Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia găsește o nouă destinație pentru gazele menite Nord Stream 2

Publicat

in

Rusia va aproviziona regiunile din nord-vestul țării cu gazul destinat gazoductului Nord Stream 2, care ar fi trebuit să transporte combustibilul rusesc direct în Germania printr-o conductă amplasată pe fundul Mării Baltice şi a cărui punere în funcţiune a fost blocată de Germania încă înainte de campania militară rusă în Ucraina, a declarat Gazprom, citat de presa spaniolă.

Nord Stream 2Foto: Nord Stream 2

„Deoarece gazoductul offshore Nord Stream 2 nu este utilizat în prezent (…) Gazprom a decis să utilizeze capacitățile suplimentare terestre de transport de gaze ale proiectului pentru dezvoltarea aprovizionării cu gaz în regiunile de nord-vest ale Rusiei”, a declarat compania într-un comunicat pe Telegram, citează rador.

Aceasta a subliniat că, dacă Germania ar decide la un moment dat să deblocheze pornirea gazoductului, „poate fi pus în funcțiune doar o conductă cu o sarcină de 100%”.

Ceea ce înseamnă că 50% din capacitatea totală a Nord Stream 2 s-ar pierde, aceasta fiind calculată la 55.000 de milioane de metri cubi de gaz pe an. Gazprom a avertizat în continuare că punerea în funcțiune a celei de-a doua conducte nu poate începe până în 2028.

Rusia a finalizat prima conductă a gazoductului în octombrie 2021 și, în paralel, a continuat procesul de primire a autorizației de pornire a infrastructurii.

Însă, autoritatea germană de reglementare a energiei a oprit procesul de certificare a conductei în noiembrie și a cerut Nord Stream 2 AG, cu sediul în Elveția, să creeze o filială în conformitate cu legislația germană pentru a gestiona secțiunea germană a conductei, lucru pe care l-a făcut în cele din urmă în ianuarie 2022, odată cu crearea Gas for Europe, cu sediul în orașul Scherin (nord).

Totuşi, pe 22 februarie, cu două zile înainte ca președintele rus Vladimir Putin să anunțe o „operațiune militară specială” în Ucraina, proiectul de 11 miliarde de dolari a fost suspendat de cancelarul german Olaf Scholz.

Recunoașterea de către Rusia a independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, în Donbasul ucrainean, a făcut ca intrarea în exploatare a gazoductului să fie nesustenabilă. În cele din urmă, la 1 martie, Nord Stream AG a declarat faliment.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Profeția gigantului petrolier Exxon Mobil: ‘Fiecare maşină nouă vândută în lume va fi electrică până în 2040’

Publicat

in

De

Gigantul petrolier preconizează că, până în 2040, fiecare autoturism nou vândut în lume va fi electric, a declarat directorul general Darren Woods într-un interviu la CNBC, informează Mediafax.

Woods a declarat că Exxon Mobil evaluează modul în care scăderea vânzărilor de benzină ar putea avea un impact asupra activităţii sale. Exxon Mobil este una dintre cele mai mari companii internaţionale de carburant cotate la bursă şi lider în industrie. Site-ul său se laudă că este cel mai mare „rafinator şi comerciant de produse petroliere”, precum şi o companie de produse chimice.

Woods, care şi-a petrecut o parte a carierei sale pe partea de produse chimice a operaţiunilor companiei, spune că produsele chimice vor fi esenţiale pentru a menţine profitabilitatea companiei în timpul tranziţiei către o energie curată. Materialele plastice pe care le produce Exxon Mobil pot fi folosite la fabricarea vehiculelor electrice.

Woods a spus că tranziţia spre maşini exclusiv electrice nu va avea un impact major asupra companiei la care activează: „această schimbare nu va face sau va distruge această afacere sau această industrie, sincer”.

Calculele Exxon Mobil au prezis că cererea de petrol în 2040 va fi echivalentă cu necesarul mondial din 2013 sau 2014. Woods a explicat pentru CNBC că firma era încă profitabilă la acel moment.

În 2021, doar 9% din vânzările de autoturisme au fost vehicule electrice, inclusiv maşinile hibrid plug-in, potrivit companiei de cercetare de piaţă Canalys. Acest număr este în creştere cu 109% faţă de 2020, spune Canalys.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele COSR, mesaj pentru părinţii lui Popovici: Aţi făcut din copilul vostru un portdrapel al României, el a creat un val extraordinar în toată România

Publicat

in

De

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a afirmat, duminică seară, după revenirea în ţară a lui David Popovici de la Campionatul Mondial de nataţie, că sportivul a “creat un val extraordinar”, care speră să nu se oprească, informează News.ro.

“Se cuvine a începe cu felicitări lui David, Robert, Adrian, întregii echipe şi familiei. Aţi făcut un lucru extraordinar cu copilul vostru, aţi făcut din copilul vostru un portdrapel al României, el a creat un val extraordinar în toată România. Sper ca acest val să nu se oprească. Sunt şi alţi sportivi care pot ajunge la această performanţă. David poate deveni cel mai rapid om pe distanţa de 100 de metri din lume, şi asta am auzit-o la Budapesta. Avem datoria să-l ajutăm pe David să realizeze acest obiectiv, să fie cel mai bun sportiv din lume pe distanţa de 100 de metri. Eu îi aştept pe David, pe Robert, pe ceilalţi sportivi în selectul club al campionilor olimpici ai României”, a spus Covaliu.

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie, Camelia Potec, a cerut ca înotătorii români să fie susţinuţi în continuare.

“Maxime felicitări întregii echipe de înot a României. Avem în continuare în competiţie săritori în apă, pe care îmi doresc să îi încurajaţi la fel de mult. Sperăm ca în continuare să-i încurajaţi pe toţi cei din nataţie. Ei merită toată aprecierea. Mesajul meu pentru dumneavoastră e de a-i susţine şi de acum încolo. Cred că mai sunt multe lucruri de rezolvat, începând de mâine trebuie să sne aşezăm la masă şi să discutăm. (…) Felicitări, dragi părinţi. Sunteţi minunaţi. Bravo şi sănătate multă. Felicitări David, felicitări Adrian, felicitări întregii echipe. Astăzi e o zi de sărbătoare şi de mâine se începe pregătirea pentru următoatrele competiţii”, a spus Potec.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend