Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, pârâtă la Comisia Europeană de activiștii de mediu: ‘Autorităţile au refuzat să susţină nevoile de conservare ale pădurilor’

Publicat

in

Organizația neguvernamentală WWF va sesiza Comisia Europeană asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României, se arată într-un comunicat al ONG-ului de mediu, potrivit Agerpres.

„În lipsa fondurilor, proprietarii care au avut „şansa” să deţină păduri în ariile protejate Natura 2000 sunt abandonaţi de către stat să decidă, pe propria răspundere şi cheltuială, dacă vor şi pot să le protejeze sau nu. Aceştia riscă astfel sancţiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare şi pentru nerespectarea interdicţiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management (…) Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru pe baza căruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finală a PNS, de care depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani. Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft. Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică şi este împărţită între mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, de care aparţin pădurile, nu reuşeşte să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanţare. România urmează acum să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârşitul anului. WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României”, susţin activiştii de mediu.

În acest context, WWF monitorizează cu atenţie acţiunile autorităţilor legate de protejarea şi gestionarea durabilă a pădurilor şi de aceea lansează un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000. În viziunea organizaţiei, soarta pădurilor depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul PNS, care trebuie să devină operaţional la începutul anului 2023.

„Până acum, în ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autorităţile au refuzat să susţină nevoile de conservare ale pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcţie. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor. Mai mult, am trimis o scrisoare şi către Comisia Europeană (CE) prin care am propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS ca să ne putem proteja pădurile în condiţii sustenabile. Observaţiile pe care CE le-a trimis ulterior României în legătură cu draftul PNS susţin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF”, se menţionează în comunicat.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Două persoane au fost găsite decedate în urma unui incendiu care a cuprins o casă din Argeş

Publicat

in

De

Două persoane au fost găsite decedate, joi, în urma unui incendiu care a cuprins o casă din comuna Stolnici, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

Incendiul a fost sesizat prin 112, la faţa locului intervenind pompierii cu două echipaje de stingere cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, potrivit Agerpres.

„În momentul pătrunderii în locuinţă, pompierii au identificat două victime, o persoană de sex feminin în vârstă de aproximativ 19 ani şi o persoană de sex masculin, în vârstă de circa 40 de ani, pentru care, din păcate, nu s-a mai putut face nimic”, au precizat reprezentanţii ISU Argeş.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Siguranță și încredere: o mașină de poliție a fost spartă de hoți chiar în fața IPJ Sibiu

Publicat

in

De

Polițiștii sibieni fac cercetări pentru a identifica o persoană care a furat din mașina Poliției, care era parcată în fața sediului Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu. Din interior au dispărut un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei de acces și două lanterne. Furtul s-a produs în noaptea de 26 spre 27 septembrie, iar autospeciala de poliție era parcată în fața sediului IPJ Sibiu, scrie Mediafax.

„Este vorba despre furtul unor bunuri dintr-o autospecială de poliție utilizată de către polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi A1 Râmnicu–Vâlcea – Deva. Fapta ar fi fost comisă în noaptea de 26/27 septembrie a.c., în timp ce autospeciala era parcată pe strada Revoluției din municipiul Sibiu”, a spus Elena Weleter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Cercetările sunt efectuate la nivelul Biroului de Investigații Criminale Sibiu din cadrul Poliției municipiului Sibiu pentru infracțiunea de furt calificat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în vederea identificării autorului și aplicării măsurilor legale în consecință.

Printre bunurile sustrase din autospeciala de poliție sunt: un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei si două lanterne.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend