Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Roșia Montană, în moarte clinică. Minerii au trimis o scrisoare către politicieni

Publicat

in

Membrii Sindicatului Viitorul Mineritului au transmis încă o scrisoare deschisă către politicieni, prin intermediul căreia și-au strigat nemulțumirea, condamnând lipsa de interes a „așa zișilor salvatori” față de Roșia Montană, care odată era o „localitate prosperă”.

„Domnilor guvernanți și politicieni,

La 1884 de ani de la prima atestare, Roșia Montană a intrat în moarte clinică, fără locuri de muncă, fără niciun viitor și cu peste 1000 de șomeri care mor de foame în căutare disperată de muncă în țară sau în străiinăttate. Ne mor părinții, ne pleacă copiii din țară, ne zbatem fără vreo soluție de la cei care au puterea să reporneasă mineritul. Noi chiar nu contăm pentru nimeni în țara asta?

Până acum am scris de nenumărate ori, ne-am strigat suferința în fel și chip, am tras semnale de alarmă. Dar vremea semnalelor de alarmă a trecut. Acum doar constatăm că trăim într-o localitate moartă pe care nici măcar puterea de-a o aniversa nu o mai avem. Comemorăm amintirea unei localități prospere, care trăia cândva foarte bine din minerit.

Pe vremuri sărbătoream cu mândrie Ziua Minerului, acum minerii noștri sunt șomeri, nimic nu ne mai poate bucura, nu mai credem decât în Dumnezeu, căci doar bunul Dumnezeu ne alină durerea.

Mulți ne-au promis că ne ajută să putem munci iar în minerit, dar au fost doar vorbe goale. Singurii care au de lucru sunt activiștii de ocazie, așa-ziși “salvatori” care, sub pretextul ecologiei, fac campanii din finanțări ascunse, ca în România să nu se mai dezvolte nimic. Nu vede nimeni că țara asta nu mai are industrie, că locurile de muncă sunt tot mai puține și că mizeria și disperarea în care trăim e tot mai mare?

O parte dintre localnicii noștri au plecat în străinătate și lucrează ca zilieri fără legătură cu pregătirea lor de mineri, dar sunt măcar mulțumiți că pot să trimită niștte bani acasă la familie. Și, cei mai mulți, numără lunile care au mai rămas din ajutorul de șomaj, caută în zadar de lucru șii se gândesc cu spaimă ce va urma când se va termina șomajul.

Să audă toată lumea vorbele noastre: Roșiia Montană nu va rezista fără minerit, pentru că nicio altă activitate nu ajunge ca să dea de mâncare unei localități întregi. Prezentul nostru e tragic, iar viitor nu mai există pentru noi. Am fi vrut să îmbrăcăm haine de sărbătoare, dar în situația de neputincioasă în care suntem, doar doliul din suflet ne mai rămâne.

Cei care doresc să blocheze mineritul în numele conservării istoriei disprețuiesc tocmai istoria și ignoră faptul că Roșia Montană a intrat în cărțile de istorie datorită mineritului. Noi ne-am născut datorită mineritului și avem credința că vom rezista prin minerit. Și mediul și patrimoniul, toate au nevoie de minerit ca să se poată salva, dar mai ales oamenii!

Dacă cineva mai are un dram de voință și de putere, să dea drumul mineritului, să avem iar ce munci, și vă asigurăm că vom ridica de la pământ zona asta și o vom face iarăși să prospere!

Dumnezeu să ne ajute și Noroc bun!”, a notat Sindicatul Viitorul Mineritului în scrisoarea deschisă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Cumetrii în justiție: Nașul din CSM își deleagă finul șef în DNA, în lipsa vechimii legale

Publicat

in

De

Secția pentru procurori a CSM trebuie să decidă, în ședința de marți, 26 octombrie, cu privire la propunerea de delegare în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA a procurorului Adrian George Matei.

Adrian George Matei este cunoscut pentru că a intrumentat dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Mai recent, Matei a confirmat clasarea unui dosar în care era vizat Dan Barna. Procurorul este finul lui Cristian Ban, membru CSM, omul care face și desface totul în Secția pentru procurori a Consiliului. Astfel, nașul va trebui să decidă delegarea finului în funcția de conducere.

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004, „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Procurorul Adrian George Matei a fost numit în funcție prin decret semnat de președintele Traian Băsescu pe data de 8 februarie 2010. Dacă punem la socoteală și doi ani la Institutul Național al Magistraturii, procurorul are mai puțin de 14 ani vechime. Astfel, delegarea s-ar putea face în ciuda faptului că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru numire. Aceast mod de a delega procurori în funcții nu este nou la DNA. În mai 2020,  procurorul Mihai Prună, fratele fostului ministru al Justiției Raluca Prună, a fost delegat într-o funcție de conducere la DNA în ciuda faptului că avea doar 8 ani vechime.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Ungaria ‘o duce rău de tot cu dictatorul’ Viktor Orban: A început producţia de masă a automobilelor electrice Mercedes

Publicat

in

De

Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric din această ţară, a declarat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI.

Cu prilejul unui eveniment care a marcat debutul producţiei de serie a modelului electric Mercedes EQB SUV la fabrica de la Kecskemet, Szijjarto a subliniat că investiţia de 50 de miliarde de forinţi (1,4 miliarde de euro), susţinută de un grant guvernamental de 15 miliarde de forinţi, reprezintă primul pas dintr-un şir de “reforme revoluţionare” în sectorul producţiei de automobile din Ungaria. Potrivit oficialului citat, graţie acestei investiţii uzina de la Kecskemet va putea păstra 4.400 de locuri de muncă şi va crea alte câteva sute de noi locuri de muncă.

“Ţările care câştigă competiţia pentru investiţii în electromobilitate vor câştiga viitorul”, a spus Peter Szijjarto, scrie agerpres.ro.

Automobilele Mercedes EQB SUV produse la fabrica de la Kecskemet vor fi exportate spre pieţe din întreaga lume, inclusiv China, a informat la rândul său grupul auto german Daimler. Odată cu lansarea în producţie a modelului EQB SUV, fabrica de la Kecskemet va produce toate tipurile de motoare. Producţia va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2022, astfel că pe termen lung această uzină va deveni un pilon important în reţeaua de producţie a Mercedes.

Uzina Daimler de la Kecskemet, 100 de kilometri sud-est de Budapesta, a început producţia comercială a modelului B class în luna martie 2012. În 2013, această uzină a început să producă şi modelul CLA coupe iar din 2015 şi modelul CLA Shooting Brake. Divizia din Ungaria a Mercedes-Benz asigură aproximativ 4.000 de locuri de muncă şi se bazează pe 32 de furnizori locali.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend