Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Romica Jurcă: Soarele nu a mai apărut în București din cauza unei inversiuni termice

Publicat

in


Soarele nu a mai apărut în București, dar și în celelalte orașe din sudul și estul României de o lună din cauza unei inversiuni termice, explică meteorologul Romica Jurcă, pe blogul ”The Guide” al jurnalistului Mihai Jurcă.

”Dinspre Marea Mediterană a pătruns aer cald – la înălțime, iar dinspre Câmpia Rusă, strict, în apropierea suprafeței solului, aer rece, pe lângă rama exterioară a Carpaților Orientali și dinspre Buzău și Râmnicu Sărat, înspre Câmpia Română și cea mai mare parte a Olteniei. Este o situație de inversiune termică, ce rezultă și din diferențele termice, notabile, de la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă și duminică, 6…7 decembrie, la Sinaia și Predeal erau 7…9 grade, la București, Giurgiu și Craiova, în jur de 1 grad, iar în Dealurile de Vest și în Maramureș, 12…14 grade la amiază”, explică meteorologul.

Potrivit acestuia și umiditatea din aer a crescut din motive de ploi și burnițe, precum și din cauza ninsorilor de la începutul lui decembrie.

Jurcă explică că un vânt mai alert dinspre vest sper est ar putea disipa norii.

”În situația dată, când aerul rece, mai greu, nu se poate ridica în atmosferă, iar cel cald, mai ușor, nu poate coborî spre pământ, se formează ceață persistentă sau „ceață înaltă”, respectiv nori cu plafon inferior scăzut, de tip stratiform, adică acea pânză continuă ce persistă de aproape o lună”, arată Mihai Jurcă.

Conform acestuia, de-a lungul timpului au mai existat astfel de situații. Astfel, Bucureștiul a mai fost privat de soare între 29 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013, 6-19 februarie 2013 și 20 februarie – 10 martie 2014.

Situații similare ar fi fost și în anii 1982, 1986 și 1987.

În anul 2003, au fost temperaturi scăzute și intervale lungi fără soare, până pe data de 27 aprilie, aminește Romica Jurcă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia trage un semnal de alarmă și avertizează: Combatanți ai Statului Islamic vin din Libia și Siria în Afganistan. Are loc un exod masiv de populație

Publicat

in

De

Combatanţi ai grupării teroriste Stat Islamic (SI) pătrund “în mod activ” în Afganistan dinspre Libia şi Siria, după ieşirea trupelor internaţionale din această ţară central-asiatică, a declarat miercuri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, informează EFE.

“Desigur, avem mari speranţe că se va ajunge la un anumit consens şi la reconciliere interetnică în Afganistan. Dar în acelaşi timp vedem cât de activ intră aici unităţi ale SI din diverse regiuni, inclusiv din Siria şi Libia”, a afirmat Şoigu, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Şoigu a atras atenţia că situaţia din Afganistan “se deteriorează rapid” şi scapă practic de sub controlul autorităţilor de la Kabul după ofensiva talibanilor în mare parte din teritoriu.

Ministrul apărării rus a susţinut că are loc “un exod masiv” de afgani către Tadjikistan şi Uzbekistan şi că este îngrijorătoare “în mod special consolidarea poziţiilor SI şi ale altor organizaţii teroriste internaţionale, ceea ce a dus la o creştere a ameninţării la adresa ţărilor vecine”. “Din acest motiv trebuie să recunoaştem că misiunea SUA şi a NATO în Afganistan a dat greş”, a afirmat el.

“Retragerea grăbită” a contingentelor străine a provocat o creştere bruscă a tensiunii politico-militare şi a ostilităţilor, a mai apreciat ministrul rus, citat de agenţia Interfax. “Totodată, americanii sunt mai preocupaţi de posibilitatea creării de noi rute de tranzit şi de structuri logistice în statele din Asia Centrală, de desfăşurarea bazelor şi instalaţiilor lor militare. Credem că aceasta nu va duce la nimic bun, ci doar poate duce la o prezenţă pe termen lung a Alianţei (Nord-Atlantice) în regiune şi la instabilitate suplimentară”, a insistat Şoigu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

OMV Petrom avertizează Guvernul Cîțu: Vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră

Publicat

in

De

Dacă Legea offshore nu va fi modificată în acest an, vom pierde ultimul tren pentru gazele din Marea Neagră, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se aşteaptă ca Legea offshore să fie modificată până la finele anului, conform declaraţiilor publice ale autorităţilor, şi nu are informaţii suplimentare.

“Ştiu ce ştiţi şi voi, că ministrul Energiei a spus că Legea offshore va fi modificată în acest an. A devenit foarte crucial ca acest lucru să se facă anul acesta. De ce? Pentru că tranziţia energetică are nevoie de gaz şi riscăm să pierdem ultimul tren, deci trebuie să ne mişcăm. Şi ştim că acest proiect este important pentru România”, a spus şefa Petrom.

Investiţia în acest proiect este condiţionată de existenţa unui cadru fiscal stabil, întrucât este vorba de miliarde, consideră Verchere.

Tot miercuri, la Viena, Rainer Seele, director general al OMV, a afirmat că proiectul Neptun din Marea Neagră “este mai important ca niciodată” pentru perspectivele viitoare ale Petrom.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

O decizie finală de investiţii cu privire la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2022.

“OMV va face tot ceea ce stă în puterea sa pentru a se asigura că acest proiect este unul de succes”, a spus miercuri Rainer Seele, adăugând că şi Guvernul României trebuie să asigure cadrul necesar pentru această investiţie.

Cu privire la acest aspect, Rainer Seele este optimist şi vede că există conştientizarea necesară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend