campanie PNL. Se vede că ţara merge bine înainte, economia creşte, pandemia este sub control, zonele naturale sunt protejate. Dar, evident, cei care sunt în campanie – şi este o poziţie extrem de importantă pentru care se luptă – au exact comportamentul de politician în campania electorală”, a susţinut preşedintele, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Klaus Iohannis, în vizită la Parcul Natural Comana: ‘Un motiv în plus pentru a le trata cu prioritate şi proteja’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend