Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Rusia își asigură spatele în eventualitatea unei invazii în Ucraina – Manevre militare în Siberia de Est şi Orientul Îndepărtat

Publicat

in

Ministerul Apărării rus a anunţat o serie de exerciţii militare de iarnă pentru a testa capacitatea de mobilizare şi de luptă a trupelor sale din Siberia de Est şi Orientul Îndepărtat, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al acestui minister, vineri a avut loc o inspecţie surpriză a unităţilor din Districtul Militar Est, în cadrul pregătirilor pentru manevrele strategice de stat major ”Vostok 2022”. Mai multe dintre aceste unităţi vor desfăşura ”marşuri combinate” în direcţia unor poligoane militare ”necunoscute, amplasate la distanţă considerabilă de bazele lor permanente”, în vederea executării misiunilor de instrucţie.

De asemenea, se va acorda o atenţie specială capacităţii reţelei de transport a Rusiei de a susţine mobilizarea trupelor în termenele stabilite, mai menţionează Ministerul Apărării rus.

În acest timp, serviciul de presă al Districtului Militar Sud a anunţat că aproximativ 2.500 de militari şi circa o sută de tancuri T-72B3 din Divizia 150 motorizată au efectuat trageri în poligoane militare ale regiunii Rostov, apropiată de zona de est a Ucrainei. În aceeaşi zonă s-au efectuat exerciţii aeriene cu avioane de vânătoare Sukhoi SU-30SM şi Sukhoi SU-27. ”Echipajele avioanelor au exersat protecţia bombardierelor în timpul misiunilor de bombardament” şi ”s-au angajat în luptă cu un inamic virtual”, precizează acelaşi serviciu.

Moscova afirmă că desfăşurarea unor asemenea exerciţii pe propriul ei teritoriu este un drept suveran şi nu ar trebui să fie considerată o escaladare a tensiunilor la frontiera ucraineană, unde sunt dislocaţi circa 100.000 de soldaţi ruşi, o concentrare de trupe ce provoacă temeri privind pregătirea unei ofensive militare asupra Ucrainei.

Aceste manevre militare se desfăşoară şi în contextul blocajului în negocierile purtate săptămâna aceasta între Moscova şi Washington cu privire la arhitectura de securitate europeană. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că ”răbdarea noastră (a Rusiei n.red) s-a terminat” şi Moscova nu va aştepta ”la nesfârşit” un răspuns din partea SUA şi NATO cu privire la garanţiile de securitate cerute, solicitând din partea acestora un răspuns în scris până săptămâna viitoare.

”Dorim să vedem răspunsul lor în scris, punct cu punct, dispoziţie cu dispoziţie (…) Dorim să ne spună ”asta ne convine”, ”asta nu”, şi dacă este ”nu” atunci de ce, dacă o putem revizui, să schimbăm limbajul, să adăugăm ceva. Totul în scris”, a explicat Lavrov la o conferinţă de presă.

În timp ce aşteaptă un răspuns din partea SUA, a continuat el, Rusia va lua măsuri pentru a se asigura că este pregătită ”pentru orice evoluţie a evenimentelor”, inclusiv la capitolul economic, având în vedere recentele ameninţări occidentale cu sancţiuni.

Şeful diplomaţiei ruse a refuzat să vorbească în detaliu despre răspunsul Moscovei dacă va primi un mare ”nu” din partea SUA la cererile formulate, după ce mai mulţi responsabili ruşi, inclusiv viceministrul de externe şi negociatorul-şef la aceste tratative cu Washingtonul, Serghei Riabkov, au avertizat asupra unui răspuns militar din partea Rusiei.

Întrebat ce ar însemna concret un asemenea ”răspuns militar”, Lavrov a afirmat: ”desfăşurare de armament”, fără să dezvolte subiectul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Probleme cu despăgubirile din dosarul ‘Colectiv’ – Primarul Sectorului 4 cere intervenția Ministerului Finanțelor

Publicat

in

De

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, cere intervenția Ministerului Finanțelor în problema achitării despăgubirilor dictate de instanță în dosarul „Colectiv”. Despăbugiri de zeci de milioane de euro trebuie achitate în solidar de Sectorul 4 și de ISU București-Ilfov, iar primarul Băluță solicită ca sumele să fie plătite fie de Ministerul Finanțelor direct, fie de Primăria Sectorului 4 printr-o alocare bugetară corespunzătoare din bugetul de stat.

Scrisoarea primarului Sectorului 4:

„Având in vedere soluţia definitivă a instanţei penale în dosarul denumit generic „COLECTIV”, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, prin care:

1. În baza art 1357 Cod civil şi art 2 şi 3 din CEDO obligă în solidar pe inculpaţii Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin, SC Colectiv Club SRL, Moise Marian, Zaharia Viorel, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta „Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov la plata unor despăgubiri reprezentănd daune morale şi materiale către părţile civile din dosar în cuantum estimat de: 55.399.717 EURO, 17.208.966 RON, 2.730 USD, 200 CHF, 6000 lei lunar prestaţii periodice până la implinirea vârstei de 18 ani pentru 3 părţi civile.

2. În baza art 2, 3 CEDO obligă în solidar pe: Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 şi Inspectoratul pcntru Situatii De Urgenta „Dealu Spirii” Bucuresti-Ifov la plata unor despăgubiri reprezentând daune morale şi materiale către părtile civile din dosar in cuantum estimat de: 1.007.500 EURO şi 97.108, 93 RON.

Total estimat despăgubiri: 56.407.217 EURO, 17.306.074,93 RON, 80.400 lei cheltuieli de judecată, 2.730 USD, 200 CHF, 6000 lei lunar prestatii periodice până la împlinirea vârstei de 18 ani pentru 3 părti civile.

Tinând cont de faptul că, în baza hotărârilor penale mai sus menţionate, instanta a obligat în solidar la plata despăgubirilor, atât Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti cât şi Inspectoratul pentru Situatii De Urgență „Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov, instituţii publice care se finanțează din bugetul consotidat de stat;

Întrucât creditorii obligației solidare se pot îndrepta în cadrul unor proceduri de executare silită, concomitent, împotriva bugetelor celor două institutii publice;

Pentru a evita o eventuală situatie în care despăgubirile sunt plătite simultan din cele două bugete ale instituţillor publice, pentru acelaşi creditor-parte civilă, generând prejudicierea bugetului dc stat consolidat prin majorarea cuantumului despăgubirilor plătite în mod nejustificat,

Vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru dc a executa de bunăvoie hotărârile pronunțate în dosarul „COLECTIV” şi să efectuați toate demersurile legale prin care să mandatați o singură instituție publică, respectiv Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, să plătească aceste despăgubiri corelativ cu o alocare bugetară corespunzătoare, sau să preluaţi plata acestor despagubiri, după adoptarea unui act normativ care să permită acest aspect.

Menţionăm faptul că executarea despăgubirilor va avea un impact major asupra bunei funcţionări a Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti şi implicit va afecta serviciile publice asigurate celor peste 250.000 de locuitori ai sectorului.”

CONTEXT

Magistrații Curții de Apel București au decis joi pedepsele pentru inculpații în dosarul Colectiv. În mare parte este vorba de pedepse înjumătățite față de decizia din fond.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 4 ani, față de 8 ani și 6 luni cât a fost pedeapsa pe fond.

Alin Anastasescu, patronul clubului Colectiv a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, la fel ca și pe fond.

Pentru Paul Gancea, alt patron Colectiv, Curtea de Apel București (CAB) a decis 6 ani și 4 luni de închisoare, față de 11 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Costin Mincu, al treilea patron, el va petrece 8 ani după gratii, față de 11 ani și 8 luni, pe fond.

Administratorul firmei de artificii, care a și decedat între timp, Daniela Niță, pedeapsa este de 12 ani și 8 luni. Cristian Niță, patronul firmei de artificii are, însă, de executat, 2 ani și 6 luni cu suspendare, față de 3 ani și 6 luni pe fond.

Și pirotehniștii au mai puțin de executat.

Pedeapsa în cazul lui Viorel Zaharia scade la 6 ani și 10 luni față de 9 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Marian Moise scade la 6 ani și 10 luni față de 10 ani, cât a luat pe fond.

Și în cazul pompierilor sunt pedepse reduse. George Petrică Matei are de executat 8 ani și 8 luni fațe de 9 ani și 2 luni, iar Antonina Radu are de executat 8 ani și 8 luni față de 9 ani și 2 luni.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Larisa Luminita Ganea au fost achitat, după ce, pe fond au luat 8 ani, respectiv 7 ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bâlbele UE ne ard la buzunare: prețul petrolului explodează din cauza eșecurilor repetate de a interzice importurile din Rusia

Publicat

in

De

Petrolul a atins marți cel mai ridicat nivel din ultimele șapte săptămâni, susținut de eforturile continue ale UE pentru interzicerea importurilor de petrol rusesc, care ar restrânge oferta, dar și pe fondul atenuării blocajelor Covid din China, scrie Reuters. Miniștrii de externe ai UE au eșuat luni în efortul lor de a face presiuni asupra Ungariei pentru a ridica veto-ul asupra embargoului petrolier propus. Însă unii diplomați consideră acum că summitul din 30-31 mai ar fi momentul potrivit pentru a se ajunge la un acord privind o interdicție treptată a petrolului rusesc, scrie Mediafax.

Citește și: Scandal la dezbaterea Legii Offshore: George Simion i-a făcut hoți pe ministrul Energiei și reprezentantul OMV

Citește și: Ponta a explodat: Nu mă mai lasă să gândesc că Putin e rău. Zelenski vorbește peste tot. Poate mai ai altă treabă

Petrolul Brent a urcat până la 115,50 dolari, cel mai ridicat nivel din 28 martie, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 78 de cenți, sau 0,7%, la 114,98 dolari. Brent a atins la începutul lunii martie 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. De asemenea, petrolul a obținut sprijin din China, în condițiile în care țara încearcă să reducă restricțiile COVID, au declarat analiștii, și din cauza creșterii tensiunii geopolitice dintre UE și Rusia, după ce Suedia și Finlanda au decis să adere la NATO.

Marți, Shanghai a atins mult așteptata bornă de trei zile consecutive fără noi cazuri de COVID-19 în afara zonelor de carantină și a stabilit luni cel mai clar calendar de până acum pentru ieșirea din lockdown. De asemenea, în centrul atenției se află și potențialele noi scăderi ale stocurilor de combustibil din SUA. Rapoartele săptămânale privind stocurile sunt așteptate să arate o creștere a stocurilor de țiței și scăderi ale stocurilor de distilate și benzină.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend