Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

S-a făcut marele anunț: când ar putea primi România primii bani din Programul Național de Reziliență și Redresare

Publicat

in

Primele plăţi din fondul de redresare al UE ar putea veni în iulie dacă totul va merge conform planului, au anunţat oficiali de top ai Comisiei Europene, potrivit EUObserver.

În prezent, 14 dintre cele 27 de state membre şi-au depus planurile privind modul în care vor folosi fondurile, iar vicepreşedintele comi­siei Valdis Dombrovskis a de­clarat că majoritatea planurilor sunt aproape de finalizare, esti­mându-se că vor fi depuse până la începutul lunii iunie, informează News.ro.

Comisia are la dispoziţie două luni pentru a evalua planurile res­pective şi a le transpune în reco­man­dări către consiliul statelor membre, care are o lună la dispoziţie pentru a le aproba.

Dombrovskis a declarat că primele propuneri ale comisiei ar putea fi prezentate consiliului în cea de-a doua jumătate a lunii iunie.

„Dacă totul va merge conform planului, primele plăţi pot ajunge la statele membre în vară, probabil în iunie“, potrivit acestuia.

Ratificarea deciziilor privind resursele proprii nu s-a încheiat încă în opt state membre, iar Dombrovskis a făcut apel la acestea ca procesul să fie finalizat înainte de 1 iunie.

Toate cele 27 de guverne pot obţine 13% din cota lor din bani în acest an ca prefinanţare, înainte ca pro­iectele finanţate de program să ajun­gă la termenele şi ţintele con­venite.

Dombrovskis nu a comentat cu privire la planuri individuale, arătând însă că ţintele verzi şi digitale vor fi atinse. Planurile naţionale trebuie să includă minimum 37% din cheltuieli pe măsuri legate de climat şi cel puţin 20% pentru digitalizare.

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a remarcat că rămâne de văzut dacă statele membre îşi vor respecta planurile de reformă şi investiţii.

Fondul de redresare a fost aprobat de liderii UE cu aproape un an în urmă. Gentiloni a vorbit despre „o reacţie fiscală extraordinară din partea statelor membre“, adăugând că drept rezultat 2020 a consemnat cel mai scăzut nivel al falimentelor din ultimii ani.

Cei doi comisari nu au exclus ca fondul să devină un model pentru viitoare instrumente de finanţare.

Pentru finanţarea fondului, UE analizează introducerea de noi taxe pe economia digitală, emisiile de CO2, sau pe importurile de bunuri fabricare cu tehnologii poluante.

Impulsul pe care fondul de redresare îl va da economiei afectate de pandemie a Europei în următorii cinci ani va ajuta regiunea să revină aproape de nivelurile de creştere de dinaintea crizei, potrivit analiştilor.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Peste 76.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în centrele amenajate de Primăria municipiului Galaţi

Publicat

in

De

Un număr de 76.806 de doze de vaccin au fost administrate până pe 14 iunie în centrele de vaccinare amenajate de către Primăria municipiului Galaţi, informează, miercuri, Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, la Sala Sporturilor s-au administrat 22.094 de vaccinuri Pfizer, la Pationarul “Dunărea” – 26.422 de doze Pfizer, la Baza Siderurgistul – 12.719 de doze Astra Zeneca şi 2.211 de doze Janssen – Johnson&Johnson, iar la Centrul Drive-Thru – 12.970 de doze Pfizer şi 390 de doze Janssen – Johnson&Johnson, potrivit agerpres.ro.

Centrul de vaccinare drive-thru din parcarea Shopping City Galaţi va funcţiona în continuare, până pe 8 iulie, zilnic între orele 8.00 şi 20.00, iar cei care doresc se pot vaccina fără programare.

Primăria municipiului Galaţi a asigurat amenajarea şi dotările necesare pentru buna funcţionare a celor patru centre de vaccinare.

Până în prezent, numărul total de doze de vaccin administrate, începând cu data de 4 ianuarie 2021, la nivel judeţean este de 184.648. Numărul total al persoanelor din judeţul Galaţi care au primit şi a doua doză este de 85.629. Alte 8.640 de persoane au primit doar prima doză de vaccin anti SARS-CoV-2.

Totodată, 4.750 de persoane au fost imunizate cu vaccin Janssen, doză unică.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Festivalul EUROPAfest va reuni artişti din 20 de ţări

Publicat

in

De

Festivalul EUROPAfest – jazz, blues, pop, clasic, care va reuni artişti din 20 de ţări, va avea loc în perioada 16 – 24 iulie.

“Artişti din 20 de ţări – Argentina, Aruba – Insula Caraibe, Azerbaidjan, Australia, Austria, Brazilia, Columbia, Coreea de Sud, Cuba, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Polonia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Ţările de Jos şi Ucraina vor prezenta producţii muzicale în spaţii de concert tradiţionale şi neconvenţionale”, informează miercuri organizatorii, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Echipa festivalului îşi doreşte ca fiecare persoană care participă la EUROPAfest să vină cu încredere şi să ştie că se va urma întocmai protocolul şi normele de protecţie şi siguranţă indicate de autorităţi.

“Am ales ca slogan pentru această ediţie “Return to Live Music. No limits, just hope”. 2020 a fost un an în care am conştientizat cu toţii rolul artei şi în special al muzicii în a ne crea o stare de bine, de echilibru. Am redescoperit bucuria lucrurilor simple, autentice, dar ne-am găsit şi propriile limite. După luni de restricţii şi săli de spectacole închise, după seri de streaminguri online lipsite de emoţia live-ului, suntem nerăbdători să revenim la concertele cu public şi să simţim că totul va fi bine”, afirmă directorul EUROPAfest, Luigi Gageos.

Biletele vor fi puse în vânzare pe www.iabilet.ro.

Unic în România, în 2005 EUROPAfest a fost primul eveniment căruia Casa Regală i-a acordat înaltul patronaj, iar din 2015 este festival EFFE (Europe’s finest festivals), titulatură oferită de Comisia Europeană şi Parlamentul European.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend