Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

S-a decis: Apar modificări majore la indemnizația concediului de acomodare și pentru simplificarea adopțiilor

Avatar

Publicat

in

Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, vor cunoaște unele simplificări odată ce un proiect legislativ aprobat marți de Camera Deputaților va ajunge să se aplice. O veste bună pentru cei care vor să adopte este, de exemplu, că valabilitatea atestatului de adoptator va fi de cinci ani. Sunt prevăzute, de asemenea, și măsuri de debirocratizare în procedura de adopție și alte chestiuni menite să ușureze procedura cât mai mult. În plus, deputații au modificat și modul în care se va calcula indemnizația pentru concediul de acomodare, persoanele care adoptă urmând să primească mai mulți bani decât în prezent.https://ado.icorp.ro/files/x/plp/eptkfjr/ubqqhsgonq/index.html

Modificările propuse se regăsesc în Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, ce a fost aprobat marți în Parlament și care se îndreaptă acum spre promulgare. 

O primă modificare adoptată la Camera Deputaților stabilește că de concediul de acomodare vor beneficia și persoanele care obțin venituri din drepturi de autor care adoptă, nu doar salariații ori cei care desfășoară activități independente sau agricole, așa cum apare în legislația actuală.

Apoi, tot deputații au stabilit ca modul de calcul al indemnizației aferente concediului de acomodare să se modifice radical. De fapt, indemnizația lunară ar urma să se calculeze în funcție de veniturile celui care adoptă, nu în raport cu indicele social de referință (ISR), așa cum e acum.

Mai exact, indemnizația ar urma să reprezinte “85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredinţare în vederea adopţiei”, după cum apare în proiect. În prezent, indemnizația ce se acordă timp de un an se calculează înmulțind 3,4 cu valoarea ISR, care, în acest an, este de 500 de lei, din calcul rezultând valoarea de 1.700 de lei.

De asemenea, proiectul stabilește limite minime și maxime pentru valoarea indemnizației, respectiv aceasta nu va putea fi mai mică decât valoarea din prezent (3,4 ISR), dar nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei.

O altă modificare cuprinsă în proiect prevede ca atestatul de persoană/familie aptă să adopte să fie valabil cinci ani, iar nu doi, cum este acum. Iar decizia Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) cu privire la eliberarea acestui atestat să se facă în maximum cinci zile lucrătoare, termen ce va trebui respectat de toate direcțiile din țară.

În plus, nu va mai fi necesară parcurgerea etapei de pregătire pentru asumarea rolului de părinte atunci când expiră atestatuldacă părintele/familia are copilul în plasament de măcar șase luni — în condițiile în care acum condiția este ca plasamentul să existe de cel puțin un an.

În proiect se regăsesc și ceva modificări pentru adopția copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție. De pildă, cu privire la planul individualizat de protecție a copilului care are ca finalitate adopția, s-a stabilit ca rudele până la gradul al patrulea ale copilului să fie scoase din procedură, pentru ca lucrurile să se deruleze mai repede.

“În susținerea acestui demers de limitare a șederii copilului în sistemul de protecție dincolo de o perioadă rezonabilă și de identificarea cât mai rapidă a unei soluții de permanență pentru el, proiectul de act normativ introduce posibilitatea ca, în situații (ex: verificările vizând găsirea părinților firești se finalizează anterior împlinirii termenului de șase luni prevăzut de lege, ambii părinți decedează și nu există nici o rudă dispusă să-și asume creșterea copilului), managerul de caz să poată stabili adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă poate justifica în mod temeinic că acest demers este în interesul superior al copilului“, este punctat în fundamentarea acestui proiect.

Suplimentar, efectele hotărârilor judecătorești de deschidere a procedurilor de adopție se vor menține până când copiii împlinesc 18 ani, nu până la 14 ani, cum scrie acum în lege.

Nu vor mai trebui anexate copii legalizate ale unor documente ce se atașează cererii de încuviințare a adopției (certificate de naștere, de căsătorie). Va fi suficient ca ele să fie certificate pentru conformitate de către DGASPC. Prin urmare, mai puțină birocrație.

Atenție! Proiectul de lege privind modificările la Legea adopției NU se aplică momentan. Acesta trebuie promulgat de președintele statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Vlad Voiculescu, mesaj ferm pentru românii care nu respectă restricțiile: ‘Aș prefera sancțiuni mai dure’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că ar prefera sancțiuni mai dure și ca locurile unde nu se respectă regulile să fie închise temporar, înainte de a fi închise școlile.

Întrebat dacă se impun noi restricţii, având în vedere că numărul de cazuri de COVID-19 creşte, Voiculescu a spus: „Cred că trebuie să fim precauţi şi am avut astăzi o discuţie din nou cu domnul ministru Bode – personal, mergând prin oraş, atunci când pot să fac lucrul ăsta, am observat că sunt destule locuri aici, în Capitală, unde nu sunt respectate regulile”.

„Aş prefera să închidem temporar câteva locuri în care nu se respectă regulile, înainte să închidem şcolile. Aş prefera să fie respectate regulile. Aş prefera sancţiuni mai dure, aceasta este preferinţa mea ca ministru al Sănătăţii şi preferinţa mea ca cetăţean”, a afirmat Voiculescu la Parlament.

El a explicat că este vorba în special despre locurile unde se ţin petreceri. „La petreceri ar trebuie să fie respectate regulile”, a adăugat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că nu poate exclude un al treilea val al pandemiei.

„Pe de o parte, noi nu suntem Ministerul COVID-19, ci Ministerul Sănătăţii, aşa încât ne pregătim în acest moment să revizuim fluxurile din mai multe spitale care tratează pacienţi COVID, tocmai că există şi alţi pacienţi cu alte patologii care au nevoie de asistenţă medicală. Revizuim acum, împreună cu toate DSP-urile din ţară şi cu toate spitalele, aceste fluxuri în aşa fel încât spitalele să poate să ajute atât pacienţi cu COVID-19, cât şi pacienţi cu alte suferinţe. Dar, până una alta, nu putem exclude un alt treilea val. Asta înseamnă că păstrăm capacităţi care acum sunt libere în spitale tocmai pentru a avea posibilitatea să îngrijim pacienţi dacă va fi nevoie, sperăm să nu fie nevoie, dar nu putem exclude”, a adăugat Voiculescu, conform agerpers.ro.

Citește și:

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Alexandru Rafila îl pune la punct pe Vlad Voiculescu în scandalul mărțișoarelor: ‘Sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori’

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a precizat că oferirea de mărțișoare de către elevi la școală nu reprezintă niciun pericol.

„Nu e niciun pericol, important este ca lucrul ăsta să fie făcut fără îmbrățișări, fără înghesuială. Eu sunt convins că și la școală se poate organiza lucrul ăsta fără niciun fel de problemă”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Rafila s-a referit și la „o serie de comentarii”, cum a fost cel al ministrului Sănătății, care a spus că elevii ar putea oferi mărțișoare în școli „dacă poartă mănuși”.

„N-am înțeles care este utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor, dar probabil că sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori și din cauza asta fac astfel de recomandări, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai declarat că este vizibil un trend ascendent al îmbolnăvirilor în ultimele zile, care nu este surprinzător.

„Sigur, o creștere modestă, dar este clar că ne aflăm un trend ascendent, lucru care nu putem să spunem că este surprinzător, având în vedere două elemente: în primul rând, a apărut o nouă tulpină care are o transmisibilitate mai mare (…). Pe de altă parte, știți bine că există ceea numim noi oboseala pandemică, adică oamenii au obosit, de multe ori, să respecte regulile”, a spus Rafila.

În opinia sa, scenariul cel mai optimist ar fi ca spre sfârșitul lunii septembrie să se poate reveni la normal.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărțișoare în școli „dacă poartă mănuși” și a caracterizat situația cu un citat din Biblie, „Toate îmi sunt permise, nu toate îmi sunt de folos”.

Întrebat dacă le recomandă elevilor să dea mărțișoare, ministrul Sănătății a răspuns: „Nu știu, poate dacă poartă mănuși, cred că ar putea să facă gestul acesta”.

„Dar, în principiu, sfătuiesc pe toată lumea să se vaccineze, să poarte mască şi sfătuiesc pe toată lumea să fie precaută. Sunt cele trei lucruri importante în perioada următoare, altfel sunt alegeri pe care le face fiecare, dar cred că anumite riscuri pot fi asumate doar dacă ne luăm măsurile de precauție”, a mai spus el, conform G4Media.ro.

Citește și:

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

Milioane de pensionari sunt vizați! Ce se întâmplă, de fapt, cu pensiile

Execuție de ultimă oră! Se confirmă dezvăluirea Bugetul.ro: Omul lui Marcel Vela intră în scenă

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend