Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia și-a trimis experții nucleari să măsoare radiațiile la centrala Zaporojie

Publicat

in

Responsabili ai autorităţii nucleare ruse Rosatom au ajuns vineri la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, centrala de la Zaporojie, bombardată pe 4 martie şi ocupată de trupele ruse, afirmând că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, a anunţat sâmbătă agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Rușii afirmă că personalul ucrainean asigură funcționarea centralei, ucrainenii spun că agenția a fost ocupată de ruși.

Varianta ucraineană

Unsprezece angajaţi ai Rosatom au ajuns vineri la centrală – cea mai mare din Europa, de pe fluviul Dniepr – conduşi de ingineri ai centralelor ruse de la Balakovo, de pe Volga, şi Rostov pe Don, a precizat Energoatom pe canalul de mesagerie Telegram. Aceşti ingineri au comunicat personalului ucrainean că au fost trimişi pentru „a evalua nivelul de radiaţie” şi „a ajuta la repararea centralei”, după bombardamentele pe care le-a suferit la începutul lui martie, potrivit Energoatom. Însă refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi de asemenea un motiv al venirii lor, potrivit agenţiei. Unul dintre ruşii care a venit la centrală cu inginerii, care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile, a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom, a mai adăugat Energoatom.

Varianta rusă

Într-un comunicat separat, Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi, dar a indicat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl de asemenea ocupate de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean. Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a „consilia” echipele ucrainene, a adăugat sursa citată. Asta include „restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobâl şi sistemul de protecţie fizică al centralei de la Zaporojie”, a explicat operatorul rus. „Activităţile vizând garantarea siguranţei exploatării centralelor nucleare ucrainene sunt derulate în contact strâns cu conducerea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)”, dă asigurări Rosatom.

Tancurile ruseşti au tras pe 4 martie asupra centralei de la Zaporojie, provocând un incendiu şi temeri privind producerea unei catastrofe.

Cu şase reactoare VVER-1000 de concepţie sovietică, centrala, inaugurată în 1985, dispune de o capacitate totală de aproape 6.000 de megawaţi, suficient pentru a furniza energie electrică pentru patru milioane de gospodării.

Într-o perioadă normală, situl produce o cincime din electricitatea Ucrainei şi aproape jumătate din energia sa nucleară.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

DefMin Dincu not believing in Putin’s threats to use nuclear weapons: He is trying to impress; he bluffed

Publicat

in

De

Romania’s Defence Minister Vasile Dincu said on Tuesday that Russian President Vladimir Putin was „bluffing” when he threatened to use nuclear weapons, in an attempt to impress European countries and win recognition for the sham referendums conducted in four occupied regions of Ukraine.

„After all, what Putin has done from the beginning – threatening us, the Europeans, with nuclear weapons in March or April – what he has done was rather bluffing, trying to impress, to see how the European countries react in a possible recognition or at least acceptance of some sham referendums that he is conducting in the four regions. We do not think that this latest announcement changes the reality of the war,” Dincu told Digi24 private broadcaster on Tuesday.

He added that the Russian president’s threats do not change Romania’s situation at all, giving assurances that NATO will not stand idly by in the case of the use of nuclear weapons.

„Nothing is changing in Romania, because we have been in a state of vigilance since the beginning of the war. We are moving forward with the defensive strategy that NATO has prepared and, of course, we are speeding up all the army acquisitions. It does not change a bit this new announcement by Putin. Many analysts label it as one of impotence, because talking about the use of nuclear weapons means rather an attempt to deter. It is a balance of violence, the ultimate violence so to speak, which is born through such declarations, because, in the end, it is a well-known thing, no one can use nuclear weapons against the other, as long as there is a balance of such arsenals. (…) NATO cannot stand idly by in such a situation. There are assurances that this balance of deterrence will work,” said Dincu, told Agerpres.

On the other hand, he explained that the procedures for launching nuclear strikes are very complicated, even in the case of Russia, with several steps to follow and officials involved.

„In the chain of command, which also exists in the US and NATO for the use of nuclear weapons, as well as in Russia – because this is almost a mirror image – there are several steps; I have counted seven procedures. It is not enough for the president to press a button in the nuclear briefcase, but it is about three codes that exist with the president, the prime minister, the minister of defence and from there the military procedure begins, with the chief of staff, then those who operate. This is for the strategic strike. For tactical strikes, the procedure it’s even more complicated. To try a local strike with a smaller nuclear bomb, to deter or try to annihilate a region or a city, is an even a more complicated procedure,” said Dincu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Împușcată de șase ori în timpul protestelor, o tânără din Iran devine un nou simbol al sfidării regimului ayotalahilor (Video)

Publicat

in

De

Hadis Najafi, o iraniană în vârstă de 23 de ani care a devenit virală într-un videoclip în timp ce se pregătea să se alăture protestelor antiguvernamentale, a fost împușcată mortal de către forțele de securitate iraniene, potrivit mai multor rapoarte de duminică, relatează The Jerusalem Post.

Najafi a fost împușcată de șase ori și ucisă miercuri în orașul Karaj de către forțele de securitate iraniene, a relatat pe rețelele de socializare jurnalista iraniană și avocatul pentru drepturile femeilor Masih Alinejad, împreună cu alte persoane.

Potrivit rapoartelor, ea a suferit răni în abdomen, gât, inimă și mână pe 21 septembrie. După ce a fost împușcată de forțele de securitate, ea a fost transportată la Spitalul Ghaem, unde ulterior a fost declarată moartă.

În timp ce Najafi însăși era o figură socială proeminentă pe TikTok și Instagram, videoclipul său viral o arăta pe aceasta legându-și părul la spate și pășind cu îndrăzneală în mijlocul unui protest în Karaj.

Ulterior, un al doilea clip a început să circule pe internet, arătând familia fetei plângând la o fotografie cu ea pe un mormânt proaspăt săpat.

„Aceasta este înmormântarea lui #HadisNajafi, în vârstă de 20 de ani, care a fost împușcată mortal pe străzi de către forțele de securitate pentru că a protestat”, a scris Masih Alinejad pe Twitter, împărtășind clipul.

„Hadis era o fată cu inimă bună & îi plăcea să danseze. Ea protesta împotriva morții brutale a lui #MahsaAmini. Crima lor: să vrea libertate”.

„Avea doar 20 de ani”, a declarat sora lui Hadis pentru Alinejad. „Inima ei era îndurerată pentru Mahsa Amini. Ea a spus că nu va rămâne în tăcere. Au ucis-o cu șase gloanțe”.

Organizația Mujahedinului Poporului din Iran (MEK) a declarat că 1.800 de persoane au fost arestate numai în Teheran, în timp ce protestele au făcut ravagii în 31 de provincii din întreaga țară.

35 de persoane au murit în timpul recentelor proteste, potrivit presei oficiale din Iran, dar presa neiraniană și alte rapoarte neoficiale insistă asupra faptului că numărul morților este mult mai mare.

Demonstrațiile care au izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la înmormântarea unei femei kurde în vârstă de 22 de ani pe nume Mahsa Amini, care a murit în detenție după ce a fost arestată de poliția care aplică restricțiile stricte ale Republicii Islamice privind vestimentația femeilor, s-au transformat în cele mai mari proteste din ultimii ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend