Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, printre codașele Europei la rata de vaccinare / Ce constrângeri sau stimulente oferă alte țări și care e situația de la noi

Publicat

in

România se află în top 5 state europene cu cea mai mică rată a populației vaccinate (atât cu prima cât și cu a doua doză), rezultă din datele publicate de platforma Our World in Data. Avem circa 27% din populație vaccinată, la egalitate cu Albania, dar la peste 10 puncte procentuale distanță de Bulgaria, Moldova și Palestina.

Cel mai bine plasat în clasament este statul portughez, unde peste 80% din populație s-a vaccinat. În grupul statelor cu rata a vaccinării de peste 70% mai întâlnim Spania, Danemarca, Irlanda, Belgia, UK, Norvegia, Franța și Olanda.

Pentru a stimula rata de vaccinare , mai multe state au trecut fie la amenințări, fie la recompense.

În Atena, un vaccin Covid-19 îți aduce 150 de euro. Începând de la jumătatea lunii iulie, toţi vaccinaţii cu vârste sub 26 de ani vor primi un bonus de 150 de euro. Premiul va fi plătit după primul vaccin sub formă de voucher digital, care va putea fi folosit pentru plata unor bielete de călătorie cu trenul, vaporul sau avionul, pentru cazare în staţiunile de vacanţă sau bilete de intrare la concert sau muzeu. Dar, dacă nu te vaccinezi, ți se pregătește și altceva!

În Praga, s-ar putea să câștigi un iPhone. În alte țări însă, dacă nu te vaccinezi, riști să rămâi fără job, scrie Bloomberg.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a promis o „vară a mobilizării” pentru vaccinare, cu obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății.

Având în vedere că varianta Delta se răspândește rapid, unii lideri consideră că este nevoie de pași mai fermi pentru a depăși o pandemie care a ucis mai mult de patru milioane de oameni din întreaga lume și a devastat financiar și psihologic mult mai mulți.

„Nu avem nicio intenție de a merge pe drumul pe care Franța l-a sugerat”, a declarat recent cancelarul german Angela Merkel. „Nu cred că putem câștiga încrederea cuiva schimbându-ne promisiunea anterioară: fără vaccinări obligatorii”.

În întreaga UE, aproximativ 64% din populație este vaccinată.

În Germania, institutul de sănătate publică RKI a estimat că 85% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 59 de ani ar trebui să fie vaccinate pentru a obține așa-numita imunitate de turmă, aceasta obținându-se și odată cu vaccinarea a 90% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.

În Franța, permisele de sănătate care dovedesc testarea sau imunizarea vor fi obligatorii și pentru teatru, cinematografe, locuri de sport sau festivaluri cu un public de peste 50 de persoane. Legea a fost extinsă și pentru accesul în restaurante din august.

În Italia, vaccinurile anti- Covid sunt obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății din luna mai. Aproximativ 68% dintre italienisunt favorabili ideii ca doar persoanele complet vaccinate să aibă acces la restaurante, hoteluri, cinematografe, trenuri și avioane, potrivit unui sondaj Euromedia Research publicat în ziarul La Stampa. Același procentaj de italieni ar sprijini suspendarea din sistem a personalului medical care nu este complet vaccinat până la jumătatea lunii septembrie.

Alte țări, inclusiv Irlanda, leagă, de asemenea, accesul la restaurant de vaccinare. Vicepremierul Leo Varadkar a recunoscut că planul este „imperfect”, dar este cea mai bună opțiune disponibilă.

În România, stimulentele ar putea consta în tichete de msă de 100 de lei pentru fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă – câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson – dar și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează a fost publicat astăzi în dezbatere publică.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

ULTIMA ORĂ NATO se pregătește să respingă MILITAR Rusia, inclusiv în Marea Neagră: Ce cuprinde planul aprobat de miniștrii Apărării

Publicat

in

De

Miniştrii Apărării din ţările NATO au aprobat, joi, un nou plan de apărare pe multiple fronturi faţă de riscurile generate de Rusia în zona Mării Negre şi a Mării Baltice, reafirmând obiectivul central de contracarare a ameninţărilor Moscovei, deşi atenţia se îndreaptă tot mai mult asupra Chinei.

Strategia confidenţială a Alianţei Nord-Atlantice se concentrează pe contracararea potenţialelor atacuri simultane ale Rusiei în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice, fiind prevăzute modalităţi de blocare a atacurilor cu arme nucleare, cibernetice sau spaţiale, conform agenţiei Reuters.

“Continuăm să consolidăm Alianţa Nord-Atlantică cu planuri mai bune şi mai moderne”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre.

În cursul reuniunii, a fost aprobat şi un fond de un miliard de dolari pentru finanţarea dezvoltării de noi tehnologii digitale.

Oficialii din cadrul NATO nu cred că există riscul iminent al unui atac al Rusiei, iar Administraţia de la Moscova a negat că ar avea intenţii ostile, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de activităţi care destabilizează Europa.

Conform diplomaţilor, noul plan, axat pe “Conceptul de disuasiune şi apărare în spaţiul euro-atlantic”, este necesar în condiţiile în care Rusia dezvoltă armament avansat şi mobilizează trupe în apropierea frontierelor NATO.

“Acestea sunt modalităţile pentru descurajare. Iar planul este adaptat actualului comportament al Rusiei, dat fiind că observăm încălcări comise în spaţiul aerian, deasupra Mării Baltice, şi din ce în ce mai multe incursiuni în zona Mării Negre”, a afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, citată de postul de radio Deutschlandfunk.

În baza planului aprobat joi, Alianţa Nord-Atlantică va adopta măsuri punctuale de apărare în cursul anului 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Scandal la Spitalul din Slobozia: rudele morților de COVID își varsă NERVII pe personalul medical

Publicat

in

De

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, Liviu Patrichi, susţine că medicii din această unitate medicală se confruntă cu un val de nemulţumiri din partea aparţinătorilor celor care mor din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, deşi majoritatea celor care decedează din cauza COVID nu sunt vaccinaţi. “Vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical”, afirmă el.

Conform managerului Spitalului Judeţean Slobozia, Liviu Patrichi, circa 92-95 la sută dintre bolnavii care ajung cu COVID în acest spital sunt nevaccinaţi, iar mulţi ajung foarte târziu după ce se testează acasă şi se tratează aşa cum consideră, fără a informa Direcţia de Sănătate Publică şi fără a cere o schema de tratament medicului de familie.

Pe de altă parte, managerul SJU Slobozia a atras atenţia asupra unui fenomen căruia medicii trebuie să-i facă faţă, acela al nemulţumirilor şi revoltei aparţinătorilor persoanelor care mor de COVID.

“Toţi pacienţii care ajung la spital şi sunt în stare gravă regretă situaţia în care au ajuns, pentru lipsa lor de discernământ în momentul în care au decis sau au amânat momentul vaccinării. Din păcate, începem să realizăm că avem un alt fenomen – al aparţinătorilor, care sunt nemulţumiţi. În general, vorbim de aparţinătorii care trec prin momente grele la decesul unei rude, dar care nu-şi explică de ce mai bine de 7 luni de zile, deşi ştiau că părinţii sau fraţii, surorile sufereau de comorbidităţi, nu au încercat să-i convingă să ia decizia corectă, cea a vaccinării. Şi evident, când trec prin momente grele îşi revarsă furia şi neputinţa pe personalul medical. Încercăm să fim cât de mult empatici cu dânşii, dar le atragem atenţia că acest lucru putea fi făcut mai devreme, să ia decizia corectă, să-i protejeze pe cei dragi. Acesta e îndemnul pe care îl am de acum încolo: protejaţi-i pe cei de alături, sfătuiţi-i să se vaccineze”, a declarat Liviu Patrichi.

În Spitalul Slobozia, nu mai sunt locuri pentru bolnavii Covid, de mai multe zile.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend