Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

S-a decis: Amânarea creșterii punctului de pensie, fără vouchere de vacanță noi și tarif redus doar cu 50% pe tren pentru studenți

Avatar

Publicat

in

Guvernul a adoptat în această seară o serie de măsuri strâns legate de bugetele de stat aferente anului 2021, conform unui proiect de OUG pregătit în acest sens. Printre altele, vorbim de modificări la viitoarea Lege a pensiilor și la Legea educației, dar și de restricții la emiterea voucherelor de vacanță.

Proiectul de OUG trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Iată principalele măsuri cuprinse în document:

1. Punctul de pensie nu se va majora în septembrie 2021. Concret, în loc ca punctul de pensie să fie majorat la 1.875 de lei, așa cum prevede acum viitoarea Lege a pensiilor (127/2019), proiectul prevede că următoarea majorare se va face în 2022. La acel moment, punctul se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adăuga cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se vor stabili anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

2. Viitoarea Lege a pensiilor va fi amânată pentru 2023. Deși este prevăzută să intre în vigoare la data de 1 septembrie 2021, actul normativ va urma să se aplice, de fapt, din data de 1 septembrie 2023

3. Fără vouchere de vacanță noi. Autoritățile și instituțiile publice nu vor mai avea voie, odată ce proiectul de OUG intră în vigoare, să acorde vouchere de vacanță emise anul acesta. Guvernul consideră că sunt suficiente, pentru 2021, voucherele emise în perioadele martie – decembrie 2019 și ianuarie – noiembrie 2020, a căror valabilitate a fost extinsă până la 31 decembrie 2021.

4. O să dispară gratuitatea studenților la călătoria cu trenurile. Concret, o să fie eliminată prevederea care acum stabilește că studenții de la forma de învățământ cu frecvență au gratuitate la toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a. În schimb, aceștia vor reveni la tariful redus cu 50% la toate categoriile de trenuri. Această măsură urmează să fie implementată efectiv cel târziu la 15 martie 2021.

5. Se va elimina sporul de stare de alertă pentru prefecturi. Mai exact, este vorba de sporul introdus prin OUG 131/2020 pentru personalul instituțiilor prefectului ce este implicat în activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de coronavirus (muncă mai multă și/sau riscuri suplimentare). Sporul este de 30% la salariul de bază, dar nu se aplică prefectului și subprefectului.

6. Noul statut al personalului feroviar se va aplica din 2022. În momentul de față, Legea 195/2020, care prevede un nou statut pentru personalul feroviar, dar și o zi liberă suplimentară pentru acești lucrători, este programată să se aplice din 7 martie 2021. Proiectul de OUG va amâna aplicarea pentru 1 aprilie 2022.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Florin Cîțu anunță deschiderea ușilor instituțiilor statului pentru noi angajări: ‘Asta nu înseamnă neapărat că vor fi cheltuieli mai mari de personal’

Avatar

Publicat

in

De

Prim-ministrul Florin Cîțu a precizat în cadrul unei conferințe de presă că instituțiile și autoritățile publice vor putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, dacă se încadrează în anvelopa salarială prevăzută în buget.

Întrebat dacă aprobarea în Parlament a unei legi care oferă posibilitatea desfăşurării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituţiile şi autorităţile publice va duce la creşterea cheltuielilor cu salariile în buget, Cîţu a spus: „Nu. Se vor angaja în anvelopa salarială pe care am angajat-o în buget. Asta nu înseamnă neapărat că vor fi cheltuieli mai mari de personal, doar că pot să angajeze şi, dacă se păstrează în anvelopa salarială, foarte bine”.

El a adăugat că nu ştie câţi angajaţi noi ar putea să apară ca urmare a acestei legi şi nici care este deficitul de personal în instituţiile publice.

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 183/2020, incluzând posibilitatea desfăşurării, pe o perioadă de 6 luni, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în instituţiile şi autorităţile publice.

Ordonanţa de urgenţă 183/2020 are ca obiect de reglementare instituirea, prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr. 55/2020, a posibilităţii desfăşurării, pe durata stării de alertă, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al celorlalte instanţe judecătoreşti, al parchetelor şi din sistemul de probaţiune, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante de specialitate din cadrul Curţii de Conturi a României. Deputaţii au decis ca să poată fi scoase la concurs posturile vacante din instituţii şi autorităţi publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG.

„Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, prevede textul adoptat de deputaţi, conform agerpres.ro.
Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și:

EXCLUSIV Lucian Bode pregătește reorganizarea Ministerului de Interne! Mai apar două funcții de conducere în MAI

Cutremur între ANPC și ANSVSA! Omul pe care Dacian Cioloș a fost forțat să-l destituie, la o zi după ce tot el l-a făcut șef, revine în prim-plan!

Guvernul vine cu noi reglementări pentru mii de români: Acest tip de acte pot fi folosite în continuare chiar dacă au expirat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban, răspuns cu jumătate de gură în privința măsurilor luate împotriva deputatului Mugur Cozmanciuc, trimis în judecată de DNA: ‘N-am avut nicio discuție’

Avatar

Publicat

in

De

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că partidul pe care îl conduce va lua o decizie în privința deputatului Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, trimis în judecată de DNA.

Întrebat dacă deputatul Cozmanciuc se va autosuspenda din partid sau va fi luată o decizie de conducerea formaţiunii, Orban a spus: „N-am avut nicio discuţie. Cu siguranţă, va lua o decizie sau, dacă nu, vom lua noi o decizie legată de acest subiect”.

Deputatul liberal Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru care a cerut 500.000 de lei.

Parlamentarul liberal susţine, într-o postare pe Facebook, că nu a săvârşit nicio infracţiune şi este nevinovat.

„Am luat la cunoştinţă cu surprindere, din comunicatul de presă, că procurorii DNA – Serviciul teritorial Bacău – au dispus trimiterea mea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Nu am săvârşit nicio infracţiune. Sunt nevinovat. Nu comentez mai multe, dar vreau să reamintesc că ‘această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie’. Mai înţeleg că abia de acum primesc şansa reală de a mă apăra”, a scris Mugur Cozmanciuc, conform agerpres.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Lucian Bode pregătește reorganizarea Ministerului de Interne! Mai apar două funcții de conducere în MAI

Cutremur între ANPC și ANSVSA! Omul pe care Dacian Cioloș a fost forțat să-l destituie, la o zi după ce tot el l-a făcut șef, revine în prim-plan!

Guvernul vine cu noi reglementări pentru mii de români: Acest tip de acte pot fi folosite în continuare chiar dacă au expirat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend