Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia intră în incapacitate de plată pentru prima oară în ultimul secol / „Era inevitabilă, întrebarea era doar când va avea loc”

Publicat

in

Rusia este pe cale să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol, deoarece unii deținători de obligațiuni au declarat luni că nu au primit dobânzile scadente, după ce cu o zi înainte a expirat un termen de plată cheie, transmite Reuters.

Rusia intră în incapacitate de platăFoto: DreamsTime

Rusia s-a străduit, după invadarea Ucrainei, să își continue plățile pentru obligațiuni în circulație în valoare de 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care sancțiunile drastice au izolat efectiv țara de sistemul financiar global și au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulți investitori.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar că nu poate trimite bani deținătorilor de obligațiuni din cauza sancțiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o împingă într-o incapacitate de plată artificială.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa incapacitate majoră de plată a obligațiunilor internaționale de la revoluția bolșevică de acum mai bine de un secol au întâlnit un obstacol insurmontabil la sfârșitul lunii mai, când Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova de la efectuarea plăților.

Întrebarea era doar când va avea loc

„Încă din martie am crezut că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei este probabil inevitabilă, iar întrebarea era doar când va avea loc”, a declarat pentru Reuters Dennis Hranitzky, șeful departamentului de litigii suverane al firmei de avocatură Quinn Emanuel.

„OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar intrarea în incapacitate de plată a venit acum”, a adăugat acesta.

În timp ce un „default” oficial ar fi în mare măsură simbolic, având în vedere că Rusia nu poate contracta împrumuturi internaționale în acest moment și nu are nevoie de ele datorită veniturilor abundente din exportul de petrol și gaze, stigmatul ar crește probabil costurile de împrumut în viitor.

Plățile în cauză sunt de 100 de milioane de dolari reprezentând dobânzi la două obligațiuni, una denominată în dolari americani și alta în euro, pe care Rusia trebuia să le plătească la 27 mai.

Plățile au avut o perioadă de grație de 30 de zile, care a expirat duminică.

Deținătorii de obligațiuni rusești nu și-au primit dobânzile cuvenite

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a efectuat plățile către Depozitarul național de decontare onshore (NSD) în euro și dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile.

Unii deținători taiwanezi de obligațiuni nu primiseră luni plățile, au declarat surse Reuters. Pentru mulți deținători de obligațiuni, faptul de a nu primi la timp în conturile lor banii datorați constituie o incapacitate de plată.

În lipsa unui termen exact specificat în prospect, avocații spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare pentru a plăti deținătorii de obligațiuni. Situația juridică din jurul obligațiunilor este complexă.

Obligațiunile Rusiei au fost emise cu o varietate neobișnuită de termeni și cu un nivel tot mai mare de ambiguități pentru cele vândute mai recent, când Moscova se confrunta deja cu sancțiuni pentru anexarea Crimeei în 2014 și pentru un caz de otrăvire din Marea Britanie în 2018.

Rodrigo Olivares-Caminal, titular al catedrei de drept bancar și financiar de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat că este nevoie de claritate cu privire la ceea ce constituie o achitare a obligațiilor Rusiei.

„Toate aceste aspecte sunt supuse interpretării de către o instanță de judecată, dar Rusia nu a renunțat la imunitatea sa suverană și nu s-a supus jurisdicției niciunei instanțe în niciunul dintre cele două prospecte”, a declarat Olivares-Caminal pentru Reuters.

Într-un fel, Moscova deja era în incapacitate de plată

Într-un fel, Rusia era deja în incapacitate de plată. Un comitet pentru instrumente derivate a decis că a avut loc un „eveniment de credit” în cazul unora dintre titlurile sale de valoare, ceea ce a declanșat o plată pentru unele dintre swap-urile de risc de credit ale Rusiei – instrumente utilizate de investitori pentru a asigura expunerea la datorie împotriva neplății.

Acest eveniment a fost declanșat de faptul că Rusia nu a efectuat o plată de 1,9 milioane de dolari reprezentând dobânda acumulată la o plată care trebuia efectuată la începutul lunii aprilie.

Până la invazia din Ucraina, o incapacitate de plată suverană părea de neconceput, Rusia fiind cotată cu calificativul „investment grade” până cu puțin timp înainte de acest moment.

O intrare în incapacitate de plată ar fi, de asemenea, neobișnuită, deoarece Moscova dispune de fondurile necesare pentru a-și plăti datoria.

(foto articol © Vladyslav Yushynov | Dreamstime.com)

————

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Adina Diaconu, după ce a cucerit medalia de bronz la CE de tenis de masă, la dublu: ‘Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma’

Publicat

in

De

Sportiva Adina Diaconu, medaliată cu bronz la Campionatul European individual de seniori, în proba de dublu, alături de spaniola Maria Xiao, a declarat că pentru ea acesta este un început bun şi că promite că va mai obţine medalii, conform news.ro.

„Mă simt foarte bucuroasă şi mândră de această semifinală, care vine după multă muncă. Este prima mea medalie la un CE de seniori în probele individuale şi sunt fericită. Cred că am fost inspirată să o aleg pe Maria Xiao ca parteneră. Ne-am înţeles foarte foarte bine şi cred că de la meci la meci am progresat şi ne-a mers jocul din ce în ce mai bine. Promit să fie prima dintre multe alte medalii care vor urma. Este un început bun. Promit să mă pregătesc şi să revin mai puternică la masa de joc”, a spus Diaconu, potrivit FR Tenis de Masă.

Adina Diaconu şi Maria Xiao au pierdut, joi, cu 0-3 (2-11, 7-11, 6-11) semifinala cu echipa Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (România/Austria). În cealaltă semifinală, perechea Elizabeta Samara/Andreea Dragoman a învins cu 3-1 (5-11, 11-6, 11-9, 11-6) echipa din Luxemburg Xia Lian Nu/Sarah De Nutte.

Ca urmare a acestor rezultate, România urcă la CE de tenis de masă pe toate cele trei poziţii ale podiumului la dublu feminin.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Invazie de furnici nebune în India: ‘Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate’

Publicat

in

De

Invazie de furnici nebune galbene în 7 sate din statul Tamil Nadu, sudul Indiei. Furnicile galbene nebune sunt printre cele mai periculoase specii invazive din lume. Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, notează mediafax.

Insectele atacă animalele și afectează recoltele, punând în pericol mijloacele de trai ale oamenilor.

Furnicile galbene nebune se numără printre cele mai periculoase specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar împrăștie acid formic, care poate provoca reacții, anunță BBC.

Aceste furnici – denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes – se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, deplasarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot „provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene”.

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o „specie oportunistă”.

„Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate”, spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

Satele afectate din Tamil Nadu sunt situate într-o regiune de deal din jurul pădurii Karanthamalai, districtul Dindigul. Majoritatea oamenilor de aici sunt fermieri sau proprietari de vite.

„De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să aducem apă pentru a bea, deoarece roiesc și acolo. Nu știm ce să facem”, spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani.

Sătenii au declarat pentru BBC că au mai văzut asemenea furnici în pădure în ultimii ani, dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viața peste cap.

Crescătorii de vite care locuiau în apropierea pădurii spun că și-au părăsit așezările din cauza invaziei.

Ofițerul local pentru păduri a declarat pentru BBC Tamil că a ordonat oficialilor să „efectueze un studiu amănunțit și să prezinte un raport”.

Între timp, sătenii spun că animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de furnici să fi afectat ochii animalelor. La oameni, acidul poate provoca reacții alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viața.

Atunci când aceste furnici au invadat pentru prima dată Insula Christmas din Australia, ele au înlocuit furnicile indigene, atacându-le și preluând sursele lor de hrană, spune Dr. Baidya. De asemenea, ele au ucis milioane de crabi de pe insulă, orbindu-i.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend