Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia se gândește să-și schimbe doctrina militară pentru a folosi un atac nuclear preventiv, spune Putin

Publicat

in

Rusia și-ar putea modifica doctrina militară introducând posibilitatea unui atac preventiv pentru a dezarma un inamic, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist în timpul unei vizite la Bișkek, care i-a cerut să-și clarifice declarația de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare, relatează AFP.

Vladimir PutinFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Vorbind presei la câteva zile după ce a avertizat că riscul unui război nuclear crește, dar că Rusia nu va lovi prima, Putin a spus că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce a numit conceptul de război nuclear al Washingtonului, o lovitură preventivă.

„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de lovitură care vizează dezarmarea” (inamicului), a declarat președintele Putin reporterilor în urma vizitei sale în Kârgâzstan.

El a adăugat că Moscova ar trebui probabil să se gândească la adoptarea „ideilor dezvoltate de americani pentru a-și asigura propria securitate”. „Doar ne gândim la asta”, a precizat el, totuși.

Președintele rus a mai susținut că rachetele de croazieră și sistemele hipersonice ale țării sale sunt „mai moderne și chiar mai eficiente” decât cele ale Statelor Unite.

Miercuri, Putin a asigurat că Moscova nu va fi prima care va desfășura arme nucleare.

„Rusia nu le-ar folosi prima în nicio circumstanță”, a susținut el, înainte de a adăuga: „Dar dacă nu le va folosi prima, în niciun caz nu va fi nici a doua care să le utilizeze, pentru că șansele de a le folosi ei în cazul unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici”.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat aceste declarații, spunând că „orice discuție, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă”.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut vineri că au existat unele probleme în procurarea de echipamente și haine pentru sutele de mii de soldați pe care Moscova i-a înrolat pentru a lupta în Ucraina în ultimele luni, relatează Reuters.

  • De asemenea, el a promis că va șterge de pe fața pământului orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.
  • Putin a ameninţat de asemenea Occidentul cu o ”reducere a producţiei” de petrol rusesc, dacă va fi necesar, la câteva zile după ce Uniunea Europeană (UE), Grupul celor Şapte (G7) şi Australia au plafonat preţul petrolului rusesc la 60 de dolari barilul, ”o decizie stupidă”, care ”nu afectează Rusia”, denunţă liderul de la Kremlin, relatează AFP, potrivit News.ro.
  • ”Vom reflecta la o eventuală reducere a producţiei, dacă va fi necesar”, a anunţat într-o conferinţă de presă la Bişkek, în marja unui summit regional, Vladimir Putin.
  • El a denunţat mecanismul implementat de Occident din cauza Războiului rus din Ucraina drept ”o decizie proastă”, care ”nu afectează Rusia”.
  • Liderul de la Kremlin a mai spus că nu este nevoie să cheme trupe suplimentare pentru a lupta în Ucraina, deoarece există 150.000 de luptători recent recrutați care încă nu au fost trimiși în prima linie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru PNL: ‘Sper ca neputința să nu se transforme în ură’

Publicat

in

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat în emisiunea „Subiectiv” la Antena 3 CNN relația social-democraților cu partenerii liberali din coaliție, în perspectiva „rotativei” guvernamentale din luna mai. Tensiunile s-au accentuat între cele două principale partide de guvernământ, pe măsura apropierii momentului în care, teoretic, PNL ar trebui să cedeze funcția de premier iar ministere precum Finanțele, Transporturile, Justiția și Proiectele Europene ar urma să facă obiectul „schimbului” între formațiuni, scrie antena3.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Legea Anastasia, la dezbatere în plenul Senatului; închisoare pentru şoferii băuţi/drogaţi implicaţi în accidente mortale

Publicat

in

Senatul ar putea dezbate luni, în plen, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea.

Lucrari in Senatul RomanieiFoto: AGERPRES

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, România a ocupat, în anul 2021, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere.

Senatorul Cazanciuc consideră că iniţiativa a fost respinsă de camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

Potrivit unei postări Facebook din noiembrie 2022, Cazanciuc menţionează că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată, de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în propunerea legislativă.

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie. că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend