Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

România sancționează Federația Rusă! Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care interzice achiziția și utilizarea serviciilor software antivirus din Rusia

Publicat

in

În contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, România a luat decizia interzicerii achiziționării şi utilizării de către autoritățile şi instituțiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Rusia.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic şi instituţional general şi necesar în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă.

„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic”, arată expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform iniţiativei legislative,„prezenta lege se aplică tuturor reţelelor şi sistemelor informatice care gestionează informaţii clasificate, deţinute de persoane juridice de drept public şi privat aflate pe teritoriul României, cu excepţia celor deţinute de autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la alin.(6)” şi anume autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii proprii în domeniul securităţii naţionale, în domeniul securităţii cibernetice, apărării naţionale şi ordinii publice.
Această lege are scopul de a preveni şi contracara „ameninţările cibernetice derulate de actori statali şi non-statali asupra infrastructurilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei cu valenţe critice pentru securitatea naţională”.

Potriivit sursei citate, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personal anume desemnat din cadrul MCID şi al Autorităţii pentru Digitalizarea României, prin ordin al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ce se întâmplă cu piața asigurărilor? Ministrul Adrian Câciu: ‘Este o măsură cu care să venim pe o perioadă de șase luni pentru a proteja consumatorii’

Publicat

in

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a precizat că Executivul va aproba cel mai târziu săptămâna viitoare hotărârea cu privire la asigurări.

Ministrul de Finanţe a fost întrebat dacă este o măsură sustenabilă cea propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca toate companiile de asigurări să revină la preţurile din martie 2022.

Guvernul este pus în situaţia de a lua o măsură pentru a proteja consumatorii”

„Este o măsură cu care să venim pe o perioadă de şase luni, aşa înţeleg, pentru a proteja consumatorii. Astăzi a venit proiectul, eu am fost într-o şedinţă, acum înţeleg că a venit proiectul de la ASF. Detaliile vi le pot da de mâine încolo. Răspunsurile trebuie să le dea totuşi cei de la ASF. Guvernul este pus în situaţia de a lua o măsură pentru a proteja consumatorii. (…)

ASF trebuie să vină cu un plan de acţiune”

Nu va fi ordonanţă, va fi hotărâre de Guvern şi eu cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern. (…) Hotărârea de Guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă de timp în care ASF trebuie să vină cu un plan de acţiune, astfel încât la finalul acestei intervenţii piaţa să funcţioneze în beneficiul consumatorului”, a spus Câciu.

El a adăugat că intervenţia Guvernului trebuie însoţită de un plan de acţiuni al Autorităţii de Supraveghere Financiară pe care să îl înainteze Parlamentului, pentru întărirea legislaţiei în materie de asigurări, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ieșire de ultim moment a ministrului Muncii, Marius Budăi: ‘Aș renunța la egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei’

Publicat

in

Ministrul Marius Budăi afirmă că el ar dori renunţarea la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, însă acest aspect apare în Planul Național de Redresare și Rezileință (PNRR) şi trebuie respectat, conform Antena3.ro.

Egalizarea vârstei de pensionare, ce am scris noi în PNRR, rămâne şi va fi în lege. Vom discuta acest aspect când ajungem să discutăm reforma pensiilor la Bruxelles. 

Eu, din punctul meu de vedere, aş scoate acest aspect, aş renunţa.

Vom discuta la Bruxelles şi vedem atunci. Nu susţin aşa ceva, întreg PSD nu susţine aşa ceva”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul a confirmat, în schimb, că PSD susţine un bonus pentru persoanele care îşi doresc să lucreze până la 70 de ani, deşi nici cu această propunere nu este de acord.

PSD nu va susţine majorarea vârstei de pensionare şi nici egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei„, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

În prezent, bărbaţii se pensionează la 65 de ani, femeile la vârsta de 62 de ani, iar vârsta celor din urmă urmează să se egalizeze.

În cazul femeilor, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. În 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend