Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia: Datoria gospodăriilor a atins un nivel maxim istoric

Publicat

in

Datoria gospodăriilor din Rusia a atins un nivel record în primul trimestru al acestui an, a anunțat marți banca centrală a Rusiei într-un raport, potrivit AFP.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

„Chiar înainte de declanșarea crizei (legată de sancțiunile din cauza ofensivei Rusiei în Ucraina, n.r.), piața creditelor pentru persoane fizice a atins cel mai ridicat nivel de îndatorare a gospodăriilor la nivel macro de la începutul observațiilor”, de 10,6% din venitul disponibil al populației, față de 10,2% în aceeași perioadă din 2021, se arată în raport.

Banca centrală notează că, în contextul deteriorării situației economice și al creșterii costului creditelor în martie anul trecut, când a majorat brusc dobânda cheie, emiterea de noi credite de consum a scăzut totuși.

În perioada martie-aprilie, emiterea de noi credite de consum a scăzut cu 3,4%. Banca nu observă nicio deteriorare semnificativă a calității creditelor acordate persoanelor fizice.

„Cu toate acestea, în martie-aprilie, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ponderii creditelor de consum pentru care nu s-a efectuat următoarea plată”, de la 5,3% la 7,5%, „ceea ce indică o potențială creștere a creditelor neperformante în viitor”, notează banca în raportul său.

În urma primelor sancțiuni după intrarea trupelor rusești în Ucraina, la 24 februarie, banca centrală a majorat drastic rata cheie de la 10% la 20%, înainte de a începe o scădere treptată. În prezent, aceasta se situează la 11%.

Populația rusă riscă să sufere grav din cauza sancțiunilor: inflația (17,8% pe an în aprilie), combinată cu scăderea veniturilor din cauza concedierilor care încep și a recurgerii din ce în ce mai frecvente la munca cu program redus de către fabricile care au nevoie de piese străine, va reduce semnificativ puterea de cumpărare a rușilor, mai ales că aceștia au puține economii.

____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Eugen Tomac, noi dezvăluiri după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

Publicat

in

De

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu noi dezvăluiri după ce Ausdtria a blocat, în Consiliul JAI, aderarea României la Schengen.

„O altă minciună spusă de Cancelarul Nehammer

În urmă cu trei săptămâni, într-o întâlnire cu mai mulți oficiali europeni, am aflat că șansele noastre de intrare în spațiul Schengen sunt foarte mici, în timp ce intrarea Croației era sigură.

Am transmis acest mesaj celor de la guvernare și m-am asigurat că a ajuns la decidenți. Toți mi-au spus că mă agit mai mult decât este cazul și că România va intra sigur în Schengen.

Rolul jucat de Austria

Viena a intrat târziu în acest joc, fapt confirmat chiar de cancelarul Nehammer la întâlnirea pe care am avut-o zilele trecute.

Acesta ne-a spus, foarte senin și pe alocuri chiar ridicol, că a aflat de dosarul extinderii spațiului Schengen abia în noiembrie anul acesta. Aș fi crezut această minciună dacă înainte de a fi cancelar, domnul Nehammer ar fi fost ministru al agriculturii, însă acesta a fost ministru de interne. Prin urmare, cunoaște foarte bine atât problematica migranților, cât și chestiunea extinderii Schengen.

De ce, totuși, Croația, țară prin care trec mult mai mulți imigranți care ajung în Austria și restul Europei a fost susținută, iar noi nu.

De fapt, cui îi convine cel mai mult să nu se mute frontiera Uniunii Europene la Marea Neagră?”, spune Eugen Tomac.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cod galben de vânt în localităţi din trei judeţe, în orele următoare

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează, valabilă în orele următoare în trei judeţe, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în judeţul Caraş-Severin (localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Fârliug, Târnova, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ocna de Fier), judeţul Arad (localitatea Şiria) şi judeţul Bihor (localitatea Şoimi), se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală 60-70 km/h

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend