Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

S-A DECIS ÎN DOI PERI: Fără cruci, coşciuge si coroane la vedere, după ce ziarul nostru e expus doleanţele argeşenilor

Avatar

Publicat

in

La Curtea de Argeş doar cetăţenii împreună cu presa mai pot mişca ceva! Astfel după ce anul trecut, într-un amplu reportaj, relatam situatia jenantă din orasul regal in care crucile si cosciugele s-au înmulţit la colţ de stradă, anul acesta am revenit asupra situatiei in luna iunie şi punctam faptul ca argeşenilor nu prea le convine aceasta situaţie. Un ultim reportaj publicat saptamana trecută si bazat pe slicitarile argesenilor pare sa fi convins alesii locali si primăria sa adopte masuri. Aşa se face că, in sedinta de joia trecută, 23 august, in mare graba a fost introdus pe ordinea de zi, pe ultima suta de metri , si un proiect de hotarare prin care s-ar interzice magazinelor de pompe funebre expunerea produselor in afara locatiei. Toate bune si frumoase numai ca… aşa se intampla cand faci toptul pripit, ca in an electoral.   In aceste confiţii, Hotărârea Consiliului Local de joi are slabe şanse de a fi pusă în aplicare. Mai exact , conform acesteia,  cei care expun in afara magazinelor produse destinate serviciilor religioase de inmormantare vor fi amendati de primar sau reprezentantii acestuia cu sume cuprinse intre 500 si 1000 lei.

NU era nevoie de HCL – Trebuia respectata LEGEA – In Curtea de Argeş domneşte ilegalitatea cu acceptul primăriei si Consiliului Local in privinta serviciilor funerare

Publicitate

La modul cum a fost emisa Hotararea consiliului Local spunem ca sunt slabe sanse sa se schimbe ceva iar motivul este unul simplu: Nu era nevoie de o astfel de HCL ci doar de un pic efort din partea primăriei pentru a respecta legea. In referat si in HCL in sine se face referire la firmele de pompe funebre si deducem ca alesii si primarul nu inteleg exact ce inseamna pompe funebre. În reportajul de anul trecut publicat de ziarul nostru,  atrăgeam atentia ca in Curtea de Arges exista doar o firma de pompe funebre, fapt intarit se de un cunsocut patron de astfel de servicii. Restul, daca existau practic, functionau in ilegalitate cu acordul primarie si CL. Pare curios ca în Hotărîrea Consilului Local de joi prin care vor fi amendati cei care isi vand coroanele si crucile in afara magazinului nu se aminteste absolut deloc de Legea 102/2014 sau de HG 741/2016, acte normative care stabilesc clar infiintarea si functionarea acestor firme prestatoare de servicii funerare. Astfel, consideram ca s/a omis acest lucru intentionat, tocmai pentru a nu se arata faptul ca vinovati de atarnarea crucilor si coroanelor peste tot prin oras este chiar primaria si Consiliul Local. Astfel, in Legea Legea 102/2014 se spune foarte clar:

Sectiunea 8 – Prestatorul de servicii funerare
Art. 25
(1) Pot presta servicii funerare operatorii care indeplinesc criteriile prevazute de prezenta lege si de hotararea Guvernului adoptata potrivit prevederilor art. 40 si care obtin avizul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in care isi desfasoara activitatea.
(2) Consiliul local elibereaza avizul operatorului care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are capacitatea financiara si profesionala necesara;
b) nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul local;
c) dispune de spatiul corespunzator pentru desfasurarea obiectului de activitate in conditii decente.
Art. 26
Criteriile profesionale pe care trebuie sa le indeplineasca prestatorul de servicii funerare se stabilesc prin hotarare a Guvernului, adoptata potrivit prevederilor art. 40.

Sa mai spunem ca exista si HG 741/2016 care stabileste, de asemenea, modul de functionare al firmelor de pompe funebre.

In aceste conditii, mai ales avand in vedere textul de Lege prezentat mai sus, se pare ca fie primarul si consilierii locali nu stiu exact ce inseamna pompe funebre, fie stiu iar prin aceasta hotărîre se doreste acoperirea neglijenţei lor, ca sa nu o nimim altfel. Mai exact, daca pe raza unitatii teritorial administrative Curtea de Arges exista firme de pompe funebre acestea au functionat ilegal, potrivit Legii 102/2014 care spune clar  că “pot presta servicii funerare operatorii care indeplinesc criteriile prevazute de lege si  care obtin avizul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in care isi desfasoara activitatea”. 

Fără coroane si cruci atîrnate, dar să se respecte şi legea  !

Fără doar şi poate, avand în vedere şi materialele publicate de PROFIT pe această temă, şi noi ne dprim un oraş in care sa nu vedem cruci si cosciuge la colt de strada dar militam si pentru respectarea legii. Hotararea de joi a Consilului Local relevă doua importante aspecte: In primul rand este clar ca alesii locali fie nu stiau Legea 102/2014, fie stiau dar nu prea au habar ceea ce inseamna pompe funebre. Un alt aspect despre care ziarul nostru a scris, este ca orice consilier local, cetatenii si primarul pot initia proiecte de Hotarari de Consiliu Local, mai exact pot face multe in oras respectandu-si promisiunile fata de cetatean si uzitand de aceasta facilitate oferita de Codul Adminsitrativ al Romaniei.

Ca si o concluizie, da, ne dorim cu totii un oras mai frumos si fara cruci si cosciuge dar daca se respecta legea nu mai ajungeam acum in aceasta situatie. Chiar si asa, nu era nevoie de o Hotarare de Consiliu Local, ci doar de un control al primariei la firmele vizate prin care li se cerea doar sa respecte niste legi si sa vina la Primarie sa solicite autorizarea.

 

 

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ciolacu, ieșire devastatoare: ‘Dar pentru români?? Nimic!! Domnule Orban, de când v-ați instalat la putere și până astăzi, nu v-a păsat – nici măcar o secundă!’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a spus, miercuri, lui Ludovic Orban, după ce premierul a prezentat raportul privind pandemia, deschiderea anului școlar și alegerile locale, că a „scăpat situația de sub control” și că a creat „un haos imens” de când a preluat șefia Executivului.

„Un haos imens. Cu o economie pusă la pământ. Și cu șomaj galopant! Asta este România după 9 luni de guvernare liberală! O țară în derivă, condusă de un guvern cu zero credibilitate, un guvern în care miniștrii se contrazic unul pe celălalt, spre disperarea românilor care nu mai înțeleg nimic. Ați scăpat total situația de sub control! Ați eșuat în gestionarea pandemiei! Ați eșuat în relansarea economiei! Ați încălcat toate promisiunile făcute românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai afirmat că pe liberali îi interesează doar „alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru rude și pentru clientela de partid”.

„Dar pentru români?? Nimic!! Domnule Orban, de când v-ați instalat la putere și până astăzi, nu v-a păsat – nici măcar o secundă! – nici de sănătatea românilor, nici de traiul lor de zi cu zi! Ați avut o singură obsesie. Alegerile anticipate! Pentru asta ați sacrificat tot. Mai puțin dorința de a acumula bogăție și putere. În timp ce românii erau închiși în case, ați devalizat bugetul României, în mod repetat. Sute de milioane de euro au ajuns în buzunarele prietenilor și firmelor de partid! Fără transparență, fără respectarea legii fără competiție corectă. Trebuiau să câștige! Ca să vă finanțeze campaniile electorale! Întregul mecanism infracțional… da, domnule Orban, infracțional!… tot mecanismul pus la cale a fost dezvăluit în Raportul Curții de Conturi, publicat ieri (marți – n.r.). Știu! Sunteți nervos că Parlamentul și-a permis să ceară acest control. Vă deranjează că s-a aflat cum ați jefuit bugetul public sub umbrela stării de urgență”, a adăugat social-democratul.

Publicitate

În opinia lui Ciolacu, orice român care citește raportul Curții de Conturi înțelege că orice achiziție care trebuia să ofere cetățenilor un sprijin, într-o situație de criză sanitară, „a devenit o țeapă, o țeapă pentru stat, dar o mare afacere pentru clientela liberală”.

Citește și:

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘În 14 septembrie va începe anul școlar, în condiții care să țină cont de situația epidemiologică’

Avatar

Publicat

in

De

Aproximativ 20% din școlile din România nu au conexiune la internet care să asigure desfășurarea cursurilor online, anunță premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat miercuri în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului că, împreună cu ANCOM, cu operatorii de telefonie mobilă și cu reprezentanții autorităților locale se vor găsi soluții pentru conectarea la internet a tuturor școlilor.

„În 14 septembrie va începe anul școlar, în condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Unde situația indică un risc epidemiologic mare, școala începe online (…) Pe evaluarea Ministerului Educației, aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, fiecare școală va trebui să aibă acces la platforme pentru realizarea cursurilor online, iar MEC a discutat cu furnizori de soluții astfel încât va exista posibilitatea de acces gratuit pentru astfel de platforme de învățare în fiecare școală.

Publicitate

„Google și Microsoft au pus la dispoziție astfel de soluții gratuite pentru fiecare școală și sunt obligatorii de utilizat de școli pentru a permite derularea cursurilor online”, a spus premierul.

Orban s-a referit și la asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau laptopuri, fiind alocată suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete.

Licitația este în curs de derulare, iar săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii.

Guvernul a disponibilizat 125 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielor autorităților locale în vederea achizionării a 200.000 de laptopuri suplimentare și pentru decontarea altor cheltuieli pentru achiziționarea mijloacelor de proteție sanitară, a dezifectanților și pentru achiziția de cisterne sanitare unde este necesar.

Premierul a anunțat și organizarea de cursuri pentru creșterea competențelor digitale, de predare online, ale cadrelor didactice.

De asemenea, din fonduri de la Banca Mondială sunt în curs de achiziție pentru 1.164 de unități școlare un numpr de 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web.

Citește și:

SURSE Cum vrea Dan Barna să-l ‘împingă pe scări’ pe Nicușor Dan: Miza din spatele cortinei

SURSE Oamenii care trag sforile pentru Ludovic Orban! Încă o piesă din puzzle-ul racolărilor făcute de PNL de la PSD

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend