Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România va primi 2,2 miliarde de euro din fondurile UE de coeziune, bani ce vor fi folosiți și pentru compensarea prețurilor la energie

Publicat

in

​Premierul Ciucă a salutat miercuri decizia luată cu o zi în urmă de Comisia Europeană de a disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, respectiv 40 miliarde de euro la nivelul întregii UE, pentru sprijin în criza energetică, pentru asigurarea de capital de lucru, IMM-uri și pentru susținerea cetățenilor vulnerabili.

Prețul energiei electrice, tot mai ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

Prezent la ședința de Guvern, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, a spus că România va primi 2,2 miliarde de euro din totalul de 40 miliarde de euro și a dat detalii despre măsurile care pot fi acordate.

Boloș a spus că banii vor putea fi folosiți pentru a sprijini gospodariile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețurilor la energie. A doua măsură posibilă este pentru granturi pentru capital de lucru, care se vor acorda IMM-urilor pe modelul granturilor din pandemie și a treia măsură este referitoare la ocupare și creare de locuri de muncă.

Premierul Ciucă a mai precizat că toate aceste măsuri vor fi transpuse într-o procedură tehnică care se va stabili la nivel interministerial, posibil în termen de 2 săptămâni, după ce autoritățile vor vedea și celelalte detalii stabilite la nivelul Comisiei Europene.

Noi propuneri la Bruxelles pentru a combate prețurile mari la energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării

Comisia Europeană a propus un nou regulament de urgență pentru a aborda prețurile mari ale gazelor în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.

Aceasta se va realiza prin achiziții în comun de gaze, mecanisme de limitare a prețurilor la bursa de gaze TTF, noi măsuri privind utilizarea transparentă a infrastructurii și exercitarea solidarității între statele membre, precum și prin eforturi continue de reducere a cererii de gaze. Regulamentul conține următoarele patru elemente principale:

  • Agregarea cererii și achizițiile în comun de gaze la nivelul UE pentru a negocia prețuri mai bune și pentru a reduce riscul ca statele membre să oferteze în dauna altor state membre pe piața mondială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării întregii UE;
  • Avansarea lucrărilor de creare a unei noi referințe pentru prețul GNL până în martie 2023; și, pe termen scurt, propunerea unui mecanism de corecție a prețurilor pentru a stabili o limită dinamică a prețurilor în cadrul tranzacțiilor de la bursa de gaze TTF, precum și a unui collar sau a unui interval temporar pentru a preveni creșteri extrem de bruște ale prețurilor pe piețele instrumentelor financiare derivate;
  • Norme vizând solidaritatea implicită între statele membre în cazul unor deficite de aprovizionare, extinzând obligația de solidaritate la statele membre care nu au o conexiune directă prin conducte pentru a implica și statele care dețin instalații pentru GNL; și o propunere de creare a unui mecanism de alocare a gazelor pentru statele membre afectate de o situație de urgență în materie de aprovizionare cu gaze la nivel regional sau la nivelul Uniunii.

În combinație cu măsurile deja convenite privind reducerea cererii de gaze și de energie electrică, stocarea gazelor și redistribuirea profiturilor exagerate din sectorul energetic, aceste noi măsuri vor îmbunătăți stabilitatea pe piețele europene ale gazelor naturale în această iarnă și în viitor.

Măsurile vor ajuta și la atenuarea suplimentară a presiunii asupra prețurilor resimțită de cetățenii și industria din Europa, asigurând totodată securitatea aprovizionării și o piață internă funcțională. Comisia își va continua activitatea în alte domenii, inclusiv revizuirea, mai târziu în cursul acestei luni, a Cadrului temporar pentru ajutoare de stat în situații de criză, precum și dezvoltarea în continuare a unor modalități de limitare a impactului prețurilor mari ale gazelor asupra prețurilor energiei electrice.

În plus, Comisia va efectua o evaluare a nevoilor în contextul REPowerEU pentru a accelera tranziția către o energie curată și pentru a evita fragmentarea pieței unice, cu scopul de a face propuneri de sporire a capacității financiare a UE pentru REPowerEU. Comisia propune, de asemenea, o utilizare flexibilă și țintită a fondurilor politicii de coeziune pentru a aborda impactul actualei crize energetice asupra cetățenilor și întreprinderilor, utilizând până la 10% din alocarea națională totală pentru perioada 2014 – 2020, în valoare de aproape 40 miliarde euro.

Sursa foto: Dreamstime.com.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

A venit Rege şi a plecat Legendă. Marele atacant Zlatan Ibrahimovici şi-a anunţat retragerea din fotbal / VIDEO

Publicat

in

Atacantul lui AC Milan, Zlatan Ibrahimovic, a anunțat că se retrage din fotbal la vârsta de 41 de ani. Decizia a fost anunțată după ultimul meci al clubului său din Serie A.

Atacantul lui AC Milan a dezvăluit că a decis să își încheie cariera de fotbalist pe terenul de pe San Siro.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Rusia susține că a respins o ofensivă majoră ucraineană în Donbas

Publicat

in

Armata rusă a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP.

Regiunile Lugansk și Donețk formează DonbasulFoto: Vyacheslav Lopatin / Alamy / Alamy / Profimedia

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a precizat ministerul rus al Apărării.

La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat departamentul militar.

Un video postat de minister pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse.

Potrivit Reuters, ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucrainen şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule bllindate.

Autorităţile ucrainene încă nu au vorbit despre ceeaa ce susţine Rusia că s-a întâmplat.

Kievul spune de câteva luni că pregăteşte o mare contraofensivă. (news.ro)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend