Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

S-a aflat, în sfârșit, de ce avem drumuri proaste în România: drumarii dau vina pe transportatori

Publicat

in

Reprezentanții sindicatului Drumarilor „Elie Radu” i-au trimis o scrisoare ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în care își arată nemulțumirea față de transporturile grele. „Nu putem repara drumurile în ritmul în care le distrug unii transportatori”, s-au plâns drumarii.

Sindicatul Drumarilor solicită modificarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2011 şi efectuarea unui control real asupra transporturilor agabaritice. Sindicaliștii critică decizia din 2011 prin care a fost înființat Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), informează Mediafax.

„Considerăm că instituția responsabilă de repararea și modernizarea drumurilor este cea mai în măsură să îi controleze pe cei care, nerespectând legea, le pot distruge. Precizăm că în luna septembrie 2011, CNAIR avea câte un cântar pentru fiecare secţie de drumuri naţionale (SDN), respectiv pentru fiecare Direcţie Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP). Astfel, în total, erau peste 50 de cântare. Prin înfiinţarea ISCTR, atât logistica cât şi personalul specializat nu au fost preluate, iar din câte cunoaştem, ISCTR, după 10 ani, nu are nici măcar 20 de cântare în dotare”, susțin sindicaliștii.

Drumarii mai spun că „nu pot repara drumurile, în ritmul în care le distrug transportatorii” și îi solicită ministrului Grindeanu să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii CNAIR să poată verifica şi amenda transporturile agabaritice neautorizate.

De asemenea, sindicaliștii îi propun ministrului Transporturilor să cumpere instalaţii care sesizează şi alarmează în privinţa transporturilor agabaritice. Cu ajutorul instrumentelor existente, cei de la CNAIR au aflat că numeroși șoferi de camion nu respectă normele legale privind greutatea maximă a transportului.

„În prezent CNAIR are montaţi contori clasificatori care furnizează date referitoare la greutatea totală a autovehiculelor care circulă pe autostrăzi şi drumurile naţionale. Din analiza datelor furnizate de un contor Peek, montat pe autostrada A1, am constatat că majoritatea autovehiculelor de transport au o greutate cuprinsă între 55 şi 80 tone, în condiţiile în care greutatea maximă admisă este de 40 tone”, au explicat cei de la Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”.

Sindicaliștii au mai avut o întâlnire pe această temă cu reprezentanții Ministerului Transporturilor în luna ianuarie și așteaptă un răspuns la solicitările lor.

NATIONAL

Joi seara, o dronă militară a căzut în Insula Mare, la 8 km de Brăila și 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc- presa locală din Brăila

Publicat

in

Este cel mai grav incident pentru noi, de la începutul războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, evenimentul cu cea mai mare pătrundere pe teritoriul României, susțin surse din cadrul forțelor de ordine.

Breaking NewsFoto: Nakhorn Yuangkratoke / Alamy / Alamy / Profimedia

„Până la analizarea de către MApN nu speculăm în privința originii dronei”, au spus aceleași surse.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale.

Sunat, prefectul județului, Iulian Timoftei, nu a comentat evenimentul, susținând că toate eventualele informații militare sunt apanajul MApN.

Locul unde a căzut drona se află în Insula Mare a Brăilei, la 8 kilometri de orașul Brăila și la 23 de kilometri de granița cu Ucraina.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Ce drone rusești au mai căzut în România de la invazia Ucrainei

Nu mai puțin de 3 drone rusești au căzut în România în 10 zile în septembrie 2023, ultima fiind descoperită pe 13 septembrie între satele Nufăru și Victoria din comuna Nufăru, județul Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri anterioare, radarele României nu au detectat nimic.

De ce nu au detectat atunci radarele Armatei nimic?

„Nu aș vrea să interpretăm asta ca pe o vulnerabilitate a României. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilități nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de măsuri pentru diminuarea riscurilor trebuie să includă și măsuri de protecție civilă”, a spus pe 13 septembrie, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu.

El a explicat și cum funcționează radarele, vorbind despre „limitări tehnice” atunci când astfel de drone atacă de la înălțimi mici:

„Atunci când mijloacele de acest tip, dronele de atac folosite de Federația Rusă, atacă de la înălțimi mici și foarte mici, de până în 100 de metri, este un principiu de radiolocație, de fizică – mijloacele radar la aceste înălțimi mici și foarte mici obțin imagini foarte greu pentru că la această înălțime există elemente de relief, există vegetație, chiar păsări, iar dronele au dimensiuni foarte asemenătoare cu ale păsărilor.

Deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi. Noi dispunem de aparate de radiolocație de ultimă generație”.

„Facem toate eforturile ca să asiguărm un grad de siguranță. Cu un război la graniță, nimeni nu poate oferi certitudini, dar facem toate eforturile”, adăugat el.

Referințe:

Citeste mai mult

NATIONAL

Un microbuz s-a răsturnat în județul Suceava: Cinci persoane au fost transportate la spital

Publicat

in

​Un microbuz în care se aflau șase persoane s-a răsturnat vineri în localitatea Prisaca Dornei din județul Suceava. Potrivit ISU Suceava, cinci dintre pasageri au suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

ambulantaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În microbuz se aflau şase persoane, toate adulte, care sunt conştiente şi cooperante. Cinci dintre cele şase persoane necesită îngrijiri medicale. Victimele, care au suferit diverse traumatisme, sunt monitorizate de cadrele medicale şi paramedicale”, a anunțat ISU Suceava, citat de Agerpres.

Două dintre victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgenţe Gura Humorului şi trei la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpulung Moldovenesc.

La locul producerii accidentului au fost trimise două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD şi patru echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judeţean.

Cauza producerii accidentului urmează să fie stabilită de polițiștii rutieri.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend