Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia respinge vehement propunerea ONU: ‘Nu suntem de acord cu demilitarizarea centralei de la Zaporojie. Va face stația și mai vulnerabilă’

Publicat

in

Moscova consideră inacceptabile propunerile de creare a unei zone demilitarizate în zona centralei nucleare de la Zaporojie, a declarat Ivan Neceaev, directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe.

„Propunerile pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie sunt inacceptabile. Implementarea lor va face stația și mai vulnerabilă”, a declarat Nechaev, joi, în cadrul unui briefing, citează Interfax.

El a menționat că, așa cum era de așteptat la Moscova, călătoria la Zaporojie a experților AIEA va avea loc „în viitorul foarte apropiat”.

La începutul lunii august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut retragerea întregului personal militar și a echipamentului militar de la centrala nucleară Zaporojie și „evitarea oricărei alte desfășurări de forțe militare sau echipamente militare pe acest teritoriu”. El a mai spus că este necesar să oprească toate ostilitățile din zonă și să nu vizeze facilitățile stației și împrejurimile acesteia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Un miliardar rus a învins sancțiunile UE și va primi despăgubiri

Publicat

in

De

O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

Vameşii au instituit sechestrul asupra vasului de 27 de metri La Petite Ourse în 16 martie, după ce proprietarul, miliardarul Aleksei Kuzmicev, unul din principalii acţionari ai Alfa Bank din Rusia, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru legături cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a constatat însă că acţiunea a fost invalidată de vicii de procedură: autorităţile vamale nu au făcut demersurile corecte când au urcat la bordul iahtului ancorat la Antibes, pe Coasta de Azur. Mai exact, agenţii au menţionat în faţa autorităţilor portuare o anchetă pentru fraudă, care conform legislaţiei franceze permite vameşilor să efectueze percheziţii pe nave.

Kuzmicev s-a adresat justiţiei pentru a obţine accesul pe cele două iahturi pe care le deţine în Franţa – La Petite Ourse şi La Petite Ourse II. El a câştigat în instanţă dreptul de a folosi prima din cele două ambarcaţiuni, însă nu are dreptul de a ieşi cu ea din apele teritoriale franceze, a explicat avocatul său. În interiorul frontierelor Franţei, miliardarul are dreptul să se deplaseze „pe jos, călare, cu maşini sau cu nave”, a susţinut Philippe Blanchetier, reprezentantul legal al reclamantului.

Curtea a condamnat de asemenea serviciul vamal la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către Kuzmicev.

O instanţă din Rouen urmează să decidă în privinţa celui de-al doilea iaht, ancorat la Cannes.

Decizia magistraţilor evidenţiază, potrivit Reuters, dificultăţile cu care se confruntă statele europene la blocarea activelor oligarhilor ruşi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Racheta companiei americane SpaceX transportă pentru prima dată o cosmonaută rusă pe Staţia Spaţială Internaţională

Publicat

in

De

Este vorba despre a cincea misiune regulată pe ISS efectuată de SpaceX în numele NASA, dar prima care transportă un cetăţean rus, potrivit News.ro. Anna Kikina, un inginer în vârstă de 38 de ani, devine a cincea cosmonaută profesionistă rusă care a plecat în spaţiu.

Lansare SpaceXFoto: Inspiration4

Echipa ”Crew-5” mai este formată din japonezul Koichi Wakata şi americanii Josh Cassada şi Nicole Mann. Mann este primul amerindian care a plecat în spaţiu.

Acum două săptămâni, un american a decolat spre ISS la bordul rachetei ruseşti Soyuz.

Programul care presupune schimbul de astronauţi a fost menţinut în pofida tensiunilor dintre cele două ţări de la invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie. Asigurarea funcţionării ISS a devenit astfel unul dintre puţinele subiecte de cooperare dintre Statele Unite şi Rusia.

Transportarea cetăţeanului unei alte naţiuni este ”o responsabilitate uriaşă”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat la NASA, în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul lunii septembrie.

Întrebată despre relaţia actuală cu agenţia spaţială rusă Roscomos, ea a spus: ”Din punct de vedere operaţional, am apreciat foarte mult consistenţa relaţiei, chiar şi într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere geopolitic”.

Şeful ISS de la NASA, Joel Montalbano, a lăudat ”sprijinul excelent din partea Roscosmos” pentru aceste zboruri comune.

”Sper că în viitorul apropiat vom avea mai multe femei în corpul cosmonauţilor”, a declarat Anna Kikina pentru AFP, în august.

De asemenea, acesta este primul zbor în spaţiu al astronauţilor americani Nicole Mann şi Josh Cassada, dar al cincilea pentru japonezul Koichi Wakata. După o călătorie de aproximativ 30 de ore, nava lor va ateriza joi în staţie, care se află la aproximativ 400 km deasupra nivelului mării.

Membrii Crew-5 se vor alătura celor şapte persoane aflate deja la bord (doi ruşi, patru americani şi un italian).

Crew-5 trebuie să petreacă aproximativ cinci luni pe orbită şi să efectueze peste 200 de experimente ştiinţifice, inclusiv peste 70 la bordul laboratorului zburător.

Anna Kikina este prima rusoaică care a zburat într-o rachetă Falcon 9, proiectată de compania miliardarului Elon Musk.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend