Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, printre codașele Europei la rata de vaccinare / Ce constrângeri sau stimulente oferă alte țări și care e situația de la noi

Publicat

in

România se află în top 5 state europene cu cea mai mică rată a populației vaccinate (atât cu prima cât și cu a doua doză), rezultă din datele publicate de platforma Our World in Data. Avem circa 27% din populație vaccinată, la egalitate cu Albania, dar la peste 10 puncte procentuale distanță de Bulgaria, Moldova și Palestina.

Cel mai bine plasat în clasament este statul portughez, unde peste 80% din populație s-a vaccinat. În grupul statelor cu rata a vaccinării de peste 70% mai întâlnim Spania, Danemarca, Irlanda, Belgia, UK, Norvegia, Franța și Olanda.

Pentru a stimula rata de vaccinare , mai multe state au trecut fie la amenințări, fie la recompense.

În Atena, un vaccin Covid-19 îți aduce 150 de euro. Începând de la jumătatea lunii iulie, toţi vaccinaţii cu vârste sub 26 de ani vor primi un bonus de 150 de euro. Premiul va fi plătit după primul vaccin sub formă de voucher digital, care va putea fi folosit pentru plata unor bielete de călătorie cu trenul, vaporul sau avionul, pentru cazare în staţiunile de vacanţă sau bilete de intrare la concert sau muzeu. Dar, dacă nu te vaccinezi, ți se pregătește și altceva!

În Praga, s-ar putea să câștigi un iPhone. În alte țări însă, dacă nu te vaccinezi, riști să rămâi fără job, scrie Bloomberg.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a promis o „vară a mobilizării” pentru vaccinare, cu obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății.

Având în vedere că varianta Delta se răspândește rapid, unii lideri consideră că este nevoie de pași mai fermi pentru a depăși o pandemie care a ucis mai mult de patru milioane de oameni din întreaga lume și a devastat financiar și psihologic mult mai mulți.

„Nu avem nicio intenție de a merge pe drumul pe care Franța l-a sugerat”, a declarat recent cancelarul german Angela Merkel. „Nu cred că putem câștiga încrederea cuiva schimbându-ne promisiunea anterioară: fără vaccinări obligatorii”.

În întreaga UE, aproximativ 64% din populație este vaccinată.

În Germania, institutul de sănătate publică RKI a estimat că 85% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 59 de ani ar trebui să fie vaccinate pentru a obține așa-numita imunitate de turmă, aceasta obținându-se și odată cu vaccinarea a 90% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.

În Franța, permisele de sănătate care dovedesc testarea sau imunizarea vor fi obligatorii și pentru teatru, cinematografe, locuri de sport sau festivaluri cu un public de peste 50 de persoane. Legea a fost extinsă și pentru accesul în restaurante din august.

În Italia, vaccinurile anti- Covid sunt obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății din luna mai. Aproximativ 68% dintre italienisunt favorabili ideii ca doar persoanele complet vaccinate să aibă acces la restaurante, hoteluri, cinematografe, trenuri și avioane, potrivit unui sondaj Euromedia Research publicat în ziarul La Stampa. Același procentaj de italieni ar sprijini suspendarea din sistem a personalului medical care nu este complet vaccinat până la jumătatea lunii septembrie.

Alte țări, inclusiv Irlanda, leagă, de asemenea, accesul la restaurant de vaccinare. Vicepremierul Leo Varadkar a recunoscut că planul este „imperfect”, dar este cea mai bună opțiune disponibilă.

În România, stimulentele ar putea consta în tichete de msă de 100 de lei pentru fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă – câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson – dar și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează a fost publicat astăzi în dezbatere publică.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alpha Bank și Unicredit au în plan extinderea în România și pe alte piețe

Publicat

in

De

La șase luni de la anunțarea acordului dintre Unicredit și Alpha Bank, parteneriatul dintre cele două bănci prezintă posibilități de extindere dincolo de planurile inițiale.

După cum a declarat directorul executiv al Unicredit, Andrea Orcel, într-un interviu susținut în comun cu directorul executiv al Alpha Bank, Vassilis Psaltis, după ce au creat al treilea grup bancar ca mărime din România, Unicredit și Alpha Bank ar putea colabora pentru a face o nouă achiziție în această țară, după integrarea celor două filiale ale lor. „Amândoi suntem atașați de România, amândurora ne place România și amândoi vedem plusvaloare acolo”, a declarat directorul executiv al UniCredit SpA în cadrul interviului respectiv, relatează Naftemporiki citat de Rador Radio România.

Pentru Andrea Orcel, un excelent negociator, acordul cu Alpha Bank este probabil una dintre cele mai mici tranzacții din cariera sa, dar evidențiază abordarea sa creativă într-o perioadă în care interesele naționale și demersurile nefinalizate în direcția uniunii bancare europene stau adesea în calea tranzacțiilor transfrontaliere, se arată într-un articol al agenției internaționale Bloomberg. Născut din dorința de a consolida dimensiunea UniCredit în România, acordul cu Alpha Bank a evoluat într-un parteneriat despre care Orcel spune că ar putea deveni un model pentru modul în care banca italiană pătrunde pe noi piețe.

Pentru Alpha Bank, ale cărei planuri de extindere în România au fost înghețate pe perioada crizei financiare din Grecia, această tranzacție este o modalitate de a crea plusvaloare.

„Sunt foarte, foarte mulțumit de ceea ce am făcut”, a spus Orcel, caracterizând achiziția pachetului minoritar la Alpha drept un program „pilot” pentru noi achiziții. „Poate există și alte piețe pe care suntem interesați să ne dezvoltăm direct în Europa Centrală de Est”.

Cei doi directori executivi, care se cunosc de mult timp, s-au întâlnit la sediul UniCredit săptămâna trecută pentru o reuniune de două zile menită să consolideze cooperarea și dezvoltarea a unei agende comune. O altă întâlnire este planificată la Atena în această vară.

Ambii directori executivi au prezentat acordul încheiat drept o modalitate alternativă de promovare a unificării bancare în Europa. Acordul va genera profit net suplimentar pentru UniCredit de cel puțin 100 de milioane de euro, începând cu 2026, în principal datorită României, a precizat Orcel, adăugând și că beneficiile acordului se vor vedea de anul viitor.

Citeste mai mult

NATIONAL

Accidentul de la 2 Mai: posibile audieri ale părinților victimelor

Publicat

in

De

Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la Judecătoria Mangalia. La acest termen ar putea fi audiaţi părinţii tinerilor morţi în evenimentul rutier. De asemenea, este posibil ca acesta să fie şi ultimul termen de judecată înainte de pronunţare, scrie news.ro.

Judecătoria Mangalia ar putea introduce în această cauză, la acest termen, Fundaţia Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor. De asemenea, vor fi citate părţile civile din acest dosar, este vorba de părinţii tinerilor morţi în accidentul rutier şi de tinerii răniţi, pentru a fi audiaţi. Totodată, instanţa va cita şi un martor pentru audiere.

Judecătoarea din acest dosar va fi şi la acest termen Ioana Ancuţa Popovociu. Inspecţia Judiciară solicitase Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea acesteia din funcţie până la finalizarea procedurilor disciplinare. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Cererea se afla pe ordinea de zi a şedinţei CSM de miercuri, iar judecătoarea a cerut o amânare, aceasta fiind acordată pentru 24 aprilie atunci când va fi discutată situaţia sa.

Avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, iar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.

Primul termen în procesul lui Vlad Pascu a avut loc pe 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Dosarul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea termen şi la Tribunalul Constanţa, pentru a scăpa de arestul preventiv, dar acea cerere a fost respinsă.

La reluarea procesului, judecătoarea din dosar a constatat că Vlad Pascu nu are apărare deoarece unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a menţionat că protestează, fiind solidar cu acţiunea declanşată de Baroul Bucureşti şi a cerut ca următorul termen să fie acordat după 29 februarie.

Judecătoarea a dispus ca următorul termen să aibă loc pe 14 martie şi a emis o adresă către Baroul Constanţa, în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru Vlad Pascu, pe toată durata procesului.

Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat.

Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen.

Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia tinerei care a murit, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că solicitarea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost dezbătută la acest termen, dar că lui Vlad Pascu i-a fost admisă cererea de a fi judecat în procedură simplificată şi astfel beneficiază de o reducere cu o treime a pedepsei.

La termenul următor de judecată, în 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.

Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend