Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România este a doua cea mai ieftină țară din UE. Care este cea mai scumpă. Topul european al prețurilor la bunuri și servicii

Publicat

in

România este a doua cea mai ieftină țară din UE în privința prețurilor la produse și servicii, în raport cu media europeană. Astfel, potrivit ultimului raport al Consiliului Concurenței, publicat joi, în 2017, nivelul general al prețurilor din România se afla la 48,4% din media europeană, cel mai redus nivel, după cel înregistrat în Bulgaria (44%).

La polul opus, consumatorii care achită cele mai mari prețuri sunt cei din Danemarca (141,2% din media UE), Luxemburg (141%) și Suedia (134,7%).


Consumatorii români plătesc cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană pentru produsele alimentare și băuturi non-alcoolice (aproximativ 38% față de media comunitară), cele mai sugestive diferențe fiind în cazul fructelor și legumelor, al căror preț este de două ori mai mic decât media europeană, al produselor de panificație care sunt cu 47,5% mai ieftine și al produselor din carne (-40,8%). Alte diferențe semnificative, potrivit raportului Consiliului Concurenței, se remarcă în cazul serviciilor de sănătate al căror preț reprezintă 32,2% din media UE, de educație (34%), precum și în cazul utilităților (electricitate și gaze – 38,6%).

Există însă și cazuri unde consumatorii români plătesc prețuri similare sau chiar mai mari decât ceilalți europeni, cum este cazul lactatelor și a ouălor, al căror preț reprezintă 90,2% din media UE, al aparatelor de uz casnic (91,5%), articolelor de îmbrăcăminte (92,3%) și de încălțăminte (103,2%).


În ceea ce privește prețul carburanților, consumatorii români plătesc peste media europeană și cea regională în ceea ce privește prețurile fără taxe la benzină și motorină, dar sub aceasta în cazul prețurilor de la pompă (cele cu taxe). În cazul motorinei, carburant utilizat preponderent de consumatorii români și de către transportatorii de mărfuri, un litru costa echivalentul a 1,27 euro în octombrie 2017, în timp ce media europeană era de 1,38 euro, iar în țările vecine, acesta poate fi achiziționat cu sume cuprinse între 1,14 (Bulgaria) și 1,17 euro (Ungaria), se mai arată în raport.

Conform datelor utilizate în calcularea Indicelui Prețurilor de Consum (IPC), produsele alimentare și băuturile non-alcoolice dețin aproximativ o treime din totalul coșului de consum al românilor (30,1%), unde datele Institutului Național de Statistică indică preponderența produselor din carne (8,2%), produselor de morărit și panificație (6,3%), și a celor lactate (5,3%).
Ponderea alimentelor este urmată de ponderea cheltuielilor pentru transport (14,5%) și cea aferentă cheltuielilor pentru chirii și utilități (9,7%).

 

Prin comparație, în Uniunea Europeană, suma alocată alimentelor și băuturilor non-alcoolice este mult mai redusă (15,5%), în timp ce bugetul alocat de europeni pentru anumite servicii este mai mare în comparație cu cel al consumatorilor români: restaurante și hoteluri – 9,6% în UE față de 3,6% în România; recreere și cultură – 10% față de 5,6%; diverse bunuri și servicii (asigurări, instrumente financiare, protecție socială, îngrijire personală etc.) – 9,2% față de 5,2%, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

CITEȘTE AICI RAPORTUL COMPLET AL CONSILIULUI CONCURENȚEI

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Zelenski, ținta unui nou asasinat? Un polonez s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe liderul ucrainean în timpul unei vizite în Polonia, susține Serviciul de Securitate al Ucrainei

Publicat

in

De

Un cetățean polonez a fost reținut după ce a fost acuzat că s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei acestuia în Polonia, relatează Kyiv Independent.

Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din DonețkFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Bărbatul a fost reținut de autoritățile poloneze, după o operațiune comună a agențiilor de aplicare a legii din Polonia și Ucraina, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Polonezul, reținut sub acuzația că lucra pentru serviciile de informații străine

Din proprie inițiativă, suspectul a vrut să spioneze securitatea aeroportului Rzeszow din Polonia, cu intenția de a ajuta serviciile ruse de informații să planifice un potențial asasinat al lui Zelenski în timpul vizitei acestuia în Polonia, a spus SBU.

Oficialii nu au precizat dacă Moscova a primit de fapt oferta suspectului sau care a fost răspunsul.

Înainte de a fi reținut, SBU și Parchetul General al Ucrainei au notificat Varșovia despre o posibilă tentativă de asasinat și au oferit omologilor lor polonezi dovezi cheie.

Autoritățile poloneze l-au reținut pe suspect și l-au acuzat că lucra pentru serviciile de informații străine. Ancheta este în derulare.

„Acest caz este încă o dovadă că Rusia este o amenințare nu numai pentru Ucraina și ucraineni, ci și pentru întreaga lume liberă”, a declarat procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin.

„Regimul criminal al Kremlinului încearcă în mod constant să submineze securitatea europeană și globală”.

Avertismentul lui Zelenski după numeroasele tentative de asasinat la adresa sa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat la finalul anului 2023 că Ucraina își rezervă dreptul de a-l elimina pe Vladimir Putin în condițiile în care și Rusia ar fi avut un plan care să înlăture conducerea de la Kiev până la sfârșitul anului trecut.

În ceea ce privește numeroasele tentative eșuate ale Rusiei de a-l asasina, președintele ucrainean a declarat că acestea îi amintesc de faimosul film „Ziua cârtiței” din 1993 în care Bill Murray a jucat rolul unui bărbat care retrăiește în fiecare zi aceleași evenimente cotidiene.

Zelenski a comparat de mai multe ori tentativele de asasinare a sa cu filmul respectiv, inclusiv într-un interviu acordat la câteva luni după începerea invaziei rusești.

Citeste mai mult

NATIONAL

Decizia ca va zgudui guvernul de la Ierusalim: Statul european care intenționează să recunoască Palestina

Publicat

in

De

Guvernul spaniol va decide în săptămânile următoare să recunoască Palestina ca stat, indiferent dacă alte state membre ale UE se vor alătura sau nu acestui demers, relatează joi agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Este ceea ce au asigurat surse din cadrul executivului spaniol în urma unor întâlniri desfăşurate de premierul spaniol Pedro Sanchez cu alţi lideri europeni pentru a analiza situaţia din Orientul Mijlociu, pentru a le explica poziţia sa şi a încerca să-şi coordoneze împreună cu ei acţiunile în această direcţie.
Indiferent dacă alte ţări se alătură sau nu poziţiei Spaniei de a recunoaşte statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică şi va anunţa această recunoaştere înainte de sfârşitul primului semestru al anului în curs, mai degrabă în următoarele săptămâni, afirmă sursele guvernamentale spaniole citate de agenţia EFE.

Premierul Pedro Sanchez a efectuat un turneu în mai multe ţări din UE pentru a impulsiona recunoaşterea statului palestinian şi s-a întâlnit la Bruxelles, în marja Consiliului European extraordinar desfăşurat miercuri şi joi, cu omologii săi din Malta şi Luxemburg, Robert Abela şi Luc Frieden. Discuţia cu premierul maltez a relevat puncte de vedere apropiate pe acest subiect, dar fără vreun angajament din partea acestuia, iar cea cu premierul luxemburghez a constat doar într-un schimb de puncte de vedere.

La finalul unui alt summit european, desfăşurat luna trecută, Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia s-au declarat într-un comunicat comun deschise recunoaşterii statului palestinian când acest lucru “ar putea aduce o contribuţie pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte”.

În prezent, opt state membre ale UE recunosc Palestina ca stat, respectiv ţările europene care au luat această decizie în contextul din perioada comunistă – Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, plus Cipru şi Suedia. Alte 13 ţări membre ale UE au birouri diplomatice la Ierusalimul de Est sau la Ramallah.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend