Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

S-a decis azi! Măsuri de ultimă oră anunțate de Carmen Dan

Publicat

in

Decizie importantă luată azi! Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a fost cea care a făcut totul public.

Reprezentanţii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European au ajuns, marţi, la un acord informal privind o propunere de directivă care stabileşte norme de facilitare a accesului autorităţilor de aplicare a legii la informaţii financiare, în scopul prevenirii, descoperirii şi investigării anumitor infracţiuni.

Advertisements

Potrivit Biroului de presă al MAI, acordul informal va fi prezentat în cel mai scurt timp ambasadorilor UE, pentru confirmare în numele Consiliului.

Șefa MAI a evidenţiat că infractorii sunt în măsură să efectueze foarte repede transferuri prin intermediul conturilor bancare din mai multe ţări şi că este vorba atât de fonduri folosite pentru finanţarea anumitor infracţiuni, cât de cele obţinute în mod ilegal.

„Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de aplicare a legii pot acţiona şi mai rapid în aceste cazuri. Noile norme convenite provizoriu astăzi vor oferi autorităţilor de aplicare a legii un cadru clar în care să poată accesa şi să facă schimb de informaţii financiare”, a spus ea.

Directiva privind prevenirea spălării banilor, aflată în prezent în vigoare, impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor, pentru a permite identificarea în timp oportun a persoanelor care deţin conturi bancare şi de plată, precum şi cutii de valori.

De asemenea, oferă unităţilor de informaţii financiare acces direct la informaţiile din aceste registre.

„Noile norme impun statelor membre să-şi desemneze anumite autorităţi competente (incluzând cel puţin birourile de recuperare a activelor) care pot accesa direct informaţiile financiare şi pot solicita informaţii sau analize deja obţinute de unităţile de informaţii financiare, urmând ca autorităţile desemnate să fie notificate Comisiei”, informează sursa citată.

Conform sursei citate, statele membre trebuie să aibă în vedere ca aceste autorităţi competente să poată, de asemenea, accesa şi căuta direct şi imediat informaţii privind contul bancar pentru a facilita prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni.

Autorităţile statelor membre trebuie să se mai asigure că unităţilor de informaţii financiare li se solicită să coopereze cu autorităţile competente şi că sunt în măsură să răspundă în timp util solicitărilor de informaţii financiare sau de analiză din partea autorităţilor respective, dacă acestea consideră oportun.

În plus, autorităţile competente desemnate trebuie să răspundă în timp util la solicitările de informaţii din partea unităţii naţionale de informaţii financiare, iar unităţile de informaţii financiare din diferite state membre vor avea dreptul să facă schimb de informaţii în cazuri excepţionale şi urgente privitoare la fapte de terorism sau de crimă organizată asociată cu terorismul.

Vezi și Atenție, șoferi! Riscați o amendă usturătoare dacă faceți acest lucru în trafic

Se pun la punct ultimele detalii! Schimbarea uriașă pe care o pregătește Armata Română

Lovitură pentru acești angajați! Vârsta de pensionare va crește

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Huawei: Casa Albă salută “un consens internațional în creștere”

Publicat

in

De

Casa Albă a salutat marți apariția unui „consens internațional” în ceea ce privește Huawei, după decizia Regatului Unit de a înlocui din rețeaua 5G echipamentele produse de gigantul chinez, potrivit AFP.

“Decizia Marii Britanii reflectă un consens internațional tot mai mare potrivit căruia Huawei și alți actori reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece acestea rămân dependente de Partidul Comunist Chinez”, a declarat Robert O’Brien, consilier pentru securitate.

Advertisements

“Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Marea Britanie, precum și cu mulți parteneri și aliați, pentru a încuraja inovația și a promova diversitatea în lanțul de furnizare a rețelei 5G”, a adăugat el într-un tweet.

Telecom Italia (TIM) a exclus gigantul chinez Huawei de la o licitație pentru echipamente 5G pentru rețeaua principală pe care se pregătește să o construiască în Italia și Brazilia, au declarat surse din interior pentru Reuters.

Lista furnizorilor invitați cuprinde Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir și Affirmed Networks, o companie achiziționată recent de Microsoft, a spus una dintre cele două surse.

Reprezentanții Huawei din Italia și Brazilia au refuzat să comenteze.

Această mișcare vine pe fondul rapoartelor că Italia, al cărei guvern era favorabil implicării Huawei în construirea rețelei sale 5G, ar putea deschide calea pentru China de a spiona infrastructura occidentală de telecomunicații.

Huawei a reacționat miercuri la îngrijorările exprimate și a spus că „securitatea și dezvoltarea Italiei digitale ar trebui să se bazeze pe o abordare bazată pe fapte și nu pe acuzații fără fundament”.

Guvernul Statelor Unite și-a îndemnat aliații să excludă gigantul chinez al telecomunicațiilor din comunicările de generație viitoare ale Occidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ion Cristoiu, despre o posibilă înțelegere între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu: ‘Eşti băiat de treabă, băiat simpatic, ce v-a apucat cu moţiunea de cenzură?’

Publicat

in

De

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul va prelungi după 17 iulie starea de alertă fără să mai informeze Parlamentul pentru a-l ajuta pe Marcel Ciolacu în disputele cu social-democraţii care vor congres fizic, nu online, şi depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

Chiar dacă voalat sau direct unii reprezentanţi ai puterii au ameninţat cu revenirea la starea de urgenţă din cauza creşterii numărului de infectări cu coronavirus, Ion Cristoiu nu crede că o astfel de măsură va mai fi posibilă.

Advertisements

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

„La starea de urgenţă nu se va reveni nici măcar punctual deoarece presupune implicarea preşedintelui şi sună groaznic din punct de vedere propagandistic. De fapt, suntem tot într-o stare de urgenţă, care e deosebirea? Controale se fac. La ora actuală vine un miliţian în metrou nu ai mască şi te reţine, cum s-a întâmplat acuma. Bun şi? Ce aduce în plus starea de urgenţă? Starea de alertă de acum este stare de urgenţă mascată pentru că ea limitează în continuare drepturile omului. Nu poate să mă oblige cineva pe mine să port mască decât limitându-mi drepturile, dreptul de a merge cu metroul fără mască”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă fără să mai informeze Parlamentul, iar această stare de alertă ar putea fi instituită la nivel naţional sau local printr-o nouă hotărâre care să prevadă măsurile necesare în astfel de cazuri.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de mașini! S-ar putea întâmpla din ianuarie 2021

„Starea de alertă are toate instrumentele stării de urgenţă pentru a controla. La toate terasele au fost stoluri de controale. Puteţi să-mi spuneţi şi mie de ce e nevoie de stare de urgenţă odată ce ele au loc? Deci din punctul acesta de vedere, ca să-l salveze pe Ciolacu, Guvernul va continua şmecheria de data trecută că va prelungi fără a mai informa Parlamentul. PSD va piui pe acolo, se va scânci şi va spune şi se va aplica starea de alertă. La fel de bine, în cadrul stării de alertă, Guvernul poate da o nouă hotărâre care să prevadă şi posibilitatea de a se institui pe anumite zone. Poate va fi o hotărâre care îndrituie Guvernul să ia nişte măsuri. Poate să ia nişte măsuri privind starea de alertă la nivel naţional, cât şi la nivel local. Deci, din punctul acesta de vedere, trebuie să punem capăt. Ce e aia stare de urgenţă? Noi suntem într-o stare de urgenţă. Starea asta de alertă poate să ne oblige să intrăm şi în case. Aşa cum se fac controale. Starea de alertă le dă posibilitatea să-i ia la întrebări pe ăia de ce nu au măşti. A purta mască în magazin este o limitare a unui drept al omului (…)”, a subliniat publicistul.

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli

Mai mult, Ion Cristoiu susţine că, prin prelungirea stării de alertă, Guvernul îi oferă lui Marcel Ciolacu pretextul ideal pentru a justifica în faţa propriului partid şi a electoratului amânarea depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, anunţată odată cu încetarea stării de alertă. De asemenea, Ciolacu a declarat luni că congresul PSD va avea loc atunci când va fi o prioritate pentru partid şi români.

„Se va continua starea de alertă şi va fi până la alegerile locale (…) atrag atenţia încă o dată. Parcă e în înţelegere cu Ciolacu. Pentru că în momentul în care tu vii şi spui ”voi face moţiune de cenzură abia când nu va mai fi stare de alertă”, sunt două posibilităţi şi aceste posibilităţi trebuie să ridice semne de întrebare privind chiar gestul. Pot să fac moţiune de cenzură şi în stare de alertă. În momentul în care tu anunţi guvernul ”eu fac moţiune de cenzură, te voi trânti, că am majoritate, numai dacă nu e stare de alertă”, guvernul face stare de alertă, nu o mai trece prin Parlament. Dar în acelaşi timp suspectez, ca şi în cazurile anterioare, o înţelegere cu Klaus Iohannis şi chiar cu Ludovic Orban, că au telefoane. Sună pe dl Marcel Ciolacu, sunt între ei, ”eşti băiat de treabă, băiat simpatic, ce v-a apucat cu moţiunea de cenzură? Chiar vreţi să ne daţi jos?” Şi el spune, ”nu, vă dăm jos în momentul în care se termină starea de alertă”. Şi când e întrebat dl. Ciolacu de electoratul lui de ce nu depune moţiune, spune că o va depune în momentul în care nu va fi stare de alertă”, a explicat jurnalistul.

Citește și: Klaus Iohannis, apel urgent: Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea a sute de români .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Advertisements

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend