Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, în stare de urgență din cauza COVID-19: Ministrul Justiției propune majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

in

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin ce prevede majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul limitării temporare a unor drepturi ca urmare a declarării stării de urgenţă prin Decretul 195/2020.

„Prin Decretul menţionat au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, se arată în referatul de aprobare.

Potrivit dispoziţiilor cuprinse în anexa la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, s-au suspendat exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, precum şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar.

Primarul Sucevei îi îndeamnă pe locuitori să se roage la Dumnezeu: prima reacție a edilului după intrarea orașului în carantină / VIDEO

„În acest context, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmăreşte menţinerea şi promovarea unui mediu sigur, care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, favorabil executării pedepselor privative de libertate, prin promovarea unor măsuri alternative, de sprijin a persoanelor private de libertate, în vederea asigurării securităţii locurilor de deţinere şi prevenirii eventualelor evenimente negative în sistemul administraţiei penitenciare”, se menţionează în referat.

Corina Crețu, apel disperat către Guvern: Vă implor să nu ratați șansa!

Prin suplimentarea dreptului la hrană al persoanelor private de libertate cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an se urmăreşte compensarea situaţiei generate de suspendarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, astfel încât „în rândul persoanele private de libertate să se menţină o stare de spirit corespunzătoare în perioada acestor sărbători”.

Valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/persoană exclusiv TVA, ar permite suplimentarea produselor alimentare specifice ale persoanelor private de libertate.

„La stabilirea valorii financiare propuse a fost avut în vedere nivelul preţurile existente pe piaţă la momentul actual, luându-se în calcul suplimentarea cu 200 gr. de cozonac (estimat la 4 lei, cu TVA inclus), o sticlă de 500 ml. de băutură răcoritoare (estimat la 3 lei, cu TVA inclus) şi 80 gr. de carne porc semigrasă (estimat la 2 lei, cu TVA inclus)”, se mai arată în referatul de aprobare.

Ministerul Justiţiei propune, totodată, modificarea ordinului care reglementează acordarea drepturilor de hrană persoanelor private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare, astfel încât suplimentul pentru zile festive să fie acordat în prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, nu cum se acorda până acum, doar în prima zi de Paşte.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Grecia a relaxat restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni

Publicat

in

De

Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press, potrivit MEDIAFAX.

Măsurile antiepidemice au fost relaxate în cazul hotelurilor, cinematografelor în aer liber, piscinelor publice şi terenurilor de golf.

Zborurile internaţionale vor fi reluate pe aeroporturile din Atena şi Salonic pe 15 iunie, iar pe restul aeroporturilor pe 1 iulie.

Citește și: Dezvăluire nucleară: Șef MAI, sponsorizat de spionajul chinez! Bogdan Despescu ar fi blocat totul în ultima clipă

Pentru zborurile din ţări europene cu număr redus de cazuri de coronavirus, testarea pasagerilor la sosire se va face doar aleatoriu.

„Grecia monitorizează continuu datele epidemiologice, în colaborare cu experţi din cadrul organizaţiilor europene şi internaţionale. Vom primi turişti din ţările care îmbunătăţesc situaţia epidemică şi vom rămâne vigilenţi în cazul deteriorării situaţiei”, a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un an de la vizita Papei Francisc în România – Nouă lucruri pe care trebuie să le știi

Publicat

in

De

Se împlinește un an de la întâlnirea istorică dintre Patriarhul Daniel și Papa Francisc, al doilea Conducător al Bisericii Romano-Catolice care vizitează România, notează Basilica.ro.

Pe parcursul vizitei și imediat după aceasta, Papa Francisc și-a exprimat profunda apreciere pentru România și românii din diaspora italiană, pentru Catedrala Națională și, nu în ultimul rând, pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La un an distanță, este un prilej bun pentru a rememora cele mai importante lucruri legate de această vizită.

Știați că…?

Papa Francisc a venit ca pelerin

El a fost invitat de Președintele Klaus Iohannis și de Premierul Viorica Dăncilă și a afirmat într-o postare pe Twitter că vine în România ca pelerin.

În această calitate a vizitat Catedrala Națională, prilej cu care Părintele Patriarh Daniel a spus:

„Astăzi, noi vă primim ca pelerin în această Catedrală nouă, în care deasupra Altarului (Sanctuarului) se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă Platytera, iar în limba latină Regina coeli”.

Papa Francisc a omagiat contribuția pe care diaspora românească o aduce societății italiene

În Italia se găsește cea mai numeroasă diaspora românească. În discursul rostit în timpul vizitei la Palatul Cotroceni, Papa Francisc le-a adus acestora mulțumiri pentru munca lor și valorile culturale și spirituale prin care contribuie la societatea care i-a primit. Papa Francisc a spus:

Papa Francisc a omagiat contribuția pe care diaspora românească o aduce societății italiene

În Italia se găsește cea mai numeroasă diaspora românească. În discursul rostit în timpul vizitei la Palatul Cotroceni, Papa Francisc le-a adus acestora mulțumiri pentru munca lor și valorile culturale și spirituale prin care contribuie la societatea care i-a primit. Papa Francisc a spus:

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.

Papa Francisc a fost întâmpinat la Palatul Patriarhal în aceeași sală ca și Papa Ioan Paul al II-lea

Patriarhul Daniel și-a primit oaspetele în aceeași sală în care Patriarhul Teoctist l-a primit pe predecesorul acestuia. Sala poartă numele de Conventus („Întâlnire” în limba latină).

Patriarhul Daniel a vorbit despre trei vulnerabilități ale societății globale care necesită răspuns și acțiune din partea creștinilor: secularizarea, familia și sărăcia.

În discursul de întâmpinare de la Palatul Patriarhal, Părintele Patriarh Daniel a afirmat:

„Predecesorii noștri ne cheamă astăzi și pe noi să apărăm și să promovăm credința în Hristos și valorile creștine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credința în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume și credința în viața eternă a persoanei umane.”

„Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm și să promovăm familia creștină tradițională formată din bărbat, femeie și copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrânește rapid.”

„Predicarea Evangheliei lui Hristos înseamnă astăzi să unim Liturghia cu filantropia, rugăciunea cu acțiunea socială în ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi și marginalizați.”

Cei doi lideri religioși au evocat prigoana comunistă anti-creștină

La întâlnirea de la Palatul Patriarhal, Papa Francisc a spus:

„Aici – ca și în multe alte locuri din timpurile noastre – ați simțit Paștele morții și al învierii: atâția fii și atâtea fiice ai acestei țări, din diferite Biserici și comunități creștine, au îndurat vinerea persecuției, au trecut prin sâmbăta tăcerii, au trăit duminica renașterii. Atâția martiri și mărturisitori ai credinței!”

Ulterior, în discursul său de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a vorbit și el despre aceasta:

„Noua Catedrală Națională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar și un simbol al libertății religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist.”

Papa Francisc și Patriarhul Daniel au subliniat relațiile bune dintre comunitățile catolice și cele ortodoxe românești din Italia

La întâlnirea cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Papa Francisc a afirmat:

„Ne sunt un bun exemplu atâtea comunități ortodoxe românești care colaborează foarte bine cu multe dieceze catolice din Europa Occidentală unde sunt prezente. În multe cazuri s-a dezvoltat un raport de încredere și prietenie reciprocă, întreținută de gesturi concrete de ospitalitate, susținere și solidaritate.”Patriarhul Daniel a dezvăluit că Papa Ioan Paul al II-lea a oferit 200.000 USD pentru viitoarea Catedrală a Neamului

La ceremonia de la Catedrala Națională, Părintele Patriarh Daniel a spus:

„Acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română, ca parte din costul total de 500.000 euro, în vederea achiziționării clopotelor Catedralei Naționale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradițiile ortodoxă și catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune și la cooperare fraternă.”

Intonarea rugăciunii Tatăl nostru, propusă de partea catolică, a fost acceptată în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit Catedralei Naționale și ortodocșilor români din Italia

Patriarhul Daniel a precizat:

„Din acest motiv, am acceptat propunerea părții catolice să oferim Sanctității Voastre și creștinilor catolici prezenți aici în această Catedrală posibilitatea să rostească rugăciunea Tatăl nostru în limba latină și să intoneze câteva cântări pascale catolice.”

La întoarcere, Papa Francisc a vorbit în termeni elogioși despre Patriarhul Daniel: „Aveți un mare patriarh”

„Aveți un mare patriarh, un om cu o inimă mare, un mare învățat. El cunoaște mistica părinților deșertului, mistica spirituală. A studiat în Germania și este, de asemenea, un om al rugăciunii. E ușor să te apropii de Daniel! Am vorbit ca frații”.

Vizita Papei Francisc în România a avut loc la invitația Președintelui Klaus Iohannis și a Premierului Viorica Dăncilă. Pelerinajul lui s-a desfășurat între 31 mai și 2 iunie și a cuprins patru destinații: București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend