Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

S-a încheiat greva de avertisment a profesorilor. Sindicatele amenință cu greva generală

Publicat

in

Angajații din învățământ au protestat miercuri, între 11.00-13.00, în cadrul unei greve de avertisment organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația „Spiru Haret”, ca protest față de mărirea salarială de doar 4% alocată.

Profesorii care au participat la grevă au rămas în școală, dar nu au făcut ore în intervalul 11.00-13.00.

Sursă foto: Facebook – FSLI

Aceștia se pregătesc acum de greva generală.

„Dacă Guvernul va neglija semnalul de astăzi, se va ajunge la greva generală”, a declarat pentru HotNews.ro președintele FSLI, Simion Hăncescu.

Datele privind participarea la greva de miercuri vor fi făcut publice ulterior, după centralizarea lor, a menționat la rândul său liderul Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Pe 13 ianuarie, sindialiștii din educație au pichetat sediul Guvernului și sediile PSD și PNL, în semn de protest față de majorarea salarială de doar 4% primită. La finalul anului 2021, aceștia amenințau cu greva generală în învățământ de la 10 ianuarie, s-a renunțat la această idee din cauza concediilor profesorilor.

Care sunt revendicările sindicaliștilor din educație

Cele 6 revendicări ale sindicaliștilor:

  • 1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
  • 2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
  • 3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
  • 4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • 5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • 6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ministrul rus al transporturilor: Sancțiunile ne-au „stricat” structura logistică. Trebuie să găsim noi coridoare de transport

Publicat

in

De

Ministrul rus al transporturilor a declarat că sancțiunile internaționale practic au „stricat” structura logistică a țării, a anunțat agenția de presă de stat TASS, preluată de Al Jazeera.

Rușii au mari probleme logistice din cauza sancțiunilorFoto: DreamsTime

„Sancțiunile impuse Rusiei… au stricat practic toată logistica din țara noastră. Și trebuie să căutăm noi coridoare logistice”, a declarat Vitaly Savelyev, aflat într-o vizită în orașul portuar Astrakhan din sudul Rusiei, la Marea Caspică.

Noile coridoare pentru deplasarea mărfurilor includ o rută nord-sud prin două porturi din Marea Caspică: Olya și Makhachkala.

Comentariile ministrului au reprezentat o recunoaștere rară din partea Kremlinului că sancțiunile menite să paralizeze economia Rusiei au un efect semnificativ.

(foto articol © Kontakt5956 | Dreamstime.com)

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Biden spune că este ‘pregătit’ pentru un test nuclear nord-coreean şi îi transmite un mesaj lui Kim Jong Un

Publicat

in

De

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat, duminică, la Seul, „pregătit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea pentru dialog cu un mesaj scurt către Kim Jong Un, cu puţin timp înaintea plecării către Japonia, relatează AFP preluat de agerpres.

„Suntem pregătiţi pentru tot ceea ce poate face Coreea de Nord”, a dat Biden asigurări, afirmând că „nu este îngrijorat” de un eventual test nuclear.

Întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un, preşedintele american i-a răspuns laconic: „Bună ziua. Punct final”.

Un mod de a spune că Washingtonul rămâne deschis la dialog cu Coreea de Nord, chiar în absenţa reciprocităţii. Convorbirile cu Phenianul se află într-un punct mort după eşecul summitului din 2019 între Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, Donald Trump.

Biden a părăsit Coreea de Sud duminică, la începutul după-amiezii, în direcţia Japoniei, un alt mare aliat al SUA în regiune şi a doua etapă a turneului său în Asia în calitate de preşedinte.

La Seul, el a făcut cunoştinţă cu omologul său Yoon Suk-yeol, un conservator pro-american care a venit la putere la începutul lui mai. Cei doi şefi de stat au evocat o intensificare a exerciţiilor lor militare comune pentru a contracara postura agresivă a regimului de la Phenian.

Yoon Suk-yeol a evocat şi desfăşurarea de către SUA în ţara sa a unor „mijloace strategice” pentru a contracara „un atac nuclear”. Aceste mijloace ar urma să includă „avioane de vânătoare şi rachete, spre deosebire de trecut, când nu ne gândeam decât la o umbrelă nucleară pentru disuasiune”, a precizat el.

Orice desfăşurare de armament de acest tip, sau o intensificare a exerciţiilor militare comune, riscă să înfurie Phenianul, care consideră aceste manevre drept repetiţii generale pentru o invazie.

Serviciile de informaţii sud-coreene au avertizat că Phenianul a terminat pregătirile pentru a realiza un test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani. Nu este exclus ca acest test să se producă înainte de sfârşitul turneului preşedintelui american în Asia.

Un factor care amplifică incertitudinea este şi faptul că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), a cărei populaţie nu este vaccinată împotriva COVID-19, se confruntă în prezent cu o explozie a epidemiei, cu peste 2,6 milioane de cazuri şi 67 de morţi, potrivit ultimului bilanţ oficial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend