Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rușii atacă Vuhledar, o bătălie „crâncenă” este în desfășurare

Publicat

in

​O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, au declarat vineri ambele părți, Kievul insistând că Moscova „exagerează” succesul ofensivei sale, potrivit AFP.

Artilerie folosită de militari ucraineniFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Șeful ocupației ruse din regiunea ucraineană Donețk, Denis Pușilin, a declarat peste noapte că „așteaptă vești bune” de la Vuhledar, un oraș minier cu o populație de 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

„El a declarat pentru agenția Ria Novosti că o victorie ar „schimba echilibrul de forțe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre orașele nordice Pokrovsk și Kurakhove.

Unul dintre consilierii săi, Ian Gagin, a declarat vineri pentru agenția Tass că sunt în curs „lupte serioase și brutale” și că forțele rusești „s-au stabilit în sud-estul și estul orașului”.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru zona de est, Serghei Cherevatie, a confirmat „lupte violente”, dar a precizat că rușii au fost respinși.

„Inamicul încearcă, într-adevăr, să obțină succese în acest sector, dar nu reușește datorită eforturilor forțelor de apărare ucrainene”, a declarat el la televiziune.

„Inamicul își exagerează, ca să nu spunem altfel, succesul. În fața pierderilor suferite, inamicul se retrage”, a adăugat el.

Ucraina a declarat săptămâna aceasta că armata rusă, depășită numeric, și-a intensificat atacurile în est, în special la Vuhledar și Bahmut, acestea din urmă fiind ținta rușilor de luni de zile, în ciuda pierderilor grele.

Forțele rusești și trupele grupului paramilitar Wagner au capturat recent Soledar, un oraș la nord de Bahmut, primul succes în multe luni și o serie de eșecuri umilitoare pentru Kremlin.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezerviști și deținuți în încercarea de a străpunge liniile ucrainene și de a cuceri restul Donbasului ucrainean.

Kievul spune că le provoacă pierderi uriașe rușilor, dar subliniază că superioritatea numerică a acestora face ca luptele să fie deosebit de dificile.

Se spune că atât Ucraina, cât și Rusia plănuiesc ofensive la sfârșitul iernii sau în primăvară pentru a încerca să obțină ceea ce speră că vor fi victorii decisive în război.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Băncile din Israel trebuie să predea date autorităţii de concurenţă, într-o investigaţie privind dobânzile

Publicat

in

Autoritatea de reglementare a concurenţei din Israel a solicitat duminică mai multe date de la băncile ţării cu privire la o investigaţie, spunând că acestea se bucură de profituri uriaşe din ratele mai mari ale dobânzilor la împrumuturi, dar nu împart în mod adecvat beneficiile cu clienţii, transmit Reuters și news.ro

Sediu al bancii HapoalimFoto: PhotoStock-Israel / Alamy / Profimedia

Ancheta, care a început în 2022, nu a fost făcută publică până acum.

În încercarea de a controla inflaţia, Banca Israelului şi-a majorat săptămâna trecută rata dobânzii de referinţă cu încă 0,25 de puncte procentuale, până la un maxim din 2006, de 4,75%, aceasta fiind a zecea creştere consecutivă a dobâmnzii cheie, care în aprilie anul trecut era de 0,1%.

”Lupta împotriva costului vieţii se află în fruntea listei de priorităţi naţionale a guvernului nostru”, a declarat duminică prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în cadrul unei reuniuni a cabinetului, adăugând că va înfiinţa şi va conduce un grup ministerial pe această temă.

Ratele ipotecare şi pentru restul împrumuturilor, adesea legate atât de inflaţie, cât şi de dobânda băncii centrale, au crescut la rândul lor.

Acest lucru a provocat furie în rândul publicului, chiar dacă a însemnat profituri record pentru bănci şi dividende considerabile pentru acţionarii acestora.

Primele cinci mari bănci au obţinut un profit combinat de 6,3 miliarde de şekeli (1,7 miliarde de dolari) în primul trimestru.

Băncile au întârziat să transfere avantajele dobânilor mai mari către depozitele clienţilor, a spus Autoritatea pentru Concurenţă.

Ciclul agresiv de înăsprire a politicilor din Israel a stârnit furie în rândul cetăţenilor săi, deoarece creditele ipotecare, ratele împrumuturilor şi costul vieţii au crescut, inflaţia rămânând în jur de 5%.

Autoritatea pentru Concurenţă, fostă autoritate antitrust, a declarat că a lansat investigaţia în 2022, când ratele dobânzilor au început să crească şi, pe baza rezultatelor preliminare, a cerut băncilor, săptămâna trecută, să furnizeze mai multe date.

Acessta a refuzat să ofere detalii cu privire la orice eventuală acţiune disciplinară.

Autoritatea de reglementare bancară din Israel a minimalizat problema.

Yair Avidan, supraveghetorul băncilor, a declarat săptămâna trecută reporterilor că 82% din majorările dobânzilor au fost transmise clienţilor. Totuşi, el a spus că mulţi clienţi nu ştiau că ar putea deschide conturi purtătoare de dobândă şi a îndemnat băncile să-şi educe clienţii.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei Nir Barkat i-a cerut şefului Autorităţii pentru Concurenţă, Michal Cohen, să demisioneze, spunând că instituţia este principala cauză a creşterii preţurilor în economie, deoarece autoritatea nu s-a confruntat suficient cu monopolurile.

Cohen a refuzat să demisioneze.

Barkat a spus că autoritatea ”trebuie să desfăşoare această anchetă intens, rapid şi eficient, pentru că, până la finalizare, publicul va pierde”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Creionul dăruit lui Adolf Hitler de Eva Braun va fi scos la licitație pe o sumă amețitoare

Publicat

in

Un creion placat cu argint despre care se presupune că i-a aparținut lui Adolf Hitler va fi scos la licitație luna viitoare la Belfast și se estimează că va fi vândut pentru o sumă cuprinsă între 50.000 și 80.000 de lire sterline, scrie The Guardian.

Se crede că a fost un cadou făcut fostului dictator nazist de către Eva Braun, partenera sa de lungă durată, cu ocazia împlinirii a 52 de ani, pe 20 aprilie 1941.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend