Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Românii au petrecut mai puține ore la serviciu în timpul pandemiei

Publicat

in

Numărul orelor efectiv lucrate la locul de muncă principal în Uniunea Europeană a scăzut anul trecut cu 12% comparativ cu 2019, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Numărul orelor lucrate a scăzut cu aproape 10% în România.

Această scădere poate fi explicată prin măsurile luate ca răspuns la pandemia de coronavirus (COVID-19), în urma cărora mulţi angajaţi au alternat între perioadele de muncă şi perioadele de absenţă de la muncă, astfel încât mai mulţi oameni au lucrat mai puţine ore decât de obicei şi au lipsit de la locurile lor de muncă, precizează Eurostat.

La nivel naţional, a existat un declin al numărului de ore lucrate în toate statele membre UE.

Cea mai severă scădere a fost în Grecia (minus 19,7%), Spania (minus 19,5%), Portugalia şi Italia (ambele cu minus 19%).

Statele UE unde s-au înregistrat reduceri de sub 10% a numărului de ore lucrate au fost: Letonia, Bulgaria, România, Malta, Estonia, Ungaria, Suedia şi Polonia.

Ţările UE unde au fost puţine schimbări în privinţa orelor lucrate (cu o reducere de sub 5%) au fost: Finlanda (minus 4,4%), Danemarca şi Luxemburg (ambele cu minus 4,1%) şi Olanda (minus 3,2%).

La nivelul UE, 26,9 milioane de persoane angajate au lucrat mai puţin decât programul lor normal de muncă în 2020, comparativ cu 24,4 milioane de persoane angajate care au lucrat mai puţin decât programul lor normal de muncă în 2019.

Reducerea numărului de ore lucrate în 2020 a fost cauzată, în principal, de concedierile temporare: numărul disponibilizărilor temporare a crescut de la 0,5 milioane în 2019 la 3,9 milioane în 2020. În plus, 5,8 milioane milioane de persoane au lucrat mai puţin decât programul lor normal de muncă din alte motive (concediu pentru creşterea copilului şi concediu special cu plată, educaţie şi formare profesională), în 2020, în creştere de la 4,7 milioane în 2019.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Doi ierarhi români îl au ca ocrotitor pe Sf. Cuv. Siluan Athonitul

Publicat

in

De

Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei și Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei sunt cei doi ierarhi români care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sf. Cuv. Siluan Athonitul, cinstit în 24 septembrie.

Episcopul Siluan al Ungariei s-a născut în 16 septembrie 1971 în localitatea Lipova din județul Arad, din părinții Constantin și Joița, la botez primind numele Cristian Constantin. Școala primară a urmat-o în satul natal Chelmac (județul Arad), între anii 1978-1982. A continuat cu gimnaziul, la Școala Generală din comuna Conop (1982-1982) și cu Liceul Industrial Nr. 2 din Arad, la secția de electrotehnică (1986-1990).

Între anii 1990-1994 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 1994, prezentând lucrarea de licenţă cu titlul: „Rugăciunea lui Iisus în tradiţie isihastă”, la catedra de spiritualitate a acestei facultăţi, informează Basilica.ro.

Din septembrie 1994 şi până în iulie 1995 a efectuat un stagiu de pregătire spirituală în Franţa, în cadrul comunităţii „Le Verbe de Vie” din Aubazine, unde şi-a îmbogăţit şi nivelul de cunoaştere al limbii franceze. Cu acest prilej a participat la viaţa liturgică a mânăstirii ortodoxe cu hramul „Schimbarea la Faţă” de lângă Terasson.

La 11 august 1995 a fost tuns în monahism la mânăstirea Hodoş-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Seviciu, naş de călugărie fiindu-i Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală.

În data de 13 august 1995 a fost hirotonit ierodiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, iar la 13 decembrie 1995 a fost hirotonit ieromonah şi hirotesit duhovnic de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei. Din septembrie 1995, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Aradului a slujit ca ierodiacon, iar mai apoi ca ieromonah şi duhovnic la mânăstirea de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Arad-Gai.

Între anii 1997-1998 a urmat cursuri de însuşire a limbii greceşti moderne, după care a continuat cu studii de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Atena (1998-2002), unde, sub îndrumarea Profesorului Gheorghe Patronos, a ales lucrarea cu tema „Legea Vechiului Testament în Predica de pe Munte a Domnului, în Sfânta Evanghelie după Matei (capitolele 5-7)”, la catedra de Noul Testament a facultăţii.

Din luna februarie a anului 1999 s-a transferat la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, continuând în paralel slujirea în cadrul acestei episcopii cu studiile din Grecia.

La cererea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în şedinţa sa din 22-23 iulie 1999 i-a acordat rangul de protosinghel, fiind numit prin decizie chiriarhală şi eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula. În 7 august 1999 a fost hirotesit întru protosinghel de Ierarhul Giulei.

Ca urmare a dorinţei Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie de înfiinţare a unui schit ortodox românesc în localitatea Körösszakál (Săcalul de Criş) din judeţul Bihorul Unguresc, a fost numit egumen al acestui schit cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în data de 6 aprilie 2002.

În şedinţa din 22 ianuarie 2003 a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, la propunerea Chiriarhului Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, schitul de la Săcal a fost ridicat la statut de mânăstire, iar instalarea ca stareţ al mânăstirii a avut loc la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită la Săcal de către Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie în 28 februarie 2003.

Tot la solicitarea Ierarhului Giulei i-a fost acordat rangul de arhimandrit la şedinţa Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003, precum şi distincţia Crucea Patriarhală, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, iar hirotesia întru arhimandrit a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie la 20 aprilie 2003.

Din data de 24 ianuarie 2003 i s-a încredinţat şi ascultarea de Consilier administrativ-cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În 11 martie 2007 Colegiul Electoral al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria l-a ales în funcţia de episcop al acestei eparhii, alegere care a fost validată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 21 iunie 2007.

În data de 8 iulie 2007 a fost hirotonit şi instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului.

Episcopul Siluan al Italiei s-a născut în 05 martie 1970, la Gura Râului, judeţul Sibiu, fiind al IV-lea din cei 6 copii ai Preotului Gheorghe Șpan și Preotesei Emilia Șpan.

În 1988a absolvit Liceul de Matematică-Fizică Gheorghe Lazăr din Sibiu. În perioada 1989 – 1993 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, iar mai apoi cursurile doctorale (1994 – 1998) la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris.

În ziua de 21 ianuarie 1994 este hirotonit diacon pe seama capelei Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar mai apoi pe seama aceleiaşi capele, în data de 6 martie 1994, este hirotonit preot celib. În perioada 1994 – 2001 a deservit ca preot slujitor şi duhovnic Mănăstirea de maici Acoperământul Maicii Domnului de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa.

În anul 1999 este transferat canonic din Arhiepiscopia Sibiului în Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale și Meridionale de la Paris şi este numit preot paroh al Parohiei Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva din Paris. În data de 21 iunie 2001 este tuns în monahism.

Duminică, 21 octombrie 2001, este hirotonit Episcop în Biserica Sfântul Iosif a Parohiei ortodoxe române din Bordeaux.

În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales drept cel dintâi Episcop Ortodox Român al Italiei, fiind întronizat în 8 mai 2008.

Foto credit: Basilica.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Mesaj din tabăra Cîțu: Ieșiți din cabină, cu buletinul deschis și îl arătați lui Septimiu

Publicat

in

De

Sunt acuzații de fraudă la Congresul PNL. Se pare că liderul senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu, a trimis un mesaj către delegații din organizația sa pentru a fi sigur că aceștia vor vota cum li s-a spus.

Astfel, delegații trebuie să iasă cu buletinul deschis și să-l arate discret pentru a arăta că au votat Florin Cîțu.

Iată mesajul intrat în posesia STIRIPESURSE.RO.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend