Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Românii au cucerit Spania: Sunt cei mai numeroși migranți, cu aproape 1.100.000 de persoane înregistrate oficial

Publicat

in

Cu 1.079.726 de persoane înregistrate oficial, românii au devenit cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă cu rezidenţă în Regatul Spaniei. Datele au fost făcute publice săptămâna trecută de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.

Potrivit unor surse diplomatice consultate de G4Media.ro, numărul românilor ar putea fi mult mai mare decât cifrele oficiale.

Pe locul 2 se situează marocanii cu 811.530, iar pe locul al treilea britanicii cu 381.448 persoane, scrie Basilica.ro.

content-image

Potrivit tabelului statistic prezentat, populația românească din Spania a crescut față de anul precedent cu 0,9%, a avut o vârstă medie de 38 de ani, iar ponderea populație feminine a fost de 47%.

Institutul Naţional de statistică estima, la 1 iulie 2020, populaţia Spaniei la 47.351.567 de persoane.

Pentru a veni în sprijinul românilor din Spania, Patriarhia Română a înfiinţat în anul 2007 Episcopia Spaniei şi Portugaliei.

Spania este a doua cea mai mare țară din Europa de Vest și Uniunea Europeană

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei are în componență 13 protopopiate:

 1. Protopopiatul Madrid Est: Protopop: Pr. George Ovidiu Cimpoca
 2. Protopopiatul Madrid Sud: Protopop: Pr. Mihail Cristian Deac
 3. Protopopiatul Madrid Nord: Protopop: Pr. Ilie Tabarcia
 4. Protopopiatul de Catalunya: Protopop: Pr. Vasile Băltărețu
 5. Protopopiatul Castilla la Mancha: Protopop: Pr. Cristian Lucian Suciu
 6. Protopopiatul de Castellon: Protopop: Pr. Aurelian Gheorghe Stoica
 7. Protopopiatul de Asturias: Protopop: Pr. Nicolae Florin Goia
 8. Protopopiatul Vitoria Gasteiz: Protopop: Pr. Andrei Turea
 9. Protopopiatul de Sevilla: Protopop: Pr. Ioan Poștoi
 10. Protopopiatul de Levante: Protopop: Pr. Nicolae Cristian Toderici
 11. Protopopiatul de Aragon: Protopop: Pr. Daniel Ovidiu Șimon
 12. Protopopiatul de Portugalia: Protopop: Pr. Marius Viorel Pop
 13. Protopopiatul Misionar al Insulelor Canare: Coordonat de Centrul Eparhial

137 PAROHII

Conform ultimelor statistici oficiale, din cadrul eparhiei fac parte 137 parohii, 22 filii şi 4 mănăstiri (1 mănăstire de călugări și 3 mănăstiri de călugărițe), în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 137 clerici (135 preoţi şi 2 diaconi).

ANUL DIASPOREI

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.

Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

VIDEO| Atac fără precedent cu tentă rasială împotriva românilor din Serbia

Publicat

in

De

Dragoslav Bokan, liderul grupului paramilitar Vulturii Albi în timpul războaielor din anii 1990, i-a numit pe lidera opoziției de origine română Marinika Tepic și pe românii care trăiesc în Serbia “inamici”.

Ambasada României la Belgrad a condamnat marți discursul de ură îndreptat împotriva minorității naționale române din Serbia, exprimat de un fost lider paramilitar la postul pro-regim TV Pink, informează rs.n1info.com

“Ambasada României la Belgrad condamnă aspru discursul de ură îndreptat împotriva minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la acea minoritate în context politic și propagarea de știri false despre românii care sunt cetățeni ai Serbiei, declarându-le că sunt dușmani naționali. Afirmații ca acestea încalcă principiul conviețuirii și contribuțiile minorității române la bogățiile culturale și la dezvoltarea socială și economică a statului sârb”, se arată în comunicat.

Acesta a avertizat că declarații precum cea a lui Bokan ar putea pune în pericol relațiile de prietenie dintre România și Serbia. Ambasada și-a exprimat, de asemenea, regretul că un post de televiziune cu acoperire națională a difuzat declarația fără a condamna atacul asupra Marinikăi Tepic din cauza originii sale etnice.

De asemenea, CNMNRS condamnă cu fermitate limbajul urii, relatează rtv.rs.

Consiliul Național al Minorității Naționale Române condamnă cu fermitate limbajul urii de orice fel, în special cel a lui Dragoslav Bokan la Televiziunea Pink împotriva poporului român, declarații pe care le considerăm inadmisibile.

„De-a lungul istoriei, poporul român s-a dovedit a fi alături de poporul sârb, legându-ne de un destin comun în vremuri grele, care ne-a apropiat și ne ține și în continuare împreună. Respectăm pluralismul politic și dreptul fiecăruia la opinia și apartenența sa politică, dar aceasta nu trebuie să fie raportat la întreaga națiune și mai ales să nu fie pus în contextul prezentat în emisiunea menționată”, se evidențiază în comunicatul CNMNRS.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Vladimir Putin, decis să pună la pământ orice rețea de socializare care nu se conformează controlului și directivelor de stat

Publicat

in

De

Un tribunal din Moscova a amendat luni Google cu 3 milioane de ruble (400.386 de dolari) pentru că nu a şters conţinutul considerat ilegal, în cadrul unei dispute mai largi cu gigantul american din sectorul tehnologiei, transmite Reuters, scrie news.ro.

Autoritatea de reglementare din sectorul tehnologiei, Roskomnadzor, a anunţat tot luni că Rusia va continua să încetinească funcţionarea Twitter pe dispozitivele mobile până când va fi şters tot conţinutul considerat ilegal.

În cazul Google, Rusia a avertizat în octombrie că va amenda Google cu un procentaj din cifra sa de afaceri obţinută pe teritorul său, pentru eşecul repetat de a şterge conţunutul interzis din motorul de căutare şi de pe YouTube, aceasta fiind cea mai fermă măsură de până acum luată împotriva unei companii străine de tehnologie.

Google, care a anunţat luna trecută că a plătit amenzi de peste 32 de milioane de ruble, nu a răspuns imediat unei solicitări de comantarii.

Twitter a fost supusă unei încetiniri punitive a serviciului său din luna martie, pentru postări cu conţinut de pornografie infantilă, informaţii despre consumul de droguri sau apeluri pentru sinuciderea unor minori, a arătat Roskomnadzor.

Twitter, care nu a comentat imediat anunţul de luni al Roskomnadzor, neagă că ar permite ca platforma să să fie folosită pentru a promova comportamente incorecte. Compania afirmă că are o politică de toleranţă zero pentru exploatarea sexuală a copiilor şi că interzice promovarea sinuciderii sau a autovătămării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend