Procedurile de adopție, inclusiv în cazul copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție, vor cunoaște unele simplificări odată ce un proiect legislativ aprobat marți de Camera Deputaților va ajunge să se aplice. O veste bună pentru cei care vor să adopte este, de exemplu, că valabilitatea atestatului de adoptator va fi de cinci ani. Sunt prevăzute, de asemenea, și măsuri de debirocratizare în procedura de adopție și alte chestiuni menite să ușureze procedura cât mai mult. În plus, deputații au modificat și modul în care se va calcula indemnizația pentru concediul de acomodare, persoanele care adoptă urmând să primească mai mulți bani decât în prezent.https://ado.icorp.ro/files/x/plp/eptkfjr/ubqqhsgonq/index.html
Modificările propuse se regăsesc în Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, ce a fost aprobat marți în Parlament și care se îndreaptă acum spre promulgare.
O primă modificare adoptată la Camera Deputaților stabilește că de concediul de acomodare vor beneficia și persoanele care obțin venituri din drepturi de autor care adoptă, nu doar salariații ori cei care desfășoară activități independente sau agricole, așa cum apare în legislația actuală.
Apoi, tot deputații au stabilit ca modul de calcul al indemnizației aferente concediului de acomodare să se modifice radical. De fapt, indemnizația lunară ar urma să se calculeze în funcție de veniturile celui care adoptă, nu în raport cu indicele social de referință (ISR), așa cum e acum.
Mai exact, indemnizația ar urma să reprezinte “85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredinţare în vederea adopţiei”, după cum apare în proiect. În prezent, indemnizația ce se acordă timp de un an se calculează înmulțind 3,4 cu valoarea ISR, care, în acest an, este de 500 de lei, din calcul rezultând valoarea de 1.700 de lei.
De asemenea, proiectul stabilește limite minime și maxime pentru valoarea indemnizației, respectiv aceasta nu va putea fi mai mică decât valoarea din prezent (3,4 ISR), dar nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei.
O altă modificare cuprinsă în proiect prevede ca atestatul de persoană/familie aptă să adopte să fie valabil cinci ani, iar nu doi, cum este acum. Iar decizia Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) cu privire la eliberarea acestui atestat să se facă în maximum cinci zile lucrătoare, termen ce va trebui respectat de toate direcțiile din țară.
În plus, nu va mai fi necesară parcurgerea etapei de pregătire pentru asumarea rolului de părinte atunci când expiră atestatul, dacă părintele/familia are copilul în plasament de măcar șase luni — în condițiile în care acum condiția este ca plasamentul să existe de cel puțin un an.
În proiect se regăsesc și ceva modificări pentru adopția copiilor cu privire la care s-au instituit măsuri de protecție. De pildă, cu privire la planul individualizat de protecție a copilului care are ca finalitate adopția, s-a stabilit ca rudele până la gradul al patrulea ale copilului să fie scoase din procedură, pentru ca lucrurile să se deruleze mai repede.
“În susținerea acestui demers de limitare a șederii copilului în sistemul de protecție dincolo de o perioadă rezonabilă și de identificarea cât mai rapidă a unei soluții de permanență pentru el, proiectul de act normativ introduce posibilitatea ca, în situații (ex: verificările vizând găsirea părinților firești se finalizează anterior împlinirii termenului de șase luni prevăzut de lege, ambii părinți decedează și nu există nici o rudă dispusă să-și asume creșterea copilului), managerul de caz să poată stabili adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă poate justifica în mod temeinic că acest demers este în interesul superior al copilului“, este punctat în fundamentarea acestui proiect.
Suplimentar, efectele hotărârilor judecătorești de deschidere a procedurilor de adopție se vor menține până când copiii împlinesc 18 ani, nu până la 14 ani, cum scrie acum în lege.
Nu vor mai trebui anexate copii legalizate ale unor documente ce se atașează cererii de încuviințare a adopției (certificate de naștere, de căsătorie). Va fi suficient ca ele să fie certificate pentru conformitate de către DGASPC. Prin urmare, mai puțină birocrație.
Atenție! Proiectul de lege privind modificările la Legea adopției NU se aplică momentan. Acesta trebuie promulgat de președintele statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comenteaza cu profilul de FB