Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

România, printre codașele Europei la rata de vaccinare / Ce constrângeri sau stimulente oferă alte țări și care e situația de la noi

Publicat

in

România se află în top 5 state europene cu cea mai mică rată a populației vaccinate (atât cu prima cât și cu a doua doză), rezultă din datele publicate de platforma Our World in Data. Avem circa 27% din populație vaccinată, la egalitate cu Albania, dar la peste 10 puncte procentuale distanță de Bulgaria, Moldova și Palestina.

Cel mai bine plasat în clasament este statul portughez, unde peste 80% din populație s-a vaccinat. În grupul statelor cu rata a vaccinării de peste 70% mai întâlnim Spania, Danemarca, Irlanda, Belgia, UK, Norvegia, Franța și Olanda.

Pentru a stimula rata de vaccinare , mai multe state au trecut fie la amenințări, fie la recompense.

În Atena, un vaccin Covid-19 îți aduce 150 de euro. Începând de la jumătatea lunii iulie, toţi vaccinaţii cu vârste sub 26 de ani vor primi un bonus de 150 de euro. Premiul va fi plătit după primul vaccin sub formă de voucher digital, care va putea fi folosit pentru plata unor bielete de călătorie cu trenul, vaporul sau avionul, pentru cazare în staţiunile de vacanţă sau bilete de intrare la concert sau muzeu. Dar, dacă nu te vaccinezi, ți se pregătește și altceva!

În Praga, s-ar putea să câștigi un iPhone. În alte țări însă, dacă nu te vaccinezi, riști să rămâi fără job, scrie Bloomberg.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a promis o „vară a mobilizării” pentru vaccinare, cu obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății.

Având în vedere că varianta Delta se răspândește rapid, unii lideri consideră că este nevoie de pași mai fermi pentru a depăși o pandemie care a ucis mai mult de patru milioane de oameni din întreaga lume și a devastat financiar și psihologic mult mai mulți.

„Nu avem nicio intenție de a merge pe drumul pe care Franța l-a sugerat”, a declarat recent cancelarul german Angela Merkel. „Nu cred că putem câștiga încrederea cuiva schimbându-ne promisiunea anterioară: fără vaccinări obligatorii”.

În întreaga UE, aproximativ 64% din populație este vaccinată.

În Germania, institutul de sănătate publică RKI a estimat că 85% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 59 de ani ar trebui să fie vaccinate pentru a obține așa-numita imunitate de turmă, aceasta obținându-se și odată cu vaccinarea a 90% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.

În Franța, permisele de sănătate care dovedesc testarea sau imunizarea vor fi obligatorii și pentru teatru, cinematografe, locuri de sport sau festivaluri cu un public de peste 50 de persoane. Legea a fost extinsă și pentru accesul în restaurante din august.

În Italia, vaccinurile anti- Covid sunt obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății din luna mai. Aproximativ 68% dintre italienisunt favorabili ideii ca doar persoanele complet vaccinate să aibă acces la restaurante, hoteluri, cinematografe, trenuri și avioane, potrivit unui sondaj Euromedia Research publicat în ziarul La Stampa. Același procentaj de italieni ar sprijini suspendarea din sistem a personalului medical care nu este complet vaccinat până la jumătatea lunii septembrie.

Alte țări, inclusiv Irlanda, leagă, de asemenea, accesul la restaurant de vaccinare. Vicepremierul Leo Varadkar a recunoscut că planul este „imperfect”, dar este cea mai bună opțiune disponibilă.

În România, stimulentele ar putea consta în tichete de msă de 100 de lei pentru fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă – câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson – dar și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează a fost publicat astăzi în dezbatere publică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

În epoca modernă reapare holera: peste 7000 de cazuri, în ultimele luni

Publicat

in

De

O sută patruzeci de persoane au murit de holeră, din octombrie 2021, în Camerun, unde au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri de la reapariţia acestei boli, a anunţat, miercuri, prim-ministrul, Joseph Dion Ngut, potrivit Le Figaro.

Holera, o boală diareică acută, de care se poate muri în câteva ore în lipsa tratamentului, reapare periodic în Camerun, o ţară din Africa Centrală cu o populaţie de peste 25 de milioane de locuitori.

”Situaţia epidemiologică actualizată arată, din octombrie 2021, un total de 7.287 de cazuri notificate, inclusiv 140 de decese”, a scris Joseph Dion Ngute într-un comunicat de presă.

O evaluare anterioară a fost în martie de 62 de morţi cu aproape 2.100 de cazuri.

”Trei regiuni continuă să înregistreze noi pacienţi”, a adăugat prim-ministrul, precizând că aceste regiuni sunt Litoralul, cu capitala Douala, capitala economică, Vestul şi Sud-Vestul anglofon.

O campanie de vaccinare este planificată pentru începutul lunii iunie în ţară, a anunţat guvernul. 

Revenirea anterioară a holerei a ucis 66 de persoane în Camerun, între ianuarie şi august 2020.

La începutul anului 2021, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că au existat 1,3 până la 4 milioane de cazuri de holeră în fiecare an şi 21.000 până la 143.000 de decese din această cauză, la nivel mondial. 

”Vaccinurile orale sigure împotriva holerei ar trebui utilizate împreună cu alimentarea cu apă şi canalizare îmbunătăţite pentru a limita focarele de holeră şi pentru a promova prevenirea în zonele cunoscute a fi expuse riscului ridicat”, potrivit organizaţiei ONU.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

India nu are planuri imediate de a ridica interdicţia privind exporturile de grâu

Publicat

in

De

India nu are planuri imediate de a ridica interdicţia privind exporturile de grâu, dar va continua să respecte acordurile care sunt încheiate direct cu alte guverne, a declarat ministrul Comerţului, Piyush Goyal pentru Reuters, potrivit news.ro

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Al doilea cel mai mare producător de grâu din lume a interzis vânzările private de cereale în străinătate pe 14 mai, după ce un val de căldură a redus producţia şi preţurile interne au atins un nivel record.

Preţurile globale ale grâului au crescut după decizie.

„În prezent, există instabilitate în lume, dacă ar fi să facem asta (să ridicăm interdicţia), ar ajuta doar comercianţii din piaţa neagră, acaparatorii şi speculatorii. Nici nu va ajuta ţările cu adevărat vulnerabile şi nevoiaşe”, a spus Goyal când a fost întrebat dacă New Delhi avea vreun plan pentru a permite reluarea exporturilor private.

”Cel mai inteligent mod de a face acest lucru este prin intermediul căii de la guvern la guvern, prin care putem oferi grâu la preţuri accesibile celor mai vulnerabili săraci”, a spus el într-un interviu acordat miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Multe ţări importatoare de grâu, inclusiv membre ale naţiunilor G7, au cerut Indiei să-şi reconsidere decizia de a interzice vânzarea de grâu în străinătate.

Secretarul american pentru Agricultură, Tom Vilsack, a declarat luna aceasta că este ”profund îngrijorat” cu privire la interdicţie.

Goyal a mai spus că a fost în contact cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a explica raţiunea din spatele interzicerii exporturilor de grâu din India.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend