Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România pierde anual 35.000 de litri de plasmă, echivalentul a 140 kg de imunoglobulină. Care sunt cauzele

Publicat

in

​Subiectul donării plasmei, ca materie primă pentru terapii salvatoare de vieți, reprezintă o provocare la nivel global, iar România nu face excepție. Iată câteva date importante despre situația plasmei în țara noastră.

Știați că…

  • În România, colectarea de plasmă în prezent se face doar ca plasmă recuperată în urma activității de donare de sânge și se folosește doar ca materie primă livrată către spitale pentru utilizare în operații sau ATI.
  • În România se donează anual cca 430.000 unități de sânge, dintre care 290.000 unități se folosesc în transfuzie, iar 140.000 rămân nefolosite.
  • Dacă activitatea de donare de sânge ar crește cu cantitatea de sânge care se pierde în prezent, s-ar putea livra o medie de 35.000 litri de plasmă, ceea ce ar putea însemna 140 kg de imunoglobulină. Acestea reprezintă cantitățile necesare pentru 105 pacienți la o greutate medie/pacient de 70 kg sau 155 pacienți cu o greutate medie/pacient de 45 kg.
  • În prezent, în România nu există posibilitatea de fracționare a plasmei și nici a colectării sale direct de la donatori, ceea ce ne face dependenți de ceea ce colectează celelalte state.

”Având în vedere faptul că numai cererea de imunoglobulină la nivel global este în creștere cu 10%, pe măsură ce alte afecțiuni ce necesită astfel de medicamente sunt diagnosticate, aprovizionarea nu poate ține pasul cu nevoia clinică, în lipsa unei încurajări susținute a activității de donare de plasmă. Este nevoie de măsuri urgente, pe plan național, care să promoveze această activitate și să o susțină, astfel încât să le putem oferi o șansă pacienților care au nevoie de astfel de terapii. În caz contrar, vom asista neputincioși la o nouă criză a imunoglobulinelor”, a declarat Otilia Stângă, Președintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Acest articol este susținut de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în cadrul Plasma Awareness Week – Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă, desfășurată între 4 și 8 octombrie 2021.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

​Patronii de restaurante cer Guvernului să prelungească funcționarea localurilor în București

Publicat

in

De

Patronii de restaurante membri ai organuzației HORA solicită, „de urgență”, Guvernului Ciucă, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și prefectului Capitalei, Georgiana Văcaru, să permită prelungirea funcționării localurilor din București în luna decembrie, considerată „cea mai bună lună” pentru sectorul HoReCa, „o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”.

Citește mai departe și comentează pe StartupCafe.ro…

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un deputat din Letonia a fost arestat după ce a pornit o campanie anti-vaccinare. Momentul în care e ridicat de poliție dintr-o benzinărie

Publicat

in

De

Un membru al parlamentului leton, Aldis Gobzems, care s-a remarcat în ultima vreme prin manifestaţiile organizate împotriva vaccinării anti-COVID-19, a fost arestat luni după ce şi-a pus în practică intenţia de a începe o astfel de campanie de protest la nivel naţional, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Gobzems îşi propusese să parcurgă Letonia într-un autobuz de propagandă anti-vaccinistă cu mesaje care să îndemne la interzicerea oricărei vaccinări obligatorii, dar şi cu mesaje împotriva premierului Krisjanis Karins şi preşedintelui Egils Levits.

Deputatul a fost reţinut luni de poliţie la o benzinărie în oraşul Tukums. Imagini distribuite pe reţelele de socializare îl arată cum este urcat încătuşat într-o dubă a poliţiei, în timp ce un mic grup de susţinători ai săi protestează.

El fusese deja exclus de la lucrările parlamentului după ce a refuzat să prezinte certificatul de vaccinare.

Printre acţiunile sale cele mai controversate s-a evidenţiat publicarea pe reţelele de socializare a unei fotografii proprii cu Steaua lui David pe care numeroşi evrei au fost forţaţi de nazişti să o poarte în timpul Holocaustului. Aldis Gobzems a dorit astfel să protesteze împotriva certificatului de vaccinare, obligatoriu în Letonia pentru accesul în marile centre comerciale, în cinematografe, teatre sau la evenimente publice.

Deputatul leton a convocat până în prezent mai multe manifestaţii anti-vaccinare, la unele participând mii de persoane, într-o ţară ce numără mai puţin de două milioane de locuitori. Următoarea manifestaţie pe care o planificase era programată pe 13 decembrie, pentru aceasta el îndemnându-şi simpatizanţii să ridice o tabără în apropierea palatului prezidenţial din capitala Riga.

Aldis Gobzems, de profesie avocat, a căpătat notorietate după ce a reprezentat la proces familiile victimelor prăbuşirii plafonului unui supermarket în noiembrie 2013, accident soldat cu 54 de morţi.

El a intrat în 2018 în partidul conservator KPV, creat în 2016 şi care o perioadă a susţinut guvernul, dar care în final s-a destrămat din cauza unor conflicte interne.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend