Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Rusia e pe cale să piardă războiul din Ucraina! Forțele armate ale lui Vladimir Putin nu mai controlează întreaga regiune Lugansk. Oficial ucrainean: ‘Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori’

Publicat

in

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul deplin” al Bilohorivka.

Este o suburbie a Lysychansk. În curând îi vom îndepărta pe acești nenorociți de acolo cu o mătură. Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de invadatori”, spune oficialul ucrainean, relatează The Guardian, citează b1tv.ro.

Imaginile distribuite pe Telegram arată soldați ucraineni patrulând pe o stradă în ruine.

Forțele ruse ocupaseră întreaga regiune Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o bătălie lungă și grea, statul major al forțelor ucrainene a dispus retragerea din orașele Severodonețk și Lysychansk.

În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au pus în operă o contraofensivă fulminantă, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând trupele ruse să se retragă într-o manieră dezordonată. Spre comparație, zona recuperată echivalează ca dimensiune cu jumătate din Țara Galilor și se întinde până la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Tot luni au apărut informații neconfirmate că trupele ucrainene înaintează în Lysychansk. Perspectiva Kremlinului de a controla întregul Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Lugansk, este incertă.

În martie, după ce a eșuat în tentativa de a cuceri Kievul, președintele rus Vladimir Putin spunea că obiectivul „operațiunii militare speciale” din Ucraina este cucerirea Donbasului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Antony Blinken: ‘În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. O zi națională foarte fericită’

Publicat

in

De

Secretarul de stat american Antony Blinken urează „La mulţi ani!” României de Ziua Naţională şi subliniază că 2022 este un „an special„, aniversându-se 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România.

În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume. Vizita mea la Bucureşti la începutul acestei săptămâni ilustrează forţa cooperării noastre strânse şi continue în multe aspecte, inclusiv al securităţii, în timp ce rămânem uniţi cu Aliaţii şi cu partenerii noştri ca răspuns la războiul brutal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei„, se arată în mesajul oficialului american, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, conform agerpres.ro.

Blinken le transmite românilor „o zi naţională foarte fericită” şi spune că aşteaptă cu interes ca parteneriatul bilateral să fie „şi mai puternic în anul care urmează„.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Analistul militar Ion Petrescu: ‘Rachetele americane Patriot întăresc defensiva României. Mesajul clar al lui Stoltenberg a fost că NATO este și aici, în România, și se va face ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți Aliații’

Publicat

in

De

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a vorvit despre importanța reuniunii și discursurile liderilor mondiali care au fost prezenți la București.

Capitala României a devenit, timp de două zile, gazda ospitalieră a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, un context în care au sosit, succesiv, la București, atât secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cât și șeful Departamentului Apărării al Statelor Unite, Antony Blinken. Din start fiind vorba de două bile albe, pentru șeful diplomației române.

Oficialul NATO a mulțumit președintelui României, Klaus Iohannis pentru aportul țării noastre la securitatea transatlantică, inclusiv pentru contribuția la grupul de luptă al aliaților din Polonia, pentru dotarea și cu un sistem cheie pentru sistemul de apărare NATO-antirachetă și angajamentul de a mări bugetul apărării la peste 2%. La primirea în NATO, România se angajase să aibă peste 2,5% din  alocațiile bugetare pentru armată, dar n-a fost să fie așa, din rațiuni de politică internă.

Reuniunea șefilor diplomațiilor din statele aliate este un bun prilej, în viziunea lui Jens Stoltenberg, pentru evidențierea importanței strategice a Mării Negre, pentru întreaga Alianță Nord-Atlantică și pentru evaluarea evoluției confruntării militare dintre Ucraina și Rusia.

Sigur că rachetele americane Patriot întăresc defensiva României, precum și avioanele aliate venite, prin rotație, ca să contribuie la efectuarea misiunilor specifice poliției aerienea spus Ion Petrescu.

Acesta a vorbit și despre grupul de luptă multinațional condus de Franța în România, pe care îl consideră o reușită salutară. Totodată, mesajul lui Stoltenberg  de ieri a fost unul clar, în viziunea analistului, NATO este și aici!

În privința grupului de luptă multinațional condus de Franța în România, acesta este o reușită salutară, dar, așa cum a remarcat și președintele țării noastre, trebuie făcuți pașii următori, deoarece la Summitul NATO de la Madrid s-a optat pentru transformarea batalioanelor Alianței din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, în brigăzi cu efective de 4.000-4.500 de oameni, care vor avea adusă și tehnica de luptă potrivită pentru misiunile principial defensive, pe care și le vor asuma.

Mesajul clar al lui Stoltenberg a fost că NATO este și aici, în România, și se va face ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți Aliații. Aceasta fiind linia roșie a Alianței pentru Federația Rusă.

Mesajul cheie al secretarului general al NATO a fost unul fără echivoc. Putin nu poate fi lăsat să câștige războiul din Ucraina, pentru că asta le-ar arăta dictatorilor de pe mapamond că își pot atinge obiectivele recurgând la manu militari”, mai spus Ion Petrescu, conform psnews.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend