Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia se declară gata să înlocuiască legăturile economice cu Occidentul cu China

Publicat

in

Privată de un mare număr de componente şi produse până acum importate, Rusia trebuie să construiască noi legături pentru a-şi asigura aprovizionarea, în special tehnologică. În opinia Moscovei, tehnologiile informaţiei şi comunicării ale Chinei sunt „cu nimic mai prejos” decât cele ale Occidentului, potrivit La Tribune.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Teama Uniunii Europene de a vedea întărindu-se legăturile dintre Rusia şi China se concretizează. Tot mai mult, Moscova ia distanţă de blocul occidental care i-a impus o serie de sancţiuni în urma invaziei în Ucraina.

De fapt, afectată de o recesiune vertiginoasă a economiei din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse – care exclud totuşi deocamdată cea mai mare parte a hidrocarburilor importate din Rusia – Kremlinul trebuie să construiască noi alianţe, începând cu cea cu vecinul său chinez.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia va studia orice ofertă a occidentalilor de a restabili legăturile cu ei şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar că prioritatea ţării este să dezvolte relaţiile cu China.

„Acum, că Occidentul a adoptat o poziţie ‘dictatorială’, legăturile noastre economice cu China vor creşte şi mai repede”, a declarat Serghei Lavrov, adăugând că China dispune de tehnologii ale informaţiei şi de comunicare „cu nimic mai prejos” celor ale Occidentului.

Rusia acţionează pentru înlocuirea produselor importate din ţările occidentale şi, pe viitor, se va baza numai pe ţări „fiabile” care nu sunt datoare Occidentului, a declarat el.

„Trebuie să încetăm să fim dependenţi în vreun fel de livrarea a orice provine din Occident, pentru a garanta dezvoltarea unor sectoare primordiale pentru securitate, economia sferei sociale a patriei noastre”, a spus el.

Economia rusă ar putea scădea cu între -5% şi -10% în 2022, potrivit diferitor scenarii.

„Dacă ei (occidentalii) vor să propună ceva pentru a relua relaţiile, vom studia cu seriozitate dacă e ceva de care avem nevoie sau nu”, a spus şeful diplomaţiei ruse potrivit unor afirmaţii publicate pe site-ul ministerului său.

În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri cu ocazia unui eveniment la Moscova, Serghei Lavrov a reproşat ţărilor occidemtale că au adoptat o „rusofobie” de la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, pe care Rusia o prezintă ca pe o „operaţiune militară specială”, dar pe care Kievul şi aliaţii săi o denunţă ca pe o invazie.

Negocieri de pace într-un punct mort

Pe plan militar, Rusia continuă de asemenea să-şi avanseze pionii. Administraţia instituită de Moscova în regiunea ucraineană Herson va cere să instaleze acolo o bază militară, a relatat agenţia de presă RIA, citând un reprezentant local.

În acelaşi timp, la Forumul de la Davos, Volodimir Zelenski a declarat luni că Vladimir Putin este singurul reprezentant al Rusiei cu care este dispus să se întâlnească şi doar pe tema opririi războiului în Ucraina.

Adresându-se printr-o legătură video Forumului economic, preşedintele ucrainean a mai declarat că organizarea de negocieri între ţara sa şi Rusia devine din ce în ce mai dificilă din cauza atitudinii Rusiei faţă de civili în teritoriile din Ucraina pe care le ocupă. (Rador)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO O filipineză câștigă concursul pentru transsexuali din Thailanda

Publicat

in

De

Filipineza Fuschia Anne Ravena a fost încoronată sâmbătă Miss International Queen 2022 în cadrul unui concurs din Thailanda, prezentat ca fiind cel mai mare și mai popular concurs de frumusețe transgen din lume, informează Mediafax.

Proprietară de afaceri în vârstă de 27 de ani, filipineza a învins alte 22 de concurente. Locul al doilea și al treilea au revenit unor concurente din Columbia și, respectiv, Franța.

„Primul meu mesaj pentru toată lumea este să răspândească dragostea, pacea și unitatea, pentru că acesta este cel mai important lucru”, a declarat Ravena, care a purtat o rochie de seară strălucitoare, argintie, conform Reuters.

Concursul, care a fost întrerupt timp de aproape doi ani din cauza pandemiei, a fost reluat în orașul balnear thailandez Pattaya, în timpul lunii mândriei, pentru a celebra, de asemenea, egalitatea de gen, a declarat Alisa Phanthusak, directorul general al Miss Tiffany Show, organizatorul.

Concursul, care reunește persoane transsexuale din întreaga lume, a fost lansat în urmă cu peste un deceniu pentru a ajuta femeile transsexuale să se simtă mai bine acceptate de societate.

Thailanda are una dintre cele mai deschise și vizibile comunități de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) din Asia, dar activiștii spun că legile și instituțiile thailandeze nu au reflectat încă schimbarea atitudinilor sociale și că încă discriminează persoanele LGBT+ și cuplurile de același sex.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin: ‘Americanii au 200 de focoase nucleare în șase țări europene’

Publicat

in

De

Două sute de focoase tactice nucleare sunt depozitate în țările europene, iar Rusia și Belarus sunt obligate să le asigure securitatea în acest sens, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin.

„În Europa, americanii au 200 de muniții tactice nucleare, în principal bombe atomice în șase țări europene membre ale blocului NATO nord-atlantic. Pentru posibila lor utilizare, au fost pregătite 257 de aeronave, și nu numai americane, ci și aceste țări pe care le-am menționat în Europa”, a declarat el în timpul discuțiilor cu omologul său belarus Alexander Lukashenko la Sankt Petersburg, relatează Interfax.

„Ați spus că ar fi posibil să răspundem în oglindă, dar nici măcar nu ar trebui să o oglindim. Nu este nevoie. Dar sunt pe deplin de acord cu dumneavoastră că suntem obligați să ne ocupăm de asigurarea necondiționată a securității noastre, a securității statului Uniunii și poate a altor țări CSTO”, a declarat Putin.

Anterior, în timpul întâlnirii, Lukașenko i-a cerut lui Putin să ajute la retehnologizarea avioanelor militare belaruse, astfel încât acestea să poată transporta focoase nucleare. El a recunoscut că este „foarte preocupat de zborurile de instruire ale aeronavelor americane și NATO, care se pregătesc să transporte focoase nucleare și focoase nucleare”.

„Vă rog să luați în considerare un răspuns în oglindă la aceste lucruri. Fără nejustificată. Ei se antrenează pentru a transporta focoase nucleare – vă rugăm să ne ajutați cel puțin să adaptăm aeronavele pe care le avem care pot transporta focoase nucleare”, a spus el în această privință.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend