Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

S-a aflat! Cât a câștigat Simona Halep pentru că a bătut-o pe Andreescu

Publicat

in

Simona Halep, locul 5 WTA, a învins-o, luni, cu scorul de 3-6, 7-6 (6), 6-3, pe jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu, numărul 4 mondial, în prima etapă a Grupei Violet a Turneului Campioanelor, de la Shenzhen. Darren Cahill a revenit oficial antrenorul Simonei Halep cu ocazia acestui meci.

Simona Halep, 28 de ani, campioana de la Wimbledon 2019, a câştigat prima ei întâlnire cu Bianca Andreescu, 19 ani, campioana de la US Open 2019, în circuitul WTA, după un meci demn de Turneul Campioanelor. Insuficient refăcută după accidentarea suferită la Wuhan, în septembrie, Halep nu a vrut sub nicio formă să piardă primul duel românesc la nivel înalt şi a câştigat prin voinţă, ambiţie şi inteligenţă.

Halep şi-a asigurat un premiu de 690.000 de dolari şi 250 de puncte WTA, în timp ce Andreescu are 385.000 de dolari (dacă joacă şi pierde toate meciurile) şi 125 de puncte WTA (375 dacă joacă şi pierde toate meciurile).

Românca va evolua, miercuri, cu ucraineanca Elina Svitolina, locul 8 WTA, iar jucătoarea din Canada cu sportiva cehă Karolina Pliskova, locul 2 WTA.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Analiză: Interzicerea vânzării participaţiilor statului în companii poate afecta dezvoltarea pieţei de capital

Publicat

in

De

Proiectul de lege care interzice vânzarea, pentru o perioadă de doi ani, a participaţiilor statului la companii, adoptat recent de Senat, poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani, consideră analiştii Asociaţiei CFA România.

„Proiectul de „Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, adoptat de Senat în data de 19 mai a.c., care prevede interzicerea, „pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută” poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani. Considerăm că există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţinem că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie”, se arată într-un comunicat al CFA România remis marţi AGERPRES.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

În context, analiştii financiari consideră inoportun să se îngrădească legislativ pe o perioada arbitrară (doi ani) şi exhaustiv posibilitatea tranzacţionării libere a unor active deţinute de statul român. Aceştia arată, astfel, că protejarea intereselor economice ale statului român în contextul economiei de piaţă trebuie realizată prin implementarea celor mai bune practici financiar-economice aferente tranzacţiilor de tip M&A (înţelese ca fuziuni, achiziţii, listări) şi nu prin măsuri legislative atipice.

„Este de dorit să se evite situaţii similare unor proiecte avansate în ultimii ani, în sensul în care anumite reglementări au avut nevoie de modificări ulterioare – unele dintre ele de mai multe ori – pentru a elimina inadvertenţele sau consecinţele dezastruoase (a se vedea OUG 114/2018), ori chiar încălcarea directivelor europene în domeniul legiferat. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice. Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România”, se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii CFA România consideră că mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitorii locali şi cei străini deopotrivă, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

„Îngheţarea” pieţei de capital venită după „îngheţarea” economiei din cauza crizei COVID-19 generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei, subliniază aceştia.

„Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie în continuare prioritară din 3 motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat”, menţionează sursa citată.

CFA România pledează pentru măsuri rapide pe piaţa de capital explicând că listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii.

Citește și: Mihai Tudose a răbufnit: ‘România izolată. Cum își bate joc Guvernul de turism și de țările prietene’ .

„Acestea vor atrage la rândul lor investitorii privaţi locali şi internaţionali, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie. În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare, întrucât în companiile listate investorii aşteaptă de regulă dividende”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are 249 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Guvernul a decis: Când se reia Liga 1 și Liga 2

Publicat

in

De

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a anunţat, marţi, că va exista o redeschidere mult mai amplă a sportului după 1 iunie, potrivit news.ro.

„Lucrăm la foarte multe protocoale, foarte multe planuri pe care le avem pentru redeschiderea acestor competiţii. Va fi o redeschidere mult mai amplă a sportului după 1 iunie. Întreaga societate manifestă un apetit crescând pentru sport de ceva vreme, după două luni de pauză. Vom prezenta toate aceste măsuri la începutul lunii iunie. Gândim un plan pentru fotbal, pentru că există o masivă aşteptare publică pentru reluarea Ligii I. Gândim un plan pentru celelalte competiţii, pentru că vor fi sporturi cu caracter individual care îşi doresc a relua competiţiile. Avem un plan pentru înot, pentru sălile de fitness altul, avem unul pentru celelalte sporturi care în momentul de faţă sunt închise şi le vom analiza pe fiecare în parte şi vom gândi un pachet special pentru copii şi juniori, pentru că ei au o maximă oportunitate din punctul medu de vedere, în această periaodă, când au foarte mult timp liber, nu mai merg la şcoală şi cred că trebuie să fructificăm această oportunitate şi să le asigurăm copiilor cadrul, astfel încât să participe la cât mai multe activităţi sportive. Fac un apel public către cei care administrează bazele sportive, am văzut foarte mulţi oameni ieşind la sport după 15 mai, dar cu sigurnaţă este loc de mai bine. Sunt încă din păcate administratori ai bazelor sportive care le ţin închise şi au reţineri să le deschidă. Noi am făcut acel cadru legal, care poate necesită un pic mai mult efort şi mi-aş dori să văd cât mai mulţi copii în aceste baze”, a declarat Stroe, la Digi24.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Liga I se va relua probabil la 13-14 iunie, a precizat Stroe, dacă evoluţia pandemiei de coronavirus va fi în descreştere.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

„Putem estima că în acel week-end 13-14 iunie, dacă evoluţia va fi una pozitivă, vom avea Liga I profesionistă de fotbal repornită. În jurul datei de 1-2 iunie, probabil pe 2, vom organiza o conferinţă de presă în care vom prezenta public toate aceste reguli care vor redescrie repornirea Ligii I de fotbal. Joi, la Institutul Naţional de Sănătate Publică, vom avea o discuţie mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF şi FRF ni le-au avansat deja. Sunt propuneri evaluate de noi deja de o sptămână. Am lucra împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică la ele şi vom avea în continuare discuţii cu organizatorii de competiţii, astfel încât să le avansăm public. Va fi un sistem foarte complex de reguli sportive şi medicale pentru această competiţie. Testarea pentru Covid se va face pentru echipe şi pentru toţi cei care participă cu două, trei zile înainte de meci. La fel se va face testare şi pentru toţi ceilalţi oficiali, pentru arbitri, pentru delegaţi, pentru observatori, pentru toţi cei care intră în contact direct cu jucătorii. La fel vor exista chestiuni care ţin de funcţionarea stadioanelor, care va fi uşor regândite faţă de cum ne obişnuisem. Vor fi delimitate trei zone. Va fi o zonă de securitate interioară stadionului, practic terenul de joc, tunelul de acces şi zona vestiarelor. Aici vor fi maximum 100 de persoane, mă refer la echipe, la antrenori, la asistenţi medicali, la oameni care vor ajuta cu recuperarea mingilor. Va fi o zonă a sectoarelor de tribună, care va fi organizată sub forma unor spaţii administrative pentru transmisiile TV, pentru presă. Acolo va fi un punct de control şi comandă al tuturor activităţilor. Zona a treia va fi zona exterioară pentru personalul de pază. Este folosit modelul german pentru că el funcţionează deja. Pe acelaşi model, va funcţiona şi modelul spaniol. Pentru noi au fost mai multe surse de inspiraţie, inclusiv studii medicale şi scenarii adaptabile competiţiei noastre din România. În fază incipentă, competiţiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil vom ajunge şi în acel moment”, a afirmat ministrul.

LPF a anunţat, marţi, că a comunicat cluburilor Protocolul de operare în antrenamentele colective şi de reluare a jocurilor oficiale în condiţii speciale.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

„Liga Profesionistă de Fotbal şi-a continuat acţiunile în vederea reluării sezonului competiţional al Campionatul Naţional Casa Liga 1 şi a comunicat, astăzi, celor 14 cluburi membre . De asemenea, LPF a comunicat Federaţiei Române de Fotbal, precum şi Sindicatului Fotbaliştilor (AFAN), acelaşi document. Tot astăzi, Liga Profesionistă de Fotbal a transmis către Federaţia Română de Fotbal şi către Comitetul Executiv al FRF toate informaţiile necesare privind reluarea campionatului, împreună cu programul de desfăşurare a etapelor rămase de disputat din sezonul 2019-2020 în play-off şi play-out. Totodată, LPF a comunicat şi Ministerului Tineretului şi Sportului acelaşi protocol menţionat mai sus”, se arată într-un comunicat.

FRF şi LPF doresc să reia Liga I la mijlocul lunii iunie, dar pentru acest lucru au nevoie de acordul guvernului.

În campionat mai trebuie să aibă loc 72 de meciuri, 24 din play-off şi 48 din play-out.

Liga I este înteruptă de la 12 martie, când FRF a decis suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend