Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusul Nikita Mazepin va trebui să semneze un document prin care i se interzice să susţină invadarea Ucrainei de către Rusia, dacă rămâne în F1

Publicat

in

Nikita Mazepin, pilot al echipei Haas, va trebui să semneze un document prin care i se interzice să susţină invadarea Ucrainei de către Rusia, dacă rămâne în Formula 1, informează bbc.com.

Rusul ar urma să îşi piardă locul în echipa Haas, însă deocamdată el este pilotul echipei.

FIA a făcut din nesusţinerea invadării Ucrainei, fie direct, fie indirect, o cerinţă pentru a putea concura, menţionează bbc.com.

Piloţii vor trebui să semneze o declaraţie de aderare la principiile FIA de pace şi neutralitate.

Tatăl lui Mazepin, Dmitri, un miliardar care susţine financiar echipa Haas, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, conform news.ro.

Printre cerinţele pentru sportivii ruşi care vor concureze în competiţiile internaţionale în sporturile cu motor se mai numără: obligaţia de a concura sub drapel neutru sau individual, neafiţarea simbolurilor naţionale ale Rusiei sau Belarusului, acceptarea poziţiei categorice a FIA de solidaritate cu ucrainenii şi cu toţi cei care suferă din cauza războiului.

Pentru a împiedica participarea sportivilor ruşi la competiţii, mai multe federaţii naţionale se gândesc să nu le recunoască acestora licenţele. Motorsport UK a lua deja decizia, astfel că piloţii din cele două ţări nu pot lua parte la întreceri în Marea Britanie. Teoretic, Nikita Mazepin nu va putea participa la Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii de la Silverstone, din 1-3 iulie, chiar dacă va continua să facă parte din echipa Haas.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Incendiile forestiere au ars în acest an în UE un număr-record de 700.000 de hectare

Publicat

in

De

Incendiile forestiere din UE au ars în acest an, până acum, un număr-record de 700.000 de hectare – cea mai mare suprafață de la inițierea înregistrărilor, scrie Euronews, preluat de Rador. Cifra a fost anunțată de Comisia Europeană.

După incendiul de pădure din parcul naţional Dadia, din GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, deoarece până acum, anul acesta, au ars peste 700.000 de hectare, cea mai mare cifră înregistrată pentru acest moment al anului după 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisar european pentru ajutoare umanitare și gestionarea crizelor.

Cifrele raportate de European Forest Fire Information System (EFFIS) arată că până acum Spania a fost cel mai grav lovită, cu peste 283.000 de hectare arse. E urmată de România (150.735), Portugalia (86.631), Franța (62.102) și Italia (42.835).

S-a mărit și numărul incendiilor în ultimii ani, cu 2.300 în întreaga UE până la 15 august, mult peste media anuală de 1.349 a perioadei 2006-2021.

Schimbarea climei a mărit probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație din Europa. Anul acesta multe dintre incendii au fost alimentate de multiple valuri de caniculă și au fost facilitate de o secetă care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, conform Joint Research Centre din subordinea Comisiei.

Conform Comisiei, în ultimele două luni au fost detașate în tot blocul 29 de avioane și opt elicoptere prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, prin care statele UE se ajută reciproc cu resurse în situații de criză.

În fața noii realități, Comisia s-a angajat să finanțeze achiziția de către state a 12 noi aparate de zbor anti-incendiu, însă primele vor fi disponibile abia în 2026, iar restul până în 2029.

Anul acesta rezerva UE pentru lupta cu incendiile forestiere e compusă din 12 avioane și un elicopter, împrumutate de la Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Video – Furtunile au făcut ravagii în Toscana. Doi oameni au murit în nordul Italiei

Publicat

in

De

Două persoane au murit în urma furtunilor puternice care s-au abătut asupra regiunii Toscana din Italia, potrivit relatărilor apărute joi în presă, informează DPA, scrie Agerpres. Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de arbori prăbuşiţi în oraşul de coastă Carrara.

Preşedintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a publicat o înregistrare pe Twitter cu un carusel care se învârte necontrolat din cauza vântului puternic în oraşul Piombino. Imagini cu autovehicule avariate de arbori doborâţi au apărut de asemenea pe reţelele de socializare.

Pompierii au înregistrat peste 150 de intervenţii în nordul provinciei vestice Liguria şi în Toscana până joi la amiază. Provincia centrală Emilia-Romagna a fost de asemenea afectată dramatic de furtuni. Vremea extremă a avariat clădiri şi a provocat pene de curent în anumite regiuni.

O avertizare meteorologică de furtună a fost emisă pentru întreaga regiune de nord a Italiei, precum şi pentru porţiuni din centrul Italiei. Mai multe persoane au fost rănite în urma ploilor torenţiale însoţite de intensificări ale vântului de peste 100 de kilometri pe oră.

Italia s-a confruntat cu vreme extremă pe întreaga perioadă a verii. În timp ce incendiile forestiere afectează regiuni sudice cum ar fi Sicilia şi insula Pantelleria, nordul ţării se confruntă în prezent cu ploi torenţiale şi furtuni după o perioadă prelungită de secetă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend