Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, neputincioasă în fața străinilor care cumpără teren agricol: ‘În continuare cumpără prin societăţi comerciale româneşti’

Publicat

in

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri, la Oradea, că se lucrează în Parlament la modificările la legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, iar în septembrie va fi finalizată Legea cadastrului, arată Agerpres.

„După ştiinţa mea, atât Legea 17, cât şi Legea cadastrului sunt în proces legislativ.

La Legea 17 se încearcă armonizarea şi deblocarea tranzacţiilor apărute în noiembrie. Atunci a apărut o lege care a fost dezbătută vreo trei-patru ani, dar a fost trecută brusc în Parlament şi care a blocat vreo 70.000 de tranzacţii, fără să rezolve ceea ce legea îşi propunea – cel puţin declarativ – adică să oprească vânzarea terenurilor către străini. Orice cetăţean alfabetizat ştie că acest lucru nu se va putea întâmpla niciodată, pentru că dintotdeauna, străinii, sub forma societăţilor comerciale, au cumpărat teren şi în continuare cumpără prin societăţi comerciale româneşti pe care apoi le preiau. Singura soluţie care ar putea rezolva această vânzare ar fi ca statul să treacă ca preemptor de gradul doi, deci după rudele apropiate, statul ar trebui să cumpere acele terenuri pe care ar trebui apoi să le concesioneze fermierilor români ca să oprească acest fenomen. Se lucrează la lege ca să fie simplificată.

Legea cadastrului este în faza finală, iar în septembrie, în primele săptămâni ale noii sesiuni se va finaliza”, a declarat ministrul Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Cameră, a precizat, pentru AGERPRES, că legea cadastrului va fi modificată substanţial – se vor simplifica procedurile, se va trece la digitalizare şi se vor mări sumele de bani ce pot fi alocate pentru cadastrarea generală.

În cazul legii 17, deputatul Ioan Cupşa a spus şi el că se va simplifica procedura, se vor reduce termenele, astfel încât să fie protejat şi dreptul la proprietate al deţinătorilor de terenuri, dar şi interesul general legat de felul în care sunt folosite aceste terenuri, aspect ce ţine ce, până la urmă, de siguranţa naţională.

„Eu cred că proiectul va trece în toamna aceasta, în septembrie-octombrie. A trecut de Senat, cu amendamente, a venit la noi. În cursul lunii septembrie vom da raport, probabil în Comisia juridică”, a conchis deputatul Cupşa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Deși a fost o ‘greșeală gravă’, distincția academică acordată de o universitate elvețiană lui Mussolini nu va fi revocată

Publicat

in

De

O distincție academică acordată de o universitate elvețiană fostului dictator italian Benito Mussolini nu va fi revocată, în ciuda faptului că a fost o „greșeală gravă”, a declarat o comisie care s-a ocupat de acest caz, anunță mediafax.

Universitatea din Lausanne (UNIL) l-a onorat pe liderul fascist în 1937 pentru că „a conceput și a realizat în patria sa o organizație socială …. care va lăsa o amprentă profundă în istorie”.

Universității i s-a cerut de mai multe ori să retragă această distincție controversată unui laureat care a fost un aliat al lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de experți însărcinat să examineze cazul a concluzionat că decizia de acordare a distincției „a constituit o greșeală gravă din partea autorităților academice și politice” de la acea vreme.

„Acest titlu constituie o legitimare a unui regim criminal și a ideologiei sale”, au afirmat aceștia într-un raport publicat vineri.

Grupul de experți nu a recomandat retragerea titlului, afirmând că aceasta ar da falsa impresie că decizia inițială de acordare a doctoratului ar putea fi „corectată astăzi”.

Universitatea a declarat că retragerea titlului ar putea să-i facă pe critici să creadă că vrea să șteargă trecutul.

„În loc să nege sau să șteargă acest episod, care face parte din istoria sa, conducerea UNIL dorește ca acesta să servească drept avertisment permanent”, se arată într-un comunicat citat sâmbătă de Reuters.

Mussolini, care a trăit în Elveția între 1902 și 1904, a fost executat de partizani în aprilie 1945.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Petra Kvitova a câştigat turneul de la Eastbourne: Este al 29-lea titlu din cariera sa

Publicat

in

De

Jucătoarea cehă Petra Kvitova, locul 31 WTA şi favorită 14, a câştigat, sâmbătă, turneul de categorie WTA 500 de la Eastbourne, anunță news.ro.

Kvitova a învins-o în finală pe letona Jelena Ostapenko, numărul 14 WTA şi cap de serie 8, scor 6-3, 6-2.

Ostapenko joacă sâmbătă şi finala de dublu, alături de sportiva ucraineană Liudmila Kichenok. Cele două sportive vor întâlni echipa Aleksandra Krunic/Magda Linette (Serbia/Polonia).

Pentru Kvitova este al 29-lea trofeu, primul din acest an.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend